ТОП 10 НА НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ РЕВЮТА, ПУБЛИКУВАНИ ПРЕЗ 2023 ГОДИНА


Традиционно в края на всяка календарна година ви представям класация, в която изброявам десетте най-четени ревюта за последните 12 месеца на сайта на Book Adventure Club. 2023 няма да е изключение.

Тази година определено беше полюсна за мен в книжно отношение. Прочетох и отрих заглавия, в които се влюбих и ще запомня завинаги, но през тази година попаднах и на едни от най-големите ми литературни разочарования като цяло.

За щастие Book Adventure Club Podcast спечели много слушатели и нови почитатели, но това се дължи на всички любими приятели и книжни хора, които ми гостуваха и с които си поговорихме много хубаво на различни теми.

Благодаря на всички за времето, което сте отделили по какъвто и да е начин на #BookAdventureClub. Пожелавам ви 2024 да е изпълнена с много положителни емоции и още по-хубави книги.

10. ДВОЙНА ДОЗА ЛЮБИМИ АВТОРИ НА КРИМИНАЛНИ РОМАНИ

Вече на всички е ясно колко много обичам криминални романи. Но, ако трябва да посоча двама любими автори, то, безапелационно, това са Антъни Хоровиц и Ирса Сигурдардоттир. Обичам техния стил на писане, героите, с които ме запознават и историите, които ми разказват.

Така се случи, че в България излязоха горе-долу по едно и също време нови книги от тях, затова аз реших да ги прочета една след друга и да обединя мнението си в едно ревю.

Цялото може да прочетете ТУК.

9. „МОМЧЕТАТА ОТ „НИКЕЛ“ ИЛИ ФАБРИКАТА ЗА БОЛКА ПО ИСТИНСКИ СЛУЧАЙ

Това е моят личен фаворит за 2023 година. За тази книга през годините съм прочел много хубави мнения, но все отлагах романа и не намирах време за него в книжния си график. Е, времето за тази книга дойде и направо ме е яд, че чак сега се докоснах до историята.

Повече може да прочетете ТУК.

8. „ПИСАТЕЛКАТА“ – МЪДРОСТТА И ЗАБЛУДИТЕ НА ФАНИ ПОПОВА – МУТАФОВА

Не съм чел нищо от Фани Попова – Мутафова, но посегнах към книгата на Владо Трифонов от любопитство към нейния житейски път. Стана ми интересно как една жена, която е описвана като интелигентна и достойна за Нобелова награда, се е поддала на чара на Хитлер и е стояла зад неговата идеология. Исках да разбера повече за нея, разбира се, през призмата на автора.

„Писателката“ е книга, която съдържа едно фиктивно интервю на Фани с автора, в края на 70-те години на миналия век. Тя е имала едно условие – всичко, което му разкаже, да се публикува след смъртта ѝ. Малко след последния им разговор, Фани умира.

Повече може да прочетете ТУК.

7. „ПЪТЕПИСЪТ НА ЕДИН КОТАРАК“ – ИСТОРИЯ ПРОПИТА СЪС ЗАКАЧЛИВА МЪДРОСТ И ЛЕКА ТЪГА

Има книги, които от първи поглед ти проговорят и знаеш, че са твоите. Сигурен си, че историята ще те заинтригува, че ще те научи на нещо ново и просто си я купуваш, не за да я прочетеш веднага, а за да посегнеш към нея, когато имаш най-силна нужда да прочетеш точно тази история. Понякога, разбира се, се оказва, че си се излъгал жестоко и разочарованието е огромно. Но аз бях сигурен, че с „Пътеписът на един котарак“ няма да имаме този проблем.

Повече може да прочетете ТУК.

6. „YELLOWFACE“ – ПОГЛЕД КЪМ КНИГОИЗДАВАНЕТО ОТВЪТРЕ

Един ден в Goodreads прочетох силно възторжени мнения, от няколко български издатели, за „Yellowface“. Книга, която разказва за това как една бяла писателка (Джун), краде ръкописа на такава от азиатски произход (Атина Лиу), след като тя умира. След това го публикува и за седмици книгата се превръща в бестселър.

Голямата интрига е дали кражбата ще остане незабелязана? А може би дори е дали изобщо може да се нарече кражба? „Yellowface“ ни показва книгоиздаването отвътре с всичките негови особености и правила. Показва ни бизнеса, който не се различава по безскрупулност от всички други видове бизнес. Показва ни и колко различна във всяка една своя творба може да е Куанг.

Повече може да прочетете ТУК.

5. ВТОРА И (СЪС СИГУРНОСТ) ПОСЛЕДНА СРЕЩА СЪС САЛИ РУНИ

Със Сали Руни нещо не може да се разберем, а честно казано ще спра и да се опитвам. Нито "Нормални хора" ми хареса, нито "Красив свят, къде си ти". Има нещо претенциозно в писането на авторката, което ме дразни. Скучни са ми сюжетите, въпреки че "Красив свят, къде си ти" бе с една идея по-интересна за мен.

Повече може да прочетете ТУК.

4. АВТОБИОГРАФИЯТА НА МАГИ ХАЛВАДЖИЯН: МНОГО ЛИЧНА И БЕЗ РЕКЛАМИ

Много хора може би си мислят, че познават Маги Халваджиян. Той е един от най-известните продуценти в България, а в предаванията му има толкова шеги на негов гръб, че обществото си е изградило една представа за него и вярва, че няма нещо, което да го изненада като информация. И, да, фактите са впечатляващи. Дългогодишна успешна кариера, продуцент на най-гледаните предавания в ефира и собственик на други бизнеси, които също се справят отлично в своята сфера.

Само че съм убеден, че със своята автобиография Маги Халваджиян ще изненада много хора.

Повече може да прочетете ТУК.

3. ДА ЧЕТЕШ „СМОЛА“ НА SAMSUNG GALAXY Z FOLD4

Всеки, който ме познава знае, че основно имам три страсти: храната, книгите и .. технологиите. Обичам всякакви интересни нововъведения и много често се изкушавам да харча пари за всякакви джаджи, които излизат на пазара постоянно.

От много дълго време се чудя как мога да вкарам такава интересна за мен джаджа и в книжния си блог. И накрая го измислих, а благодарение на приятелите ми от Samsung, идеята стана и реалност.

Като цяло аз съм традиционалист по отношение на формата на книги – аудиокнигите не са моето нещо, четецът ми вкъщи също много рядко го ползвам, но съм отворен да пробвам различни неща. А когато видях на живо сгъваемия Samsung Galaxy Z Fold4 се запитах – ще ми бъде ли удобно да прочета книга на този телефон? И реших да проверя.

От Samsung ми дадоха за месец този иновативен смартфон, а аз на него прочетох „Смола“ от Ане Рил, която ме остави без думи в първите часове след като я приключих. А това вече си е постижение само по себе си.

Повече може да прочетете ТУК.

2. #BOOKRECAP: 70 ДНИ С ПОРЕДИЦАТА ЗА КОРМОРАН СТРАЙК

За начало на 2023, да се потопя в историите за Корморан Страйк, беше най-доброто, което можех да направя, защото получих 70 дни истинско книжно удоволствие. За мен прочитането на тези 6 книги беше, като гледане на сериал, където всяко отделно заглавие беше различен сезон. За щастие с всяка част историята ставаше все по-добра, все по-заплетена и нямах търпение да се прибера след работа и да разпусна с някой от случаите на този така симпатичен ми детектив.

Повече може да прочетете ТУК.

1.   „КАКВО ПРАВЕХ, ДОКАТО ВИЕ РАЖДАХТЕ ДЕЦА“ … АМИ НИЩО!

Тази книга определено разбуни духовете през 2023 година сред читателите на блога.

Отдавна не бях писал изцяло отрицателно ревю в блога, а и по принцип не обичам. Оценявам труда за всяка една книга и винаги намирам нещо положително, което да изтъкна за читателя. С „Какво правех, докато вие раждахте деца“ обаче претърпях пълен крах и не виждам как мога да се изкажа сдържано за тази, да я наречем, книга. Но ще се опитам.

Реших да си взема книгата най-вече заради заглавието. Очаквах да получа един забавен пътепис, в който авторката да се съсредоточи върху всички неща, които човек може да прави докато все още е необвързан и е без деца. За времето, когато може да бъдеш във Франция, Аржентина, Нова Зеландия и единственото, което да трябва да направиш, е да напълниш един куфар с нужните неща и да купиш самолетен билет. Очаквах история, която да покаже, че дори да си на 28 и още да нямаш деца, има други хиляди неща, които може да направиш и животът ти също да има смисъл.

Колко силно съм се лъгал обаче.

Повече може да прочетете ТУК.

CONVERSATION