Бунтарките си имат всичко!

„Принцесите имат замъци, бунтарките – всичко, което пожелаят!“

Този цитат, в общи линии, обобщава настроението, което носи новото предложение на ИК „Хермес“ - „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ от Елена Фавили и Франческа Кавало. 

Това е книга, която развълнува целия свят още с появата си на английски и може би е едно от произведенията, чието излизане се очакваше с голямо нетърпение и на българския пазар. Въпреки че се води детска книга, „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ се чакаше още повече от „големите“ не само жени, а и мъже. Това определено е книга, от която може да се научи доста.

Но нека първо ви разкажа накратко за самата идея, ако все още не сте се запознали с нея.

„Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ определно може да се определи като книга – проект. Да, проект е една много точна точна дума в случая, защото книгата има за цел да вдъхновява, да обърне внимание на големи проблеми и да покаже, че уж остарелите разбирания в някои случаи все още са се загнездили в нас.

Интересното е, че всичко това е финансирано чрез благотворителна кампания, в която са събрани над един милион долара. Това прави „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ най-успешната авторска книга в историята на благотворителните кампании.

Проектът събира историите на 100 изключителни момичета и жени от миналото и настоящето, които да вдъхновят читателките да се борят за мечтите си и да вярват, че могат да променят света към по-добро. Сред тях са Астрид Линдгрен, Вирджиния Улф, Джейн Остин, Евита Перон, Екатерина Велика, Елизабет I, Клеопатра, Коко Шанел, Маргарет Тачър, Мария Калас, Мария Кюри, Мария Монтесори, Мишел Обама, сестрите Бронте, сестрите Серина и Винъс Уилямс, Фрида Кало, Хилъри Клинтън, Хипатия и др.

Илюстрациите са дело на 60 художнички от цял свят, които определено допълват цялата магия на книгата. До момента от нея са продадени над 1 милион екземпляра и е преведена в 35 държави!

Автори на проекта са Елена Фавили и Франческа Кавало. Елена  е отличена с награди за журналистка и медиен предприемач. Завършила е дигитална журналистика в Университета в Бъркли, Калифорния. През 2011 г. с Франческа Кавало създават първото айпад списание за деца – „Тимбукту“. Тя е съосновател и изпълнителен директор на „Тимбукту Лабс, а „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ е петата й детска книга.

Франческа е писателка и награждаван театрален режисьор. Има магистърска степен по изящни изкуства в специалността „Театрална режисура“ от театралното училище „Паоло Граси“ в Милано. Запалена по социалните иновации, Франческа е основателка на „Сферакавали“ – международен фестивал на устойчивото въображение в Южна Италия.

Франческа и Елена
И така двете създават един напълно нов, шарен и вдъхновяващ свят. Свят, в който на едно място са събрани голяма част от постиженията на велики личности, които са променили мнението в обществoто спрямо жените и са спомогнали доста за сегашния му вид. Идеята за книгата е дошла от простото желание на авторите, момичета да четат от малки и да им докажат, че не е задължително да имат принц, който да ги спаси, за да успеят в живота, а много често могат да разчитат само и единствено на себе си.

Разбрах за книгата много преди да се заговори, че ще бъде преведена на български. И да, помислих си, че ще е хубаво да видим този проект и на нашия пазар. Идеята е интересна, различна, а и наистина от книгата може да се научи много. Лично аз докато я четях разбрах факти, които не знаех до този момент и научих лични истории, които откровено казано могат да докоснат всеки.

Докато преминаваш през тези 100 портрета и научаваш за тези велики и силни жени, се замисляш колко наистина се е развило нашето общество спрямо женските права и каква свобода има днес. Но от друга, се плашиш как някои примери за потъпкване на човешкото равноправие са толкова скорошни, а в някои държави даже още ги има.

Астрид Линдгрен
Положителна черта на книгата е освен, че има исторически постижения, важни за цялото човечество, постигнати от жени, има и много съвременни вдъхновяващи истории на млади момичета, които могат да бъдат пример за това как никога не трябва да спираш да мечтаеш, нищо не трябва да те отказва да се развиваш и че ако искаш да си успешен трябва много труд. Независимо от сферата. Всичко това се допълва от страхотни илюстрации, които правят „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ книга, която определено може да те вдъхнови, докато я четеш.

Това, което на мен лично не ми хареса бе от една страна самото оформление на книгата. Да, илюстрациите са прекрасни, но определено ми трябваше малко време и даже да си се понасиля да продължа да чета по-далеч от 10-тата личност, поместена в нея. Самото четене натежава по някакъв начин, дори бих казал доскучава. Да, историите сами по себе си са вдъхновяващи и интересни, но определено трябва да им се даде шанс и да не се отказвате бързо от книгата. 

Сестрите Бронте
Друго нещо, което мен лично ми направи впечатление е, че на моменти книгата ставаше прекалено .. да, ще го кажа – феминистка. На няколко пъти се замислих дали даден случай е нужно да се чете на малки момиченца и какво точно са искали да разкажат авторите. Да, определено се зарадвах, че изказвания като „Това е за момчета!“ или „Не прави това – това са мъжки работи“ са дълбоко осъдени в книгата, но и на моменти се прекрачваше границата и вместо да се дават вдъхновяващи примери, които сами да говорят за това как момичетата може да се справят с всичко, се вменяваха някакви възгледи, които водят към една друга дълга тема.

НО като за финал мога да обобщя, че определено препоръчвам „Истории за лека нощ за момичета бунтарки“ не само за малки, но и за пораснали момчета и момичета. Аз лично даже не мислех да я започвам скоро, но като я зачетох неусетно стигнах до последната страница.

Това е книга, от която всеки може нещо да си вземе. Ей, така – дори за обща култура.
А скоро се очаква и втора част, така че започвайте тази, за да не се налага да наваксвате после. 

CONVERSATION