ТОП 20 на най-четените ревюта за първите 5 години на Book Adventure Club

Стана традиция, в края на всеки декември да пускам класация ТОП 10 на най-четените ревюта, публикувани в съответната година. През 2022 обаче блогът стана на 5 и реших, че ще е хубаво да направя една равносметка (и разходка) през годините, и затова в началото на декември, преди традиционния ТОП 10, ще отделя двайсетте най-четени ревюта до този момент в блога.

Много мило ми стана като видях как вкусът ми се е променял през цялото това време и как на вас, моите читатели, са ви допадали тотално различни книги като жанр и послания. Определено ми беше и любопитно какво ще излезе от тази класация на финала и с какво съм успял да привлека вниманието ви през годините. Е, да започваме!

20. „ЗИМАТА НА ВЕЩИЦАТА“ - ЕДИН СИЛЕН ПРИКАЗЕН ФИНАЛ

Трилогията „Winternight” на Катрин Арден определено ми е една от любимите. Аз не съм почитател на фентъзи жанра, но няколко заглавия са успявали да привлекат вниманието ми и тази поредица е една от тях. Още с подробности си спомням приключенията на Вася, вечната ѝ борба с Мечокът и този неин характер, който заобичах силно и на няколко пъти ме е разсмивал искрено. Ако не сте чели поредицата, определено ви я препоръчвам!

Пълното ревю може да четете ТУК.

19. „4 3 2 1“ - 4 ИСТОРИИ В 1 КНИГА

Това беше първият ми сблъсък с Пол Остър  и то по вина на Маги, която ми каза, че няма да съжалявам дори за секунда, че съм посегнал към автора. И се оказа абсолютно права. До ден днешен това е книгата, за която винаги се сещам, когато се говори за сюжети „ами ако“. 4 истории, за това какво би станало, ако бяхме взели това решение вместо друго, ако бяхме започнали връзка с друг човек, ако бяхме започнали друга работа. 4 различни истории, за един и същи човек, с различни съдби, но еднакъв финал. Препоръчвам!

Пълното ревю може да четете ТУК.

18. „БАЛАДА ЗА ГЕОРГ ХЕНИХ“: КОГАТО ВИКТОР ПАСКОВ ТЕ ОСТАВЯ БЕЗ ДУМИ

Първата ми среща с Виктор Пасков случайно или не беше на неговия рожден ден. За тази книга бях слушал толкова много, че нямаше как да не посегна към нея в даден момент. Емоционално не успя да ме докосне толкова колкото е успяла с мои познати и приятели, но определено това е книга, която ме накара да се замисля. За историята на твореца в България, който умира някъде беден, гладен и забравен от всички. За учителя, чиито ученици са успели и са взели каквото им е нужно от него, но са забравили кой е дал работата в ръцете им. За човека, чиито съседи насъскват кучето срещу него, само за да му вземат единствената стая, която притежава. За твореца, който страда, че един бюфет е по-важен за хората от неговите цигулки, в които той е вложил сърцето и душата си.

Пълното ревю може да четете ТУК.

17. „СОЛ ПРИ СОЛТА“ – ЕДНА ТРАГЕДИЯ, ОБВИТА В МИСТЕРИЯ

Каквото и да кажа за Рута Сепетис ще е малко! Тази жена е спечелила моята любов вовеки и всяка нейна книга я чета с огромно желание и удоволствие. Много автори са успявали да ме докоснат, но Рута с всяка история, която разказва, начинът по който пише, героите, които изгражда, винаги ме уцелва директно в сърцето и ме оставя безмълвен. Нямам търпение за срещата с нея в НДК на 6-ти декември и дори частично да се докосна до магията на тази жена. А за „Сол при солта“ какво да кажа … една от най-любимите ми книги, които до ден днешен препоръчвам и всички след това се връщат разплакани и благодарни, че съм им препоръчал заглавието. Ако не сте чели книгата – тази грешка трябва да се поправи.

Пълното ревю може да четете ТУК.

16. МИСИЯ: ДА ЗАОБИЧАШ СМЪРТТА

Това е първото ми ревю и не мога да повярвам, че не само влиза в тази класация, а продължава да трупа четения. Както съм казвал много пъти – за началото на Book Adventure Club избрах много странна дата, 31 октомври, и до ден днешен не мога да разбера защо така реших. Само знам, че реших да съм тематичен и да пусна ревю за „Животът ми като Смърт“ – една книга, която тогава ми допадна с черния си хумор и различната си гледна точка, но определено днес не бих посегнал към нея. Е, обичам си я, защото винаги ще я свързвам с началото на блога.

Пълното ревю може да четете ТУК.

15. „ЖЪЛТИЯТ ПЛИК“ ИЛИ КОГАТО ЖЕЛАНИЯТА СТАВАТ РЕАЛНОСТ

Това е книга, която винаги ще обичам, защото Ким винаги ще ми е пример за това, което аз никога няма да посмея да направя. „Жълтият плик“ е вдъхновяваща история за това да зарежеш всичко, да избереш приключението, да направиш един рестарт на живота си и за щастие той да се окаже успешен. Чрез книгата „обиколих“ толкова много интересни места, бях съпричастен към целия процес през който преминава семейството на Ким и бях свидетел на щастливия край, който имаха. Тази книга ще ви хареса със сигурност, а посланието ѝ още се е забило в мозъка ми и не излиза от там.

Пълното ревю може да четете ТУК.

14. БУНТАРКИТЕ СИ ИМАТ ВСИЧКО!

Отново ревю от началото на блога. Спомням си, че когато посегнах към тази книга работех в книжарница и я прочетох на глас на колежката, с която бяхме заедно на смяна. Спомням си как научихме чрез нея истории, които не знаехме. Разбрахме за личности, за които не се е говорило достатъчно. Спомням си, че след като приключих с четенето, веднага седнах да напиша ревюто, защото исках да изразя емоцията, която остави в мен книгата. А и винаги като я погледна, се сещам за този мой книжарски период, който беше много забавен, вдъхновяващ и бях заобиколен от хора, които и до ден днешен са мои приятели.

Пълното ревю може да четете ТУК.

13. ЗАЩО МЕ НАПРЕГНА „ОЖЕНИХ СЕ ЗА ВЕГАНКА“?

Всеки път като се сетя за тази книга започвам да се смея, защото си спомням как я четох. Беше ми рекламирана като много забавна и на един панаир на книгата специално я издирих. Мен толкова ме напрегна обаче, че си спомням, че веднъж докато я четях в метрото изпитах огромно желание да я метна на релсите и влакът да мине отгоре ѝ. Толкова силно не харесах актрисата Клаудия Дзанел, че бях готов да я издиря и да ѝ напиша някои не много мили неща. Самата книга не ме разсмя, но споменът за нея и до ден днешен ме усмихва.

Пълното ревю може да четете ТУК.

12. „ИЗКУПЛЕНИЕ“: ЗНАЕТЕ ЛИ КАКВО Е МОБИНГ?

Тооооолкоооова се радвам, че ревюто за това заглавие достигна до много хора, че като видях, че е на 12 място и се израдвах,  все едно спечелих някакви пари. От една страна се радвам, защото това е новият ми любим криминален автор, за който не спирам да говоря на моите приятели и те, горките, вече са полудели. От друга страна се радвам и заради темата на романа, а именно – вълната мобинг.

Това е групов психически тормоз, който може да разрасне до огромна и много силна словесна агресия. Един лидер, който започва тази вълна, е способен да „насъска“ голяма група хора срещу даден човек и буквално да превърнат живота му в ад. Понякога дори без да го осъзнават. Освен лидера на мнение, разбира се. И въпреки че в книгата се обръща по-голямо внимание на мобинга в училище, това явление може да се види и в работна атмосфера. Ирса по един много интелигентен начин обръща внимание на този сериозен проблем в книгата си. Това е основната причина, убиецът да търси своето възмездие и да кара своите жертви да изкупят греховете си.

Пълното ревю може да четете ТУК.

11. „В ОЧАКВАНЕ НА БОДЖАНГЪЛС” ИЛИ ЕДИН ТАНЦ, КОЙТО НИКОГА НЕ СПИРА

Още едно любимо заглавие и още един любим спомен от времето, когато работех в книжарницата. Книгата е една от най-любимите ми до ден днешен и цялата магия около песента на Нина Симон още си я спомням, сякаш беше вчера. Хубавото е, че тогава трима човека в книжарницата я бяхме прочели и си спомням колко оживено си я обсъждахме, слушахме Нина Симон и работехме. Такива спомени ме усмихват и ме карат да искам да поработя в книжарница пак, дори за ден. Самото ревю, че влезе в класацията, не ме учудва, защото по време на тазгодишното издание на CineLibri имаше прожекция на филма и това поднови интереса и към моето мнение. Книгата си заслужава, така че ви я препоръчвам с две ръце.

Пълното ревю може да четете ТУК.

10. ТЪНКОТО ИЗКУСТВО (ДА ЗНАЕШ ЗА КАКВО) ДА НЕ ТИ ПУКА

Когато прочетох книгата през 2018 бях много впечатлен. Марк Менсън наистина пише забавно, леко и дава интересни примери. Към днешна дата мога да кажа, че определено съм чел по-полезни нехудожествени книги и тази не ми дава кой знае каква информация, но заради заглавието и „славата“ тази книга до ден днешен е едно от най-продаваните заглавия и не се учудвам, че е едно от най-четените мои ревюта.

 Пълното ревю може да четете ТУК.

9. В СЪРЦЕТО НА СТРАНДЖА Е ОЩЕ ПО-ВЪЛНУВАЩО!

„Софийски магьосници“ е една от най-симпатичните поредици, които съм чел. Мартин Колев е създал един страхотен магически свят, който представя София в една съвсем различна светлина. Любимата ми част е точно втората, която влиза дори в ТОП 10 на най-четените ревюта на блога за тези 5 години, което може само да ме радва. И въпреки че не съм много доволен от финала на поредицата, „Софийски магьосници“ си остава едно от заглавията, които ще препоръчвам не само на феновете на фентъзи книгите.

Пълното ревю може да четете ТУК.

8. „ПРЕКАЛЕНО ШУМНА САМОТА“: 126 СТРАНИЦИ ИСТИНСКО УДОВОЛСТВИЕ

Тази малка книга е първата ми среща с чешкия писател Бохумил Храбал и тази среща изключително много ми хареса. Още на първата страница бях запленен от прекрасния стил на автора, който така описва всеки детайл, че просто чета и не мога да повярвам, че написаното ми действа по такъв начин. Още си спомням, че я прочетох в автобуса София – Самоков и не усетих как мина времето.

Пълното ревю може да четете ТУК.

7. #BOOKRECAP: 5 КНИГИ ОТ БЪЛГАРСКИ АВТОРИ, КОИТО ПРОЧЕТОХ ПРЕЗ ОКТОМВРИ

Много обичам рубриката #BookRecap, а това издание наистина много ме радва, че се получи толкова успешно. Още със споделянето ревюто започна да събира четения и коментари и до ден днешен интересът на спира.  Това наистина е много хубаво, защото независимо какво ни е мнението за съвременната българска литература, аз мисля, че трябва да я подкрепяме по всякакъв начин, защото това може единствено да ни води напред.

Пълното ревю може да четете ТУК.

6. „БЯЛА ХРИЗАНТЕМА“ - ИСКРЕН РОМАН ЗА УЖАСА НА ВОЙНАТА И СИЛАТА НА ОБИЧТА

Още една любима книга, за жалост недооценена от читателите в България. Ревюто за нея може да се е превърнало в едно от най-четените в блога, но за жалост продажбите на „Бяла хризантема“ бяха малко и от издателство „Хермес“ решиха да не я преиздават повече. А това е може би следващата история след „Сол при солта“, която аз препоръчвам на всеки, защото знам, че е едно наистина добро заглавие, което няма да остави никой безразличен. „Бяла хризантема“ е история, която ми даде обща култура относно жените хеньо и периода, в който Япония окупира Корея, но ми и даде една емоционална семейна драма, която разказва за жертвата на едно момиче в името на това да опази своята сестра.

Пълното ревю може да четете ТУК.

5. ДВОЙНА ДОЗА АНДЖЕЛА МАРСЪНС

Това може би е най-голямата изненада за мен в тази класация. Останах с впечатлението, че Анджела Марсънс не е от най-популярните автори у нас, а напоследък ревюто ми за нейните две книги доста се раздвижи и смея да твърдя, че то е в топ 5, защото от около 2 месеца има голям трафик към него. Не ме разбирайте погрешно, книгите на Марсънс са много добри и си заслужават да ги прочетете, просто не станаха хит и мисля, че не е от авторите, които веднага свързваш с някое заглавие. Независимо каква е причината обаче това издание на рубриката „Двойна доза“ ви е харесало и до ден днешен е сред най-четените.

Пълното ревю може да четете ТУК.

4. „БАЩАТА НА ДРУГИЯ“ – ИСТОРИЯ ЗА БИТКИТЕ НА ЕДНО ДЕТЕ

Паринуш Сании е от авторите, които много обичам и с писането си определено са ме карали да се разчувствам. Никога няма да за забравя как реших да чета тази книга. Бях в книжарницата и се чудех какво да започна да чета. Попадна ми това заглавие и се зачетох. Още на четвъртата страница ми се насълзиха очите и си казах, че трябва да видя как ще се развият нещата. И до ден днешен смятам, че това е една от най-силните книги, които съм чел. Скоро прочетох и другата книга на Паринуш Сании на български, „Моята орис“ и отново тази жена ме накара да се замисля над много теми. Тя определено предизвиква читателите си да се размислят, да преживяват всичко с героите ѝ и това е много силно оръжие като автор.

Пълното ревю може да четете ТУК.

3. „ПАЦИЕНТ 488“ – КАКВО СЕ СЛУЧВА СЛЕД СМЪРТТА?

Честно казано аз много не харесах книгата. Знам, че повечето коментари за нея са положителни, но на мен ми дойде в повече и определено може би се дължи на това, че аз не обичам някакви теории за това какво се случва след смъртта. Е, много хора явно се вълнуват, защото ревюто за тази книга не само, че е сред най-четените в блога за тези 5 години, но и до днес се чете като ново.

Пълното ревю може да четете ТУК.

2. „СТИГА С ТОЗИ БАКМАН!“

Написах това ревю в началото на блога с една единствена цел – вече бях прочел всичко на Бакман излязло до този момент на български и исках да има мнението ми за тези книги в блога. По това време бях подлудил всички мои приятели за него и постоянно чувах „Стига с този Бакман!“. И така един ден се роди тази статия. Не знам дали заради името на автора или заради самото заглавие на статията, но 2 години от тези 5 в Book Adventure Club това беше най-четенето ревю и не отстъпваше пред никое друго заглавие. Докато не се появи ревюто на първо място. 😊

Пълното ревю може да четете ТУК.

1.„ТАТУИРОВЧИКЪТ НА АУШВИЦ“ – НЕ ТОЧНО ТОВА, КОЕТО ОЧАКВАХ

Като си чета ревюто от 2019 година, виждам колко съм бил мил в мнението си за тази книга. Определено съм намерил позитиви, с които да кажа на хората, че и да я прочетат няма да съжаляват кой знае колко много. Но всъщност това е едно от най-големите ми книжни разочарования на всички времена. Да, книгата се четеше бързо и вървеше леко, но толкова неподготвен автор от гледна точка на исторически факти, аз втори път не съм чел. Не знам дали е заради това, че ревюто е по-скоро отрицателно или е заради темата Аушвиц, но то вече 3 години е номер едно, четенията постоянно му се повишават и явно и книгата, и темата продължават да са актуални и до днес.

Пълното ревю може да четете ТУК.

 Автор: Любен Спасов

 

 

 

 

CONVERSATION