#AudiobookAdventure или Какво открих в аудиокнигите

 „Заобиколен съм от тишина, но в същото време се давя в думи и почти никога не ме напуска това чувство на разединеност.

Из „Опашка от убийства“ 

През последните два месеца се превърнах в страстна почитателка на аудиокнигите, след една умела промоция на Storytel. Слушането успя да ме измъкне от сериозна читателска дупка и наваксах с много заглавия, които отдавна стояха в графа “искам да прочета”. Оказа се, че част от тях съвпадат с последните ревюта в Book Adventure Club и така се роди идеята за тази статия, с която да “допълня” текстовете на Любо с моите впечатления от аудиоверсиите на няколко романа. Целта ни не е да сравняваме “кое е по-добро”, а да покажем какво могат да добавят аудиокнигите към читателското преживяване. 


Наръчник за убийства за добри момичета от Холи Джаксън (изд. Емас)


Ревюто за това заглавие в Book Adventure Club все още не е публикувано, но нямаше как да го пропусна, защото именно то ме вдъхнови да споделя повече за аудиокнигите. Романът е част от вълнуваща трилогия и разказва за гимназистката Пипа Фитц-Амоби, която разследва мистериозното изчезване на популярно момиче от нейното училище. Първата книга вече е публикувана на български език, а цялата поредица е налична в Storytel на английски, където я открих и аз.


Сама по себе си историята е увлекателна, добре написана, с много обрати и изненади. Авторката успява да излезе от рамките на янг адълт жанра и създава едно актуално крими, което може да допадне на всички почитатели на детективските романи. 


Какво ще откриете в аудиокнигата?


Трилогията проследява различни разследвания, които включват проучвания, интервюта на свидетели, преглеждане на доклади от патолози, криминалисти и комуникация с различни свързани лица (по телефон, и-мейл и т.н.). Всичко това е представено много реалистично на хартия, но за мен беше още по-впечатляващо в аудиоформат. 


Разговорите са записани със съответните звукови ефекти - странични шумове, прекъсвания, когато телефоните губят обхват, ехо… Когато “четем” и-мейл или съобщения, чуваме звука на клавиатурата. Всеки герой е озвучен от различен актьор, който много автентично се превъплъщава в персонажа и “изиграва” съответната ситуация. Накратко, книгата се превръща в подобие на радиопиеса, а читателят/ слушателят все повече се потапя в историята и четенето се превръща в едно различно и ново изживяване.


Опашка от убийства от Антъни Хоровиц (изд. Еднорог)


Щом коментираме детективски истории в стил Агата Кристи, трябва да поговорим и за Хоровиц, по който именно Любо ме запали преди няколко години. Фенката на класическите кримки в мен все още не може да повярва, че толкова дълго съм отлагала да прочета “Мозайка убийства”. След като поправих тази грешка, не се спрях докато не наваксах с всичко останало и с нетърпение очаквах новото разследване на писателя Антъни Хоровиц и детектив Хоторн в “Опашка от убийства”. И понеже нямах търпение, накрая изслушах книгата на английски…


Какво ще откриете в аудиокнигата?


Важно е да кажа, че след като изслушах романа, се върнах към първите два и в рамките на седмица бях потопена в света на двамата герои, което още повече засили позитивните ми впечатления за аудиоверсиите. И докато на хартия тази поредица някак бледнееше в сравнение с “Мозайка от убийства”, в аудио вариант се оказа много приятна компания. Книгата е озвучена от един актьор, който изключително добре пресъздава и двата персонажа. Можем да усетим раздразнението на Антъни и привидното безразличие и непукизъм на Хоторн. 


В своето ревю Любо споделя за сарказма в текста и за важния въпрос за разликата между морал и закон, който Хоровиц повдига. Аз усетих влиянието на тези елементи още по-силно, слушайки разказвача (Антъни). Беше сякаш сме седнали на по чаша бира със стар приятел и слушаме неговите преживелици и чести оплаквания за работата му с детектива-особняк. А няколко часа и няколко чаши по-късно, в разговора започват да се прокрадват размислите за справедливостта и отмъщението, правилното и грешното… Отговор не намираме, но понякога въпросите са по-ценни.


Жената на прозореца от Ей Джей Фин (изд. Сиела)


И докато сме на темата за тънката граница между доброто и злото и към какво може да ни подтикне чувството за вина, няма как да пропусна романа “Жената на прозореца”, който Любо представя като напрегнат психологически трилър с неочаквани обрати, задържащи интереса на читателя до самия край.


Какво ще откриете в аудиокнигата?


Предимството да слушаш психологически трилър е, че напрежението на всяка сцена се засилва от емоциите в гласа на актьора, който чете. Това е може би е най-големият плюс за мен в аудиоверсиите на книги от този жанр. В конкретния случай героинята Анна страда от агорафобия, а в допълнение към това се бори с изключително тежка душевна травма и често прибягва до алкохол и медикаменти, за да притъпи болката и вината. И понеже изброеното дотук не е достатъчно, Анна става свидетел на убийство и трябва да се справи със страха, опасността да не стане следващата жертва на убиеца и съмненията дали всичко това не е само в нейното въображение. 


Ей Джей Фин се справя блестящо с описанието на всичко това, но емоционалният прочит му придава живот и накрая ме остави по-развълнува, отколкото щях да бъда, ако разчитах само на текста и фантазията си.


Невъзможното бягство на Джини Мун от Бенджамин Ладуиг (изд. Хермес)


Ако в “Жената на прозореца” разбираме какво преживяват хората с агорафобия, историята на Джини Мун ни потапя в ума на момиче с аутизъм. Това е една от онези книги, които отдавна отлагам да прочета и слушането беше чудесен начин да напредна с to-read списъка. А в последствие се оказа много добър метод да се почувствам по-близо до героинята. 


Какво ще откриете в аудиокнигата?


Подобно на агорафобията, да чуеш за аутизма чрез споделяния от първо лице, прави преживяването много по-силно. Базирайки се на личен опит, Ладуиг представя по реалистичен начин случващото се в главата на човек в аутистичния спектър. А когато чуеш всички тези мисли с гласа на млада жена, разказът става още по-истински. Разбира се, това са емоциите през призмата на актрисата и може би за други читатели текстът ще е достатъчен. Но както пише Любо, “Невъзможното бягство на Джини Мун” е важна книга, заради всички теми, които повдига, така че ви приканвам да й дадете шанс, независимо дали ще бъде на хартия или в аудиоформат.


Удавницитеот Дженифър Макмеън (изд. Benitorial)


Взех си книгата, защото харесвам мистерии, криминални истории и трилъри, но и за да подкрепя чудесното ново издателство Benitorial. След това излезе ревю за романа в Book Adventure Club и вече бях изкушена да разбера дали сюжетът ще е толкова страшен, колкото загатваше текстът на Любо…


Какво ще откриете в аудиокнигата?


Е, в крайна сметка не ме беше страх и даже съжалих, че не се наложи да крия книгата във фризера (Намигване към феновете на “Приятели”). Но мисля, че “вина” има фактът, че слушах романа и това е един от случаите, в които смятам, че ако бях чела книгата, щях да се потопя по-пълноценно в действието. 


Аудиоверсията е с много добър прочит и актрисите чудесно пресъздават напрежението, страха и объркването на героите. Но често слушах докато върша нещо друго и останах “на повърхността” на историята. От друга страна, може би точно затова не бях толкова разочарована от финала, колкото споделят повечето читатели. Не бях изцяло въвлечена в сюжета и краят ми се стори напълно приемлив.


Все пак препоръчвам книгата да се прочете. Но както и да решите да се потопите в историята, не го правете близо до басейн… за всеки случай.


“Пътуване към себе си” от Блага Димитрова (изд. “Хермес”) беше първата аудиокнига, която Любо прочете и ТУК може да видите какво е открил в нея.


Ако трябва да обобщя моето приключение в света на аудиокнигите: благодарение на тях имам повече възможности за “четене” и успях да напредна в списъка си с дълго отлагани заглавия. Попаднах на забележителни художествени и нехудожествени книги от български и чужди автори, озвучени на  български и на английски език, част от тях - четени от авторите си (като Нийл Геймън, Мелинда Гейтс, Шонда Раймс и други). Но най-ценното е, че открих нов начин да изживявам историите, да попивам думите и да се наслаждавам на литературата. 


Автор: Цветомила Димитрова


Ревютата на Любо:

Опашка от убийства 

 

Жената на прозореца 

 

Джини Мун 

 

Удавниците 

  

Огледални убийства 

 

Мозайка от убийства 

CONVERSATION