#AudiobookAdventure или 3 биографии, които да изслушате

 Абсурдна политика разделя семейството ми завинаги, татко остава в Корча, Албания, и никога повече не получаваме вест от него, никога! Връщат ни писмата, за телеграми и разговори по телефон и дума не може да става. Пазя една снимчица, изрязана с къдрава ножичка, на нея сме аз и брат ми съвсем малки, мама ни е снимала в парка, изпратила му я е да ни види, но и нея са върнали. Посетих Албания след 90-а, когато паднаха границите, и разбрах, че татко вече е починал, имал си е и друго семейство.“

Из „Катерина Евро и още нещо“ 

В първата статия за рубриката #AudiobookAdventure споделих за някои характеристики на аудиокнигите, които ме привлякоха към този формат. Например, докато слушаш актьора, се чувстваш сякаш разговаряш с него. Настанили сте се удобно или се разхождате бавно нанякъде, гласът ти разказва, а ти слушаш и потъваш в измисления свят.

Всички тези впечатления се засилват още повече, когато слушаш биографии. Доста често самите автори ги четат и тогава няма как да не си представиш, че спортистите, актьорите, комедиантите, учените или предприемачите, на които се възхищаваш, са само на няколко крачки от теб и те водят през живота си. Аз самата смятам, че всеки един човек е съкровищница от истории, затова обичам биографичния жанр и реших да ви разкажа за 3 биографии, на които може да се насладите в аудиоформат.

Yes, Please - биографията на Ейми Полър, написана и прочетена от нея

Ако следите стендъп или скеч комедията, със сигурност сте чували за Ейми Полър. Разбира се, в последните години тя се е наложила и като продуцент и актриса, а сериалът “Паркове и отдих” ѝ спечели верни почитатели в цял свят. Заедно със своята не по-малко именита колежка и дългогодишна приятелка Тина Фей, Полър развива множество филмови и телевизионни проекти, а през 2013 година двете водят церемонията по връчването на наградите “Златен глобус” и се нареждат сред едни от най-запомнящите се водещи на събитието.

За всичко това Ейми пише в автобиографията си Yes, Please. В книгата се долавя типичното ѝ чувство за хумор и нежелание да се придържа към установените правила. Отделните глави проследяват детството ѝ, първите ѝ стъпки в комедията, работата ѝ в SNL и “Паркове и отдих”, хората, които са имали важно място в живота ѝ, пътя ѝ като съпруга и майка.

В аудиоверсията на тази книга именно Полър чете, а ние се чувстваме като зрители (в случая - слушатели) на няколкочасово стендъп шоу. Смешно и сериозно се преплитат в почти всяко изречение, а колкото по-често се споменават други актьори, филми, сериали, проекти, които познаваме като почитатели, толкова по-интригуваща става книгата. И сякаш не е достатъчно, че слушаш световнопризнат комик като Полър, но към нея се присъединяват редица от приятелите, за които тя разказва - Сет Майерс, Карол Бърнет, Катлийн Търнър и дори сър Патрик Стюарт!

Още един допълнителен бонус към аудиоверсията е последната глава, записана на живо в театъра на The Upright Citizens Brigade (Ейми Полър е един от основателите на тази трупа за импровизационна и скеч комедия). Докато Ейми чете, чуваме смеха на публиката и спонтанната интеракция на актрисата с гостите, което прави момента емоционален и запомнящ се - чудесен финал на “шоуто”, което се оказа аудиокнигата Yes, Please.

A Life in Parts - биографията на Брайън Кранстън, написана и прочетена от него

След биографията на Полър, изпълнена с емоции, различни гласове и истории, книгата A Life in Parts на Брайън Кранстън се оказа доста рязка смяна на тона. Кранстън е американски актьор с дългогодишна кариера в киното и телевизията, но може би най-известната му роля е на Уолтър Уайт в драматичния сериал „В обувките на Сатаната“. Българските зрители най-често го свързват с нея или със ситкома “Малкълм”, в който играе бащата - винаги забъркан в някакви шантави сцени (като да бъде покрит с живи пчели, например).

Кранстън също сам е написал и сам чете книгата си, която проследява взаимоотношенията в семейството му, зараждането на страстта към актьорството и професионалния му път. Тонът на текста е доста по-сериозен, четенето е по-бавно и монотонно на моменти, така че ми отне известно време да се адаптирам към промяната след Yes, Please. Затова не препоръчвам да се хвърляте от по-динамични аудиокниги (не само като сюжет, но и такива, които включват повече от един актьор) към по-сериозни истории само с един “разказвач” - освен ако умишлено не търсите рязката промяна. В моя случай този преход почти ми развали удоволствието от A Life in Parts и едва когато стигнахме до по-активната кариера на Кранстън, започнах да слушам с интерес.

А всъщност неговият път е доста любопитен. Интересно е да проследим как взема решение да стане актьор, като преди това преминава през няколко други професии. Може да се каже, че съдбата сама го избира за това поприще и на няколко пъти сякаш го насочва или размества парчетата от пъзела, за да се стигне до ролята на Уолтър Уайт. Емоциите обаче са сведени до минимум - и в начина на четене, и в самия текст. Кранстън залага на фактологията, на разнообразните случки и научените уроци, което също носи своите ползи за читателя, но не ми позволи до край да се потопя в разказа му. Все пак, ако сте почитатели на актьора, на Холивуд или ли ви е интересно да видите какво се случва “зад кулисите” в един сериал, може да дадете шанс на тази книга.

Катерина Евро и още нещо - биографията на Катерина Евро, написана от Диляна Ценова Гогова и прочетена от Линда Русева

“Катерина Евро и още нещо” също е книга, която повдига завесите към някои аспекти на киното, но в България. От известно време чувах за тази биография и винаги ми я представяха като забавно и разтоварващо четиво. Имайки предвид за чий живот разказва, нямаше как да се очаква нещо друго. “Катерина Евро и още нещо” е написана от журналистката Диляна Ценова Гогова - добра приятелка на Евро, и представлява разказ от първо лице за живота на обичаната актриса. Аудиоверсията е прочетена от Линда Русева, която се справя чудесно, но според мен записът губи от това, че не е прочетен от самата Катерина Евро. Мисля, че динамиката на текста и шегите щяха да са доста по-впечатляващи, ако идваха от нея.

Биографията разказва за любовта между родителите на Катерина, за болката от раздялата им, предизвикана от нечии политически решения, от които - както често се случва - страдат обикновените хора. Минаваме през тийнейджърските ѝ години, работата ѝ като модел и по-късно като актриса. Евро разказва за голямата си любов, за майчинството и за ролята си на баба. Няколко глави са посветени “Оркестър без име”, което ще зарадва всички почитатели на филма и на българското кино като цяло. Не липсват и забавни анекдоти - за малкия Сашко и за лудетината Катерина… Има и малко тъга по хората, които са си отишли, по неслучилите се мечти. Накратко в книгата ще откриете нещата от живота… и още нещо.

Има и други биографии, за които мога да разкажа, като забавната (макар и доста провокативна) Wishful Drinking от Кари Фишър, прочетена от самата нея и разкриваща принцеса Лея в съвсем различна светлина. Подобно на Кари, някои актьори и комици са до болка откровени и не пестят пиперлив език, но ако сте решили да потърсите техните книги, най-вероятно вече сте подготвени за чувството им за хумор.

Сред биографиите в адуоформат може да намерите и много интересни заглавия за български известни личности като Георги Парцалев, Невена Коканова, Димитър Бербатов и др. Още по-хубаво е, когато са прочетени от също толкова талантлив човек. Например Me: Elton John е озвучена от актьора Тейрън Еджъртън, който изигра ролята на големия певец във филма “Рокетмен”. Тя, както и доста други книги, все още са в to-read списъка ми, но ме радва да знам, че има още безброй увлекателни истории, които ме очакват.

Предишната статия от рубриката може да прочетете ТУК. 

Автор: Цветомила Димитрова


CONVERSATION