„Изкупление“: Знаете ли какво е мобинг?

 „По-добре никога повече да не мисли за миналото. Нямаше никаква полза. Все едно непрестанно да преживява физически наранявания.“

ОБОЖАВАМ Ирса Сигурдардотир! За кратко време тя се превърна в мой любим автор и очаквам с нетърпение всяка нейна книга на българския пазар. Харесва ми как пише, как мисли.

Харесват ми идеите заложени в сюжетите й, още повече ми харесва криминалната част, която на моменти е безкрайно брутална, агресивна, кървава, но винаги зад нея стои логично обяснение. Да, за някои хора, бруталността в писането на Ирса може да дойде в повече, но за мен то е чисто книжно удоволствие. В ревюто си за предната книга на авторката „Водовъртеж“ я нарекох „Книжният Тарантино“ и след като прочетох „Изкупление“ отново заставам зад тези свои думи.

В романа се натъкваме на третия случай на Хюлдар и Фрея, който по нищо не отстъпва на предните два. Даже изглежда доста по заплетен.

Намесени са тийнейджъри и убиец, който разкрива смъртта им в каналите, където тези тийнейджъри са най-смели – социалните мрежи. Още в началото на книгата едно момиче е убито. Полицията разбира за престъплението като всички останали – от клип в Снапчат, показващ ужасеното младо момиче, което моли за прошка.

По-късно тялото му е открито, белязано с цифрата „2“. Комисар Хюлдар поема разследването, а психоложката Фрея неохотно се присъединява за разпитите на приятелите на убитата тийнейджърка. Отначало всички си мислят, че Стела едно мило, популярно момиче, което е обичано от всички. Но колкото повече се задълбава в разследването, толкова повече се вижда, че Стела е била далеч от образа на ангелче. Тя системно е тормозила своя съученичка, като е карала всички останали да я последват и са превърнали живота на момичето в ад.

За Хюлдар и Фрея случаят става още по-заплетен, след като изчезва още един тийнейджър, като убийството отново е показано с клипове, а до неговото тяло се позиционира цифрата „3“. Хюлдар и Фрея са единодушни – истината съвсем не е проста. Изглежда, убиецът все още не е завършил планираното.

Остават и два важни въпроса - очаква ли ги някъде и жертва „1“ и какво е общото между двете убити деца, които дори не са общували помежду си?

Аз си мисля, че от литературна гледна точка Ирса просто не може да ме разочарова. Книгата се чете изключително леко, историята върви плавно, като авторката постоянно поставя едни леки изненади на всяка страница, за да ти  е много трудно да спреш да четеш. Ирса създава една атмосфера, която е толкова достоверна, че вярваш на всичко казано и направено от героите.

В „Изкупление“ тя не прави дори малка крачка назад спрямо другите две книги от поредицата. Имаме убиец, който извършва брутални престъпления, но определено не е глупав. Всяко негово действие е силно премислено и предвижда всяка крачка както на жертвите си, така и на полицията.

Освен супер интересните сюжети, Ирса изгражда и прекрасни герои в книгите си. Дори нейните злодеи не са повърхностни. Не са прото някакви психопати, които са решили да убиват хора. Те са интелигентни, обикновено с доста силен мотив да вършат тези неща. И въпреки че на моменти наистина е брутално директна в описанията си, за мен Ирса неслучайно е „кралицата на криминалния роман в Исландия“ - тя пише страхотни криминални истории, които всеки почитател на жанра трябва да прочете.

Това, което ме впечатли наистина силно в „Изкупление“ обаче не е писането, криминалната история или финалът на книгата. Както обикновено, без изненади, тези неща при Ирса са перфектни.

Впечатли ме другата основна тема в романа – вълната мобинг. Знаете ли какво е мобинг?

Това е групов психически тормоз, който може да разрасне до огромна и много силна словесна агресия. Един лидер, който започва тази вълна, е способен да „насъска“ голяма група хора срещу даден човек и буквално да превърнат живота му в ад. Понякога дори без да го осъзнават. Освен лидера на мнение, разбира се.

И въпреки че в книгата се обръща по-голямо внимание на мобинга в училище, това явление може да се види и в работна атмосфера. Ирса по един много интелигентен начин обръща внимание на този сериозен проблем в книгата си. Това е основната причина, убиецът да търси своето възмездие и да кара своите жертви да изкупят греховете си.

Ирса Сигурдардотир

Темата за тормоза в училище ми е много близка и винаги съм твърдял, че този проблем не трябва да се омаловажава. Той може да доведе до сериозни действия от страна на жертвата като например да посегне на своя живот. Или пък не само на него. В книгата Ирса нагледно ни показва как тази огромна психологическа атака, като лавина води след себе си още разруха, смърт и кара хората да предприемат крайни действия.

Виждаме, че един такъв тормоз влияе не само на жертвата, но и на цялото й семейство. В много от случаите вълната на мобинг оставя дълготрайни последици у жертвите и то, ако имат късмета и волята, да оцелеят след него.

За пореден път приканвам да се обърне по-голямо внимание на психологическата среда в училище. Възрастните да обръщат внимание навреме, ако усетят, че някое дете може да е жертва на такъв тормоз. Защото най-лошото при тормоза в училище е, когато жертвите срещат безразличието на околните.

Когато осъзнаеш, че учителят се прави, че не е видял как те малтретират. Когато чуеш твоите приятели да казват, че това е просто шега.

Всяко действие носи своите последствия, а понякога става твърде късно за изкупване на грехове.

Автор: Любен Спасов

Прочетете още:

„ДНК“ – ПОРЕДНИЯТ ДОБЪР СКАНДИНАВСКИ РОМАН

„ВОДОВЪРТЕЖ“ ОТ НАСИЛИЕ И УБИЙСТВА

CONVERSATION