Започвам 2024 с вдъхновяващата 100-годишна история на „Дисни“

 “There’s really no secret about our approach. We keep moving forward—opening up new doors and doing new things—because we’re curious. And curiosity keeps leading us down new paths.

Walt Disney

Мисля, че няма човек, който да види логото на „Дисни“ и веднага да не направи асоциация с някой хубав филм. Топла история, която му напомня за детството или пък някой родител, който е бил в киното с детето си и е видял цялата искрена радост около себе си. Асоциацията може да е дори с някоя съботна сутрин вкъщи, когато по телевизията повтарят за хиляден път „101 далматинци“.

За мен „Дисни“ означава детство, безгрижност, хубав филм. И до днес, като гледам заглавие направено от студиото, знам, че няма да ме разочарова и наистина доста рядко това се е случвало. И въпреки че не съм съгласен с някои от политкоректните решения в последните години свързани с избор на актьори за главни роли и т.н., и до ден днешен „Дисни“ ми е мерило за качествен филм, който знам, че ще ме забавлява.

Затова и реших 2024 да ми започне точно с книга посветена на „Дисни“ и 100-годишната история на филмовия гигант. Много съм благодарен на колегите ми от маркетинг отдела, благодарение на които се докоснах до това вълшебство, защото книгата е перфектна. Изданието е с твърди корици, изключително цветно и докато преминаваш през страниците се чувстваш сякаш гледаш някой документален филм. Всичко оживява пред очите ти.

Преминаването през страницте на това издание бе емоционално за мен. Авторите на книгата ни водят през всички заглавия на „Дисни“, като голяма част от тях свързвам с моето детство и как на село с приятелите гледахме „Снежанка и седемте джуджета“ на видеото в братовчедка ми, след това отивахме в съседите да гледаме „Цар Лъв“ и завършвахме в нас с анимацията от 1944 година, която бележи десетата годишнина от създаването на Доналд Дък, „The Three Caballeros“. Всяка страница от тази книга е пропита със спомени и усмивки, които ме върнаха години назад.

Освен, че има задълбочен разказ за живота на Уолт Дисни и това как той решава да създаде студиото заедно с брат си, с тази книга получаваме и още много. Авторите ни разказват една история за това колко е важно винаги да се борим за мечтите си, как не трябва да се ограничаваме в мисленето и желанията си, и как постоянно да се стараем да научваме нови и нови неща. Да ги търсим безспирно и след това от наученото да създадем нещо свое, което може да промени света.

Книгата обаче е и като енциклопедия за това как през годините се е променил начинът на разказване, рисуване и показване на историите. Какъв е бил начинът на работа в началото и как технологиите навлизат и всичко отива на едно друго ниво. Много важна част е и озвучаването на героите, музиката и песните, които стават емблематични за студиото и как филми на „Дисни“ след това вдъхновяват мюзикъли, които се поставят на сцените на едни от най-големите театри в света.

В книгата ще разберете и защо Уолт Дисни в началото е решил да започне дейността си с класическите приказки, какво точно е в променил в някои от тях, защо изобщо е решил да прави някакви промени и  как това се е отразило на публиката. Също така ще разберете за раждането на образа Мики Маус и как създаването на злодей във филмите на „Дисни“ е изключително важен процес, също толкова колкото да се измисли и героят, който ще спаси всички на финала.

И да, ако трябва да бъдем цинични, можем да открием много отрицателни черти в съвременните политики на „Дисни“. Но честно казано, точно сега и точно за тази книга не искам да бъда циничен. Искам да съм онова дете, което го интересуваше само дали доброто ще надвие злото в историята и въпреки че знаеше, че във филм на „Дисни“, финалът винаги е приказно добър, отново се вълнуваше до последната секунда. Затова и препоръчвам книгата на всички, които искат отново да се върнат за малко назад във времето. Хубаво е! Много! 

Автор: Любен Спасов

CONVERSATION