#AudiobookAdventure или криминални книги в изобилие

 „…Не се вписваше в това пусто алпийско поле, което се пълнеше със сняг и кръв, кръв, която водата отмиваше от мъха и влачеше със себе си, попивайки в земята. Кръв на мъж, убит по начин, какъвто рядко се случваше на някой полицай да види през цялата си кариера.“

Из „Цветя над ада“, Илария Тути

 

Още в първата статия за рубриката #AudiobookAdventure споделих колко обичам криминалните романи и споменах повече от три заглавия, които препоръчвам и в аудио формат. Сред тях е едно от основните вдъхновения за рубриката - “Наръчник за убийства за добри момичета” от Холи Джаксън. В края на миналата година имах възможност да разкажа за любимите си кримки и в Book Adventure Club Podcast - много хубаво изживяване, което ме подсети за още интересни аудиокниги от жанра и в този текст ви споделям повече за тях. 

Поредицата “Хоторн разследва” (‘Hawthorne and Horowitz Investigate’) от Антъни Хоровиц


 

“Опашка от убийства” на Антъни Хоровиц е сред криминалните книги, за които съм споделяла и преди, тъй като съм голяма фенка на автора. Факт е, че книгите за детектив  Хоторн бледнеят пред “Мозайка от убийства”, например, но чрез слушането ги преоткрих. Заради формата на разказване от първо лице, превръщането на тази поредица в аудиокниги е сякаш най-естественото решение. Имаме усещането, че седим на по питие с разказвача и той ни споделя своите неволи с Хоторн - с неподражаемо чувство за хумор и самоирония. 


Тази атмосфера се запазва и в най-новата книга от поредицата - ‘A Twist of a Knife’ (предстои скоро да излезе в хартиен вариант и на български език). Този път имаме сюжет тип “главният герой се превръща в главен заподозрян” и на всичкото отгоре, е принуден да разчита за спасението си на Хоторн. А това е плашещо, защото: първо - те не се разбират и второ - дори да се разбираха, детективът не е първият човек, на когото бихте се обадили, за да ви измъкне от затвора… може би не е и десетият човек. Но обстоятелствата се нареждат по този начин за Тони Хоровиц, а слушателят/ читателят получава една доста интригуваща криминална история.


В аудио формат може да намерите първите две книги на български език и всички на английски. Хартиените издания са на издателство “Еднорог”.

Поредицата за Корморан Страйк от Робърт Галбрейт


Ако следите социалните мрежи на Book Adventure Club, знаете, че в момента Любо е по средата на едно книжно предизвикателство - да прочете всички книги от поредицата за Корморан Страйк от Робърт Галбрейт (a.k.a. Дж. К. Роулинг). Говорихме за тях и в подкаста, а аз планирам скоро да започна най-новия роман “Мастиленочерно сърце”. Но за да намеря мотивация да се гмурна в това разследване от над 1000 страници, първо изслушах предпоследната книга “Тревожна кръв”. Чавдар Монов е много добре подбран разказвач за тези заглавия. Все още смятам, че английските версии са по-добре “изиграни”, но фактът, че стоях до два през нощта, за да слушам история, която вече съм чела, казва достатъчно за увлекателността на книгата и начина на поднасяне.


Поредицата на Галбрейт е подходяща за всеки, който обича класическите криминални сюжети, но иска повече динамика. Съществен плюс са главните герои - Корморан и Робин, чиито образи стават все по-плътни с всяка следваща книга. Опознаваме миналото им, техния вътрешен свят и сложността на взаимоотношенията им. И така случаите, героите (и броят на страниците) растат с всяко следващо заглавие, но расте и удоволствието от четенето им.


В аудио формат може да намерите първите пет книги на български и първите четири на английски. Хартиените издания са на издателство “Колибри”. А скоро очаквайте и подробното ревю на Любо за неговото книжно приключение с книгите. 

“Съвършени останки” от Хелън Фийлдс


“Съвършени останки” (‘Perfect Remains’) е първият роман от поредицата за детектив Люк Каланк. До момента на английски език са публикувани седем книги, които така ме увлякоха, че ги изслушах за около месец. Силата на първата книга от една страна се крие в начина, по който Фийлдс ни вкарва в ума на убиеца. От друга страна - взаимоотношенията между героите често внасят доза хумор и правят книгите доста по-човешки, надграждат иначе лишените от емоционалност разследвания, които срещаме в класическите детективски сюжети, например. Всяка нова книга представя все по-динамичен и заплетен случай, но и все по-драматични обрати за главните ни герои, заради което чакам с нетърпение следващата книга. Почитателите на сериали в стил “Касъл” и “Кости” (или на Шотландия), ще намерят нещо за себе си в тази поредица. В аудио формат е достъпна на английски език. Хартиените издания са на издателство Benitorial.

‘Wrong place, wrong time’ от Gillian McAllister 


Съвсем наскоро стана ясно, че и тази книга ще излезе на български със знака на Benitorial (нещо, което Любо “предсказа” в подкаста). Историята е много любопитна, защото сюжетът се развива наобратно. Започваме с убийство, на което главната героиня става свидетел. Още по-шокиращото е, че извършител е синът ѝ. Когато на следващия ден тя се събужда, осъзнава, че се е върнала един ден назад и всъщност ѝ е даден шанс да спре престъплението. Постепенно се връщаме още по-назад и по-назад, откривайки отговори и още повече въпроси. Макар че някои решения могат да се окажат предсказуеми, цялостният подход е много интересен. А в основата на идеята стои един факт, който също може да ви се стори любопитен. Така че, ако търсите криминално, но и различно четиво, ‘Wrong place, wrong time’ си заслужава. 

‘Flowers over the Inferno’/ ‘Fiori Sopra l'Inferno’/ “Цветя над ада” от Илария Тути


“Цветя над ада” е първият роман от поредица на италианската писателка Илария Тути,  която ни пренася в Алпите. Всяка книга е посветена на различно разследване, водено от главен комисар Тереза Баталия. Специфичният ѝ характер, личните битки и страхове, отношението ѝ към колегите и към случаите причисляват Тереза към по-нетипичните персонажи в криминалния жанр. Именно тя е голямата сила на поредицата, според мен. А другите интересни фактори са природата, която перфектно допълва атмосферата на романа, и любопитните факти, които Тути умело вплита в сюжета на всяка книга.


В аудио формат може да намерите първата книга на английски и първите три на италиански език. В хартиен вариант е издадена първата книга - от издателство “Лемур” и предстои публикуване на втората.

И още криминални книги…


 

Неотдавна разбрах, че в Storytel може да слушате не само на български и английски език, но също така на: италиански, испански, руски и турски. За почитателите на криминалните романи, които говорят испански език, препоръчвам ‘El silencio de la ciudad blanca’  (“Мълчанието на белия град”) от Ева Гарсия Саенс де Уртури (на български език може да се намери в хартиен вариант от издателство “Изток-Запад”). Книгата е част от поредица, като по първата има и сериал на Netflix.


Още една препоръка за феновете на криминалните романи, са т.нар “уютни мистерии” (cosy mysteries). Има изобилие на аудиокниги в този стил (повечето са на английски език), но ако обичате ненатоварващите мистерии (в стил Hallmark), поредицата ‘Tea Shop Mysteries’ от Laura Childs е много приятен вариант. А в поредицата ‘A Chef-to-go Mysteries’ към разследването е добавена и романтика. Има сходни поредици, които съчетават криминалното с магически елементи, но в тях все още предстои да се потопя.


Не мога да подмина и класическите детективски романи на Британската библиотека и книгите на Агата Кристи. Ако на хартия е възможно да ви доскучаят, в аудио вариант ги намирам за приятен фон и разтоварваща компания. 


Приятна аудио компания е и Book Adventure Club Podcast, който може да откриете ТУК. 


Първата статия от рубриката може да откриете ТУК. 


Ревюто на Любо за "Наръчник за убийства за добри момичета" може да прочетете ТУК.


Ревюто на Любо за "Опашка от убийства" може да прочетете ТУК. 


Ревюто на Любо за трилърите на Benitorial може да прочетете ТУК.


Автор на текста и снимката: Цветомила Димитрова

CONVERSATION