#AudiobookAdventure или съвременни български книги

 „Щастието не е състояние – то е момент, който често отминава още преди да сме успели да му се насладим.“

Из „Кривата на щастието“, Иво Иванов

Началото на март често е обвързано с българското под някаква форма - празници, събития, промоции… А аз винаги се замислям за българските автори и литература. Именно така се роди и идеята за нова статия в рубриката #AudiobookAdventure, посветена на съвременни български заглавия, които може да допаднат на почитателите на аудиокнигите.

Мамник от Васил Попов, прочетена от Владо Пенев

Да, пак за този “Мамник” ще говорим… Първият български аудиосериал на Storytel вече може да бъде открит и в хартиен вариант. Книгата смесва различни жанрове - хорър, мистерия, фентъзи (или по-скоро митология), български фолклор и история… Имаме колоритни герои, още по-колоритна реч на трънски диалект и една любовна история за цвят. Най-често срещаните забележки към романа са свързани с прекалено многото елементи и донякъде претупания финал. Аз лично имам резерви и към романтичната част, но въпреки това, препоръчвам книгата на всеки, който търси динамичен сюжет и харесва познати “български” елементи, представени по модерен начин. Всеки епизод е изпълнен с адреналин, обрати и те кара с нетърпение да започнеш следващия. Има и по нещо за любознателните, които се интересуват от история или фолклор. А прочитът на Владо Пенев е доста въздействащ.

Няма да се уморя да казвам, че дълго време българските автори сякаш не смееха да напишат нещо ново, “жанрово”, различно от класиката (или темата за Прехода). Но в последните години това се променя, а българският читател е доста по-склонен да подкрепи такъв експеримент, което е още по-хубаво. Единственият начин литературата и писателите да се развиват, е чрез подобни смели крачки.

Изглежда, че новият аудиосериал от Васил Попов - “Пермафрост” също е насочен в тази посока, но за него - в друга тема:) Още за “Мамник” може да чуете и в епизоди 2, 3 и 4 на Book Adventure Club Podcast. В хартиен вариант книгата е публикувана от издателство “Ерове”.

Поредицата Разследванията на Бънк Ромеро от Емил Минчев, прочетена от Никола Стефанов

Емил Минчев е още един автор, който се осмелява да напише нещо по-различно, а Никола Стефанов - още един актьор, който чете увлекателно и гласът му идеално приляга на сюжета. Поредицата пренася читателя в едно донякъде антиутопично бъдеще, в което има хора, мутанти, магия, интересни същества, но също така - престъпници, политически машинации, поквара. Бънк Ромеро е описан като “частен детектив с изключително развито обоняние, което му помага в разследванията”. Всяка книга ни запознава все повече и повече със света докато проследяваме как Бънк разплита различни случаи и се опитва да навигира личния си живот и взаимоотношения. Сюжетите са интригуващи, героите са различни и грабващи, почитателите на криминалните истории ще останат доволни от загадките във всяка книга, а не липсват и емоционални моменти, които придават повече дълбочина на романите. Трябва да се отбележи обаче, че има доста кървави и брутални сцени, в които си проличава, че Минчев има опит и с хорър жанра. Но ако се подготвите психически, може да ги преглътнете, а като цяло тези елементи допринасят за атмосферата и идеята на поредицата.

Към момента в аудио вариант са достъпни първите три книги, очаква се скоро да бъде качена и четвъртата. Хартиените издания са на издателство Vision Books и през пролетта ще излезе и петото заглавие - “Лов”.

Кривата на щастието от Иво Иванов, прочетена от Иво Иванов, Никола Стефанов и Ицко Финци

И в други статии съм казвала, че едно от големите богатства на аудиокнигите е възможността да чуем как авторът чете собствения си роман или биография. Затова беше много приятна изненада да видя, че Иво Иванов чете част от статиите в “Кривата на щастието”. Другите двама разказвачи също са доста добре подбрани и успяват да ни въвлекат в историите за спортисти… всъщност - за хора, изправени пред големи предизвикателства, на ръба на възможностите си или пред трудни избори. От години препоръчвам книгите на журналиста Иво Иванов и винаги обръщам внимание, че не  е необходимо да се интересувате от спорт, за да бъдете впечатлени от неговите текстове. Писани за различни медии, статиите на Иванов са разкази за Човека, които ще ни разсмеят, разплачат, ще отворят очите и сърцата ни. Когато си мисля за “силата на думите”, в съзнанието ми винаги изниква “Кривата на щастието”.

Но ако търсите по-рационално представена препоръка: заглавието е подходящо за всеки, който смята, че не може да се съсредоточи, за да изслуша цяла аудиокнига. Сборникът със статии е идеален вариант да се тествате с по-кратки текстове и то представени от различни гласове.

В момента в аудио формат са достъпни “Кривата на щастието” и “Отвъд играта”. А в хартиен вариант книгите на Иво Иванов се издават от “Вакон”.

Записки от Шато Лакрот от Мария Касимова-Моасе, прочетена от Богдана Трифонова

Макар че хуморът в Шато Лакрот не е моят, има много хора, които искрено са се забавлявали с историята за българката, въвлечена по любов (и по неволя) във френската действителност. Аз включвам книгата в препоръките за всички, които търсят нещо леко и разтоварващо. А голям плюс на аудиокнигата е артистичният прочит на Богдана Трифонова.

В момента в аудио формат са достъпни “Записки от Шато Лакрот” и “Записки от Шато Лакрот: Резиденция “Злокучане”. Хартиеното издание на първата книга е на “Колибри”.

Детски книги от български автори

В отделна статия от рубриката ви бях споделила за интересни детски книги, които си заслужава да изслушате, заедно с детето си. Сред тях бяха историите за “Феята от захарницата” на Катя Антонова, книгите на Слави Стоев и на Мила Попнеделева-Генова. Към тях мога да добавя и “Кало Змея” от Милен Хальов и книгите на Братя Мормареви - за малко по-големите читатели, както и романите на Юлия Спиридонова - Юлка (“Тина и половина”). В аудио вариант може да намерите и още забавни и обичани истории като “Мотовете”, “Шантавия до шия” и поредицата за “Агата”.

Ревюта за споменатите автори и книги може да откриете и в букстаграма на Лера и Ели - @mama_and_elly_and_books. А не пропускайте и разговора с тях в епизод 3 на BookAdventure Club Podcast.

Класиката, без която не можем

Една мисъл казва, че “класика е това, което на всеки му се иска да е прочел, но никой няма желание да чете”. Е, сега поне може да изслушаме тези класически творби. Аз отдавна планирам да започна книгите на Стефан Цанев, да си припомня романите на Блага Димитрова, Фани Попова - Мутафова, “Преспанските камбани” и “Нова земя”. Всички те са достъпни за слушане, заедно с много детски книги, които биха били полезни на учениците. Един добър разказвач би могъл да превърне тези текстове в увлекателна аудио пиеса, премахвайки усещането, че ги четем по задължение или защото “трябва” да ги познаваме. Скоро ще ви разкажа за няколко такива вдъхновяващи попадения.

Но независимо към кой жанр и формат ще се насочите, надявам се, че ще давате шанс на българските книги и след 3-ти март или 24-ти май. Имаме талантливи автори, създаващи забележителни истории и опознаването им е приключение, в което си заслужава да се впуснем. :)

Снимка към статията: Кая Димитрова

Автор: Цветомила Димитрова

Предишни статии, които се споменават:

#AUDIOBOOKADVENTURE ИЛИ 5АУДИОКНИГИ ЗА ДЕЦА, КОИТО ПРЕПОРЪЧВАМ

#AUDIOBOOKADVENTURE ИЛИ 3БИОГРАФИИ, КОИТО ДА ИЗСЛУШАТЕ

ПЪРВАТА МИ АУДИОКНИГА:„ПЪТУВАНЕ КЪМ СЕБЕ СИ“

ЗАПОЧВАМ 2022 С ФИНАЛА НА„СОФИЙСКИ МАГЬОСНИЦИ“

CONVERSATION