„Зимата на вещицата“ - един силен приказен финал

„- Вася, какво мислиш, че ще се случи с теб, ако останеш да живееш с дяволите в мрака и продължиш да правиш черна магия?
- С мен ли? - отвърна тя – Аз се превръщам в този, която съм ,братко. Аз съм вещица и ще ни спася.“
Напоследък, колкото и да обичам трилърите, се усетих, че три поредни романа в този жанр ми натежаха. И, ако повечето хора разпускат с любовни романи, то аз го правя с фентъзи. И така дойде ред, колкото и да не ми се иска, да приключа трилогията „Winternight” на Катрин Арден. А финалът изключително много ми хареса.
„Зимата на вещицата” буквално ме погълна и много бързо си припомних защо толкова ми хареса историята за Вася, чортите и цялата приказност още от първата книга. Катрин Арден създаде един страхотен свят, изпълни го с душа, интересни персонажи и заплетена история, а сега приключва всичко по един наистина добър начин.
В третата книга Вася и Морозко се завръщат в този шеметен завършек на приказната трилогия, за да се сражават с тленни и магически врагове и да спасят едновременно видимата и невидима Рус. Този път Москва е сполетяна от бедствие. Жителите ѝ търсят отговори… и някого, върху когото да стоварят вината. Вася се оказва сама, нападана от всички страни. Великият княз е разгневен и избира съюзници, които ще го поведат по пътя на войната и разрухата. Един зъл демон се завръща, по-силен от всякога и твърдо решен да посее хаос. Попаднала в средата на конфликта, Вася открива, че съдбата на двата свята лежи на нейните рамене. Без да знае каква участ я очаква, тя ще открие изненадващи истини за себе си и миналото си, докато отчаяно се опитва да спаси Рус, Морозко и магическия свят, който толкова цени. Но може би няма да успее напълно.
Много обичам, когато в дадена поредица започваме да получаваме отговори на въпроси, за които се чудим от първите части. Такъв е и случаят със „Зимата на вещицата”. В книгата научаваме подробности за родословното дърво на Вася, от къде произлизат силите й, защо тя е толкова могъща и с какво първоначално е привлякла вниманието на Морозко върху себе си. Разбираме за съществуването на една нова, магическа земя, която е тясно свързана  както със семейството на Вася, така и с всички магически същества. Място, от което са започнали и много събития от  миналото.
В тази книга сюжетът определено е най-богат и прави различни изненадващи „завои”. Естествено голямата война между религията и вярата в чортите и техните сили достига своята кулминация, но имаме голяма битка, която съпровожда целия процес и съюзи, които ме изненадаха като читател. Освен тази война, в „Зимата на вещицата” Вася участва и във войната на княза на Москва, която се е случила реално в историята, имената на някои от героите са запазени, а Катрин Арден просто e добавила приказност към цялото това нещо.
И в тази книга се запазва стилът на авторката да развива плавно и подробно цялата история, а финалът да бъде претрупан, но й прощавам за това. Въпреки че и в трите книги остави у мен усещането, че сякаш е писала спокойно, прецизно и просто накрая вече е нямала търпение да приключи.
Катрин Арден
Ако не сте започнали трилогията „Winternight” горещо ви препоръчвам да го направите. Това са книги, в които се потапяш и се връщаш назад във времето, когато бабите ни разказваха приказки и ни плашеха с Торбалан. Само че в тази книга всичко оживява и заедно с Вася се справяте с новината, че не всички приказки са измислица.
Ще се сблъскате с една приказна история, с още по-приказен финал.  
Още от автора:

CONVERSATION