„Пациент 488“ – какво се случва след смъртта?

„С обвития си в ръкавицата палец Сара повдигна ресните мазна коса, която бе залепнала върху челото на нещастника. Разбра защо офицер Дорн бе споменал за странен белег. Всъщност три белега, всеки с големина половин пръст, осакатяваха безкръвното чело на човека. Те почти се сливаха с цвета на кожата, но белият им контур и леката им грапавина ги очертаваха. Насложени един до друг, трите белега образуваха числото 488.“ 
В период от една седмица, съвсем случайно, се потопих в криминалните истории на три книги, които в себе си съдържаха странни убийства и разглеждаха човешката психика и лудост. Последната книга, с която се запознах е „Пациент 488“ от френския писател Никола Бьогле. 

Книгата ме спечели със заплетения си сюжет, голямата мистерия, която е представена като заявка и разбира се с това, че романът е вдъхновен от реални събития и разкрития, които са донесли на автора редица френски литературни награди. Причината за това не е случайна. Бьогле разказва смразяваща история за човешката лудост и за това колко опасна може да бъде науката, превърната във фатално оръжие от извратени умове.

Накратко действието в „Пациент 488“ се развива в психиатрична болница „Гаустад“, Осло. В едно мразовито утро тялото на пациент е открито мъртво, а устните му са застинали сякаш в нечовешки вик. С разследването се заема инспектор Сара Геринген, която разбира веднага, че този случай не прилича на никой друг... Необичайните обстоятелства около вероятното самоубийство нямат край: Защо жертвата има белег с числото 488 на челото? Какво означават тайнствените рисунки на стената на стаята ѝ? Защо болничният персонал отказва да разкрие истинската самоличност на покойника, настанен в „Гаустад“ преди повече от тридесет години?

За Сара Геринген това е началото на едно ужасяващо разследване, което започва в Осло, минава през Париж, остров Възнесение, мините на Минесота и стига до покрайнините на Ница. И докато реди този мистериозен пъзел, Сара свързва съдбата си с разследващия журналист Кристофър Кларънс. С негова помощ инспектор Геринген ще стигне до тайни лаборатории, създадени от американското правителство, и ще открие строго секретни досиета на ЦРУ, за чието съдържание никой не е подготвен. 
Никола Бьогле
След двата наистина пленяващи романа на Анджела Марсънс, този на Никола Бьогле ми дойде една идея по-слаб, но това в никакъв случай не го прави по-лош.

Ще започна с нещата, които не ми харесаха в книгата. Първо, въпреки че се основава на реални събития, на моменти романът ми идваше леко фантастичен, по което аз много не си падам. Образът на Сара не беше изграден изцяло и ако трябва да я сравня с Ким Стоун от книгите на Марсънс ми дойде даже безлична. Самият сюжет на книгата е малко разхвърлян, някои неща съвпадаха твърде изкуствено, като в латиноамериканска сапунка. Финалът ми беше предвидим, дори леко скучен. В интерес на истината очаквах много повече от самата история, а в развитието й малко се изгуби фокусът.

Положителните черти на книгата са, че определено си личи авторът колко силно се е готвил, за да представи автентично събитията, животът в една клиника, подробностите около изследванията поместени в нея и перфектната логика между историческите събития и историята в романа. Стилът на писане на автора е увлекателен и определено има няколко изненадващи събития в книгата, които поддържат интереса на читателя.

Като цяло препоръчвам „Пациент 488“ на феновете на жанра, защото разглежда един въпрос, на който все още търси своя отговор, а именно какво се случва с душата ни след смъртта. А това е тема, която винаги поражда дискусии, интересна е, а в книгата, може би, се съдържа и отговорът.

CONVERSATION