#AudiobookAdventure или 5 аудиокниги за деца, които препоръчвам

На 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга и по този повод новата статия в рубриката #AudiobookAdventure е посветена на аудиокнигите за деца. По препоръка на Валерия и Ели от букстаграма mama_and_elly_and_books изслушах 5 детски книги в Storytel и ще ви разкажа малко повече за тях.


Ми не ми се спи от Мила Попнеделева - Генова, прочетена от Петя Абаджиева 

По стечение на обстоятелствата слушах “Ми не ми се спи” една сутрин, напът за работа. Основната ми мисъл беше как искам да се върна обратно в леглото, така че взех доста присърце проблема на двете мечки, които си мечтаят за малко повече сън, но малкото им меченце е на друго мнение… И въпреки че книгата разказва за мечки, историята подозрително прилича на събития, които много родители ще разпознаят. За това спомагат и симпатични закачки като сайтът “БГ мечка” - извор на съвети от всякакъв характер. Историята е много мила и напомня на родителите на първо място да се радват на времето с децата - дори това да означава по-малко сън, важното е да изпълним дните с повече смях. А тази книжка е едно добро начало.


Поредицата Лиско Лис и приятели от Слави Стоев, прочетена от Никола Стефанов 

Препоръката на Валерия и Ели беше за втората книга от поредицата, но всяка от тях е с дължина 10-20 мин. и персонажите така ме забавляваха, че нямаше как да спра само с една. В първата история нашите герои трябва да спасят всички от нещо потенциално много лошо… Накрая обаче се оказва, че са си докарали излишни притеснения само за да запълнят времето с важни, макар и безмислени задачи. Звучи ли ви познато? Аз лично мога да се сетя за няколко човека, които прилагат сходен подход в ежедневието си. 


Втората книга ни напомня, че “светът е пълен с цветове” и в повечето случаи решението на даден проблем “не е едно, нито друго, нито нещо помежду им, а съвсем трето” (накратко - трябва да мислим извън кутията, извън черно-бялото). А третата книга ни учи, че е по-добре да попитаме преди да си правим изводи - особено когато става въпрос за чувствата на другите. Колкото и да ни е трудно да повярваме, светът не се върти около нас, а понякога непоисканата помощ може да навреди… 


Докато описвам тези изводи все повече се убеждавам, че книгите за деца напомнят много важни неща и на възрастните. Освен с полезни заключения, историите на Слави Стоев са изпълнени с тънък хумор, който също ще допадне на порасналите читатели. Няма да издавам много по тази тема, но има две кокошки с уникални имена, които все още ме карат да се усмихвам.


Добрите крадци от Катрин Ръндъл, прочетена от Моника Иванова

 

Докато сме на темата за книги, които могат да допаднат и на порасналите читатели, задължително трябва да включа “Добрите крадци” от Катрин Ръндъл. Не съм привърженик на определянето “за каква възраст е подходяща” дадена книга, защото зависи до голяма степен от детето и текстовете, които е свикнало да чете и слуша. А последните седмици ми доказаха, че дори съвсем пораснали деца (като мен) могат да слушат с интерес. Но все пак “Добрите крадци” е роман, не илюстровано издание, и аудиокнигата е дълга няколко часа, което трябва да се има предвид.


Романът започва много интригуващо и включва заплетен сюжет, цирк, приключения, Ню Йорк… Ръндъл ни помага да опознаем и приемем различните, вдъхновява децата да развиват талантите и силните си страни, смело да заявят за какво мечтаят.


Посланията на книгата са свързани с приятелството, любовта и семейството, а те са може би най-ценното съкровище, което може да притежаваме. Вълнуващи обрати, мистериозни планове, надпревара с времето и изненади - книгата е интересна до последната страница и ще допадне на всеки малък или пораснал почитател на приключенските романи.


Поредицата за Агата от Александра Георгиева, прочетена от Яна Кузова

 

Всяка книга от поредицата за “Агата” е на различна тема, която децата могат да объдят с родителите си, като например - как да се справиш със срама от говоренето пред много или непознати хора, как да отстояваш идеите си и да правиш, това което е редно, независимо какво биха казали другите. Любимата книга на mama_and_elly_and_books е “Обичам те, бабо”, която разказва за болната баба на Агата и дава възможност да се коментират подобни трудни теми като страха от загубата на любим човек. Но всичко е поднесено по лек и интригуващ начин, така че децата могат да научат нещо докато се наслаждават на интересна история за любим персонаж.


Феята от захарницата от Катя Антонова, прочетена от Силвия Петкова 

А що се отнася до любимите персонажи, аз запазих моя за финал. Ванилия е една прекрасна, невероятна, фантастична, великолепна сладкарска фея. И изобщо не преувеличавам (всъщност, тя би казала, че даже не съм успяла да я представя в пълния й звезден блясък). Уверена в себе си, винаги изпълнена с гениални идеи Ванилия помага на десетгодишния Филип да се справи с най-скучното занимание на света - ходенето на училище. Тя е истински приятел, но за съжаление често добрите й намерения вкарват Филип в бели. Ползите за читателя/ слушателя са, че това винаги е съпроводено с много забавни моменти, на които аз лично се смях с глас.


Докато слушах книгите за феята от захарницата, не спирах да разказвам за нея и я определих като “книга за възрастни и то за възрастни, които обичат сладко”. Срещнах коментари в различни групи, че хапливият език и шегите на феята не допадат на всички родители, но според мен са достатъчно премерени. Особено ако се отдели време и за разговор с детето относно различните теми в книгите, защото освен смях, в тях има и много хубави послания. Смятам, че тогава децата няма да се фокусират върху няколко шеговити думи, а ще попият от самоувереността на Ванилия (която аз също бих искала да притежавам), ще разберат силата на приятелството и истински ценните неща в живота.


Тук трябва да отбележа, че Силвия Петкова се справя чудесно с четенето на тази книга - и дава изключително правдоподобен глас на феята. Имам известни резерви за озвучаването ѝ на поредицата за Хари Потър - може би защото Стивън Фрай вдигна летвата прекалено високо за мен - но в тези книги актрисата е блестяща.


Отзив на Валерия и Ели за четвъртата книга от поредицата четете ТУК


Бях набелязала още една книга, до която за съжаление не успях да стигна - “Сбогом, дневнико!” от Ненко Генов. Чела съм забавната история и ми е любопитно да чуя как звучи в аудиоформат. Препоръчвам я като четиво, което забавлява и в същото време носи хубави послания. На шега наричам главния герой “българския Дръндьо”, който хапва баничка с боза, забърква се в какви ли не ситуации и междувременно разказва на децата за организации като “Зелени Балкани” и УНИЦЕФ. 

Последните две седмици, прекарани в компанията на детски аудиокниги, бяха изключително забавни и приятни. Но трябва да отбележа, че този формат има някои съществени минуси. Пропускаме красивите илюстрации и възможността да ги четем заедно с децата и - след стотното разгръщане на любимата книга - да слушаме как техните гласове повтарят любимите фрази или сочат най-обичаните си герои (или правят забележка за нещо, което сме пропуснали да прочетем, както трябва). Истината е че магията на детската книга се ражда от четенето й. Затова ви приканвам да го правите по-често. А ако все не остава достатъчно време, тогава - една аудиокнига в колата по пътя за детската градина или училището, може да се окаже добро решение. 


Търсите още идеи за подходящи заглавия? Разгледайте препоръките на Валерия и Ели в Инстаграм - mama_and_elly_and_books.


Автор: Цветомила Димитрова

Снимка: Валерия Стефанова

 

CONVERSATION