„Жълтият плик“ или когато желанията стават реалност

„Понякога всичко, което ви е необходимо, за да започнете пътешествието си, е доза вдъхновение....“

Аз съм от хората, които много си мечтаят да пътуват. Постоянно и навсякъде. Иска ми се, ако може да обиколя целия свят. Да зарежа всичко и просто да се наслаждавам на свободното си време. За жалост в момента няма да мога да си позволя това изживяване. Може би нямам и смелост.

Затова, когато разбрах за историята на  Ким Динан и мъжа й Браян, ми стана любопитно да се потопя в тяхното приключение и заедно с тях да обиколя някои различни точки на земята.
И въпреки че по принцип съм скептичен към този жанр и като цяло подходих много недоверчиво и към тази история, „Жълтият плик“ от Ким Динан не само, че не ме разочарова, а напротив – превърна се в една от любимите ми книги за отрицателно време.

Книгата е автобиографична история на двойка средностатистически американци, разказана от името на Ким. Те водят удобен живот, без лишения, но пък с ипотека, заеми и работа в офис от 9 до 17 ч. А Ким всъщност мечтае да зареже всичко и да се впусне в пътешествие по света. Да посети всяко място, което иска и да остане там колкото желае. Без краен срок, без план! Затова тя убеждава своя съпруг Браян да продадат цялото си имущество, да напуснат работа и така през 2012г. тръгват да обикалят света!

Преди да заминат, семейна двойка приятели им прави неочакван подарък – жълт плик с 1000 долара. Двамата сами трябва да решат как да го използват. Има само 3 прости правила: „Не премисляй дълго, споделяй преживяното, ако пожелаеш, не се чувствай длъжна да раздадеш всичко.“

Ким и съпругът й опознават Еквадор, Перу, Непал и много други екзотични места, извън туристическите дестинации. Двамата срещат трудности и предизвикателства, но и опознават различни култури, създават приятелства и изживяват приключения, които коренно променят живота им. Следвайки правилата на жълтия плик, те откриват, че парите нямат нищо общо със способността да даваш.

Ако мислите, че „Жълтият плик“ е поредната книга, в която се говори просто как някакви двама американци обикалят света и ви описват културата и природата на която се натъкват, жестоко грешите. Това е книга, която разказва за едни от най-екзотичните места на света през погледа на една жена, която тепърва открива истинското си аз. На страниците на книгата може да се прочетат вътрешните борби на Ким, страховете, които има за бъдещето и най-съкровените й желания. Израстването, както на самата нея като личност, така и на връзката й с Браян.

„Жълтият плик“ клиширано казано е книга за живота. Хареса ми как Ким и Браян се впускат в това приключение и си осигуряват най-големия лукс за съвременното ни общество – свободно време. Как нямат план за нищо, а просто се наслаждават на всичко. Не бързат за работа, не следят графици, не се изнервят, че изпускат автобуса например. Харесаха ми всички места, които те посетиха и как Ким разказва за тях като малко дете, което тепърва опознава този голям свят.

Хареса ми и това, как жълтият плик беше като един отделен персонаж в книгата. Персонаж, който носи със себе си още герои и други сюжетни линии, които обогатяват историята. Около плика се заформят както забавни случки, така и ситуации, които и мен като читател ме караха да се замислям, дали в дадения момент Ким и Браян постъпват правилно.
Но най-силно харесах самата Ким. Хареса ми смелостта й да бъде откровенна с читателя за всичките си болки и страхове. Хареса ми начинът й на писане. Хареса ми страстта, която влага в това. И дори не преувеличавам – когато разказвах на приятели за книгата, Ким до толкова ми беше повлияла с писането си, че им обяснявах случките й все едно аз съм бил част от тях. Усетих се, че до толкова съм се вживял в разказа си за ралито й с рикши в Индия например, че изтърсих нещо от сорта на „Беше толкова яко!“.

До такава степен те вълнува тази книга. До такава степен те вдъхновява.

Препоръчвам да прочетете „Жълтият плик“ – ако пътувате, това може да е идеалният пътевдодител за вас. Ако пък сте като мен и скоро няма да ходите никъде – е идеалната книга, от която просто да научите нещо ново.

П.С. Прикрепен към задната корица, ще намерите един жълт плик. Това е намигване от страна на Ким към всеки един от читателите. Както самата тя казва – може да го използвате за каквото искате. Просто е важно да дадете. Когато прочетете книгата, ще разберете всъщност, че това не е чак толкова налудничаво.


CONVERSATION