„Момичето от Техеран“ – преплитане на любовта с политиката

„Просто някои хора си мислят, че могат да контролират съдбата си. Това е. залъгват се от наивност и глупост.“

Всеки, който ме познава знае, че много обичам книги с реални събития и личности и такива, които преплитат в себе си реалната политическа обстановка в дадената страна, в която се развива действието. Също така читателите и слушателите на Book Adventure Club знаят колко важна ми е темата за менталното здраве. Всичко описано до момента е събрано в сюжета на книгата „Момичето от Техеран“ на Марджан Камали. 

В книгата се запознаваме с Роя, която е тийнейджърка, мечтите ѝ са големи, както и любовта към литературата. Родният ѝ Техеран е разтърсен от политическа несигурност и обзет от напрежение, но тя намира уют в малката книжарничка на любезния господин Фахри.  Възрастният книжар запознава любимата си клиентка с друг свой любим клиент – младеж на име Бахман, момчето, което иска да промени света. Бахман споделя любовта ѝ към поезията на Руми и жадува за правда, и сърцето на Роя е обречено. Между тях бързо разцъфва истинска, дълбока обич, а книжарничката на господин Фахри се превръща в техен пристан и обично място в цял Техеран.

Ала в навечерието на тяхната сватба, когато Роя и Бахман трябва да се срещнат на градския площад, избухват размирици – извършен е бил държавен преврат, който ще промени бъдещето на Иран. Роя чака своя Бахман, но той така и не се появява. Седмици наред младата жена опитва да се свърже с него, но без резултат. Принудена да продължи напред, тя завършва университет в Калифорния, създава семейство с друг мъж

Докато един ден, десетки години след съдбовната им раздяла, животът не я среща отново с любимия от младостта. 

Книгата като цяло ми беше приятна. Отначало си мислех, че ще е по-романтична, но авторката доста набляга и на политиката в Иран - както през 50-те години на миналия век, така и в наши дни. С подробности авторката ни потапя в различните групи в страната през това време, запознава ни с техните политически възгледи, мислене и най-вече различните им действия. Виждаме двата лагера за какви принципи се борят и какво отстояват. 

Разбира се на фокус са любовните отношения между главните ни герои, които определено имат своите пикове и спадове. Авторката ни разказва за едни доста сложни взаимоотношения, които са драматични и са повлияни от много външни фактори. Самата любов межди Роя и Бахман е чиста и искрена, но най-вече майката на момчето вижда бъдещето на сина си по съвсем различен начин с тотално различна жена. Чрез манипулации, заплахи и заради нестабилното си психично състояние, тя успява по един много коварен начин да раздели младите влюбени и да повлияе на тяхната съдба. 

Марджан Камали

В книгата имаме теми като спазване на традиции, търсене на свободата, модернизирането на ислямските държави, търсенето на по-добре бъдеще за децата ни, намесването в любовни отношения, които не са нашите. 

Като цяло книгата има всички предпоставки да ми стане любима, но не успя да ми хареса чак толкова много. Не мога да определя защо - може би в някакви моменти чисто сюжетно се разпиляваше и се повяваха подробности, които не ми бяха толкова любопитни. Или просто ми беше ясно как ще завърши всичко и всички събития до достигането на този развой не ми дадоха нищо. Не знам, но като цяло мнението ми е, че това е доста добра история, която смесва по един много добър начин политиката и любовта.

Автор: Любен Спасов


CONVERSATION