„Татуировчикът на Аушвиц“ – не точно това, което очаквах

„Наведе се и предпазливо откъсна късото стъбълце. Щеше да намери начин да го даде на Гита утре. В стаята си постави скъпоценното цвете много внимателно до леглото и потъна в тежък сън, но на сутринта, когато се събуди, листенцата на цветето се бяха сбръчкали и окапали. Това място е царство на смъртта.“ 
Книгата на Хедър Морис определено може да се опише като най-чаканата за пролетта на 2019 година. Тя се забави на българския пазар с около месец от първата обявена дата от „Рива“, а нетърпеливи фенове не я дочакаха на български и заливаха социалните мрежи с коментари за книгата, прочетена на английски. Е, най-накрая „Татуировчикът на Аушвиц“ се появи на български, ама изцяло суперлативните коментари секнаха.

Аз имах много големи очаквания за книгата и може би се получи добре, че преди нея прочетох други набелязани от мен заглавия и имах възможността да се сблъскам с различни коментари за романа, които малко ме „свалиха на земята“. Изведнъж, както тази книга беше толкова много чакана, така всички се отричат от нея и са разочаровани. С това моето любопитство се изостри още повече към нея и нямах търпение да разбера за какво иде реч.

Накратко в книгата се разказва за Лали Соколов и неговата невероятна любовна история. През 1942 година той е депортиран от Словакия в Аушвиц. Разбираме как изведнъж нещата за евреите рязко се променят и как изведнъж дори в страни, където се е мислело, че те няма да бъдат закачани се случва точно обратното. Още при пристигането си името му е сменено с набор от цифри и той става "32407". Затворник 32407 е изпратен да работи по строежа на допълнителни сгради в разрастващия се лагер. В основна негова задача се превръща това да не се набива на очи пред пазачите заради сприхавия им нрав. Но малко след като е разпределен, Лали се разболява от коремен тиф. Грижите за него поема мъжът, който му е татуирал идентификационния номер - френски учен на име Пипо. Французинът взима Лали под своя опека като го наема за свой асистент. Учи го как да оцелява в трудните и непредсказуеми условия на лагера.
Един ден обаче Пипо изчезва и никой никога не успява да разбере какво точно се е случило с него. Лали заема неговото място като главен татуист в концентрационния лагер - отчасти заради връзките си с французина, отчасти защото знае словашки, немски, руски, френски, унгарски и малко полски. Един ден на опашката пред него се нарежда уплашено момиче. За Лали това е любов от пръв поглед и той се заклева не само, че ще оцелее, а и че ще се погрижи Гита също да доживее свободата.

Искам да кажа, че книгата на мен ми хареса. Наистина. Като изключим финала. Но определено не е това, което очаквах. Признавам, че очаквах книга в стила на Пол Остър или Дона Тарт. Нещо, което смесва реални събития с художествена измислица по един добър начин. Още като взех книгата обаче и видях колко е тънка и с колко голям шрифт разбрах, че няма да е така.
Лали, Гита и синът им Гари
Книгата се оказа лека, разтоварваща. Въпреки темата. Повече я окачествявам като един добър тийн роман. Няма много голяма виртуозност в писането, няма навлизане в някакви детайли. Бързо стигнахме до любовната част, а ежедневието в Аушвиц беше по-скоро маркирано. Въпреки това обаче романът ми хареса – отново казвам може би заради това, че бях подготвен да не очаквам кой знае какво. Беше ми интересно как ще се развие историята на Лали, любовта му с Гита дали ще пребъде и след това, как точно войната ще се отрази в книгата, какво ще правят след това.

Финалът обаче ми дойде малко сладникав. Всичко се нареди от раз без проблеми. Намериха се в голям град, все едно живеят само на една улица, абе всичко се нареди както трябва. То може би е дорбе де. Просто ми беше ... прекалено Дисни. Знам, че историята е по истински случай и може би нещата наистина така са се случили, но просто ми дойде в повече. Не знам дали е в писането на самата авторка и дали тази история е можело да се разкаже различно, но определено си мисля, че нещата с тази книга можеше да стоят по съвсем друг начин.
Хедър Морис
НО като цяло, ако искате да се потопите в интересна история, която ще ви разсее от ежедневието може да прочетете „Татуировчикът на Аушвиц“. Книгата наистина не е лоша – просто не очаквайте да е нещо изключително.

CONVERSATION