Започвам тазгодишното четене на плажа с „Как ще те убия“

„Има около хиляда начина, по които мога да го направя. Да му прережа гърлото с макетен нож или да му сипя антифриз в кафето, така че да се случи бавно. Още не знам как ще го убия, но знам, че за него ще измисля нещо специално.“

„Как ще те убия” е книга, която леко ме изнерви, заинтригува и накрая определено ми хареса. 

Изнерви ме най-вече заради персонажите, които през повечето време бяха нелогични и искрено дразнещи. Не виждах смисъл в техните действия и ме караха да се чудя изобщо за какво става въпрос в тази книга. 

А в нея се запознаваме със Сиси, която има… интересно семейство. Винаги внимателната, винаги предпазливата, справяща се с бъркотиите, които сестрите ѝ са оставили след поредното си убийство. Защото, някога изоставени и разделени, тризначките Айрис, Муди и Сиси сега са решени винаги да бъдат заедно. А нараненото сърце на една от тях е станало причина да се превърнат в безмилостни убийци. На мъже. И да не бъдат наранявани повече.

Сега е ред на Сиси. Да докаже любовта и предаността към сестрите си. Време е да избере своята жертва. Време е той да се влюби в нея, а след това... да умре.

Едисън е идеален. Млад, красив, атлетичен, интелигентен, внимателен. Съвършената мишена, за която ще бъде измислено съвършеното убийство. Планът на Сиси сработва и Едисън започва да се влюбва в нея. Какво ще се случи обаче, ако нещо пламне и в нейното сърце?

Две от сестрите - Айрис и Муди - бяха изключително неприятни. Айрис е контролираща, винаги искаща нещата да се случат по нейния начин и се държи сякаш щом нейното сърце е разбито и не ѝ е провървяло в любовта, никоя друга от нейните сестри няма право на тази емоция. От друга страна Муди е неконтролируема, от този тип хора, които независимо какво и как им обясниш, те си правят тяхното нещо, много често необмислено и грешно. 

Двете заедно пък ме изнервиха до краен предел заради отношението си към Сиси, която иска да има друг живот от този на серийна убийца, но не ѝ се позволява заради някаква изкривена сестринска преданост, която често губи своята логика. Да не кажа, че по средата на книгата изобщо се чудех тези момичета защо убиват и какви са подбудите им изобщо. 

Към финала обаче нещата придобиват смисъл - всички въпроси, които имах получиха своите отговори. Намерих логични обяснения за действията на някои от героите и дори разбрах сестрите. Колкото и психопатско мислене да имат. Но, за да стигнете до този момент, трябва да изтърпите поведението на сестрите почти до финала. 

Рен Дестефано

Иначе самото действие е интригуващо, интересно е да разбереш дали Сиси ще стигне до края на своята мисия и дали ще убие Едисън. Любопитно е как двамата се сближават и тяхната любов започва да зрее. Хареса ми, че авторката намеква, че и той има някакви странности. Още по-интересно е неговото мислене и действия на финала. 

Като теми в книгата отново присъстват психичното здраве, колко силна може да е връзката между членовете на семейството, какво си готов да направиш за най-близките си и до къде може да те доведе предаността към семейството, когато не поставяш здравословните граници. 

Като цяло съм доволен от прочита на книгата, просто някои сюжетни подробности ме изнервиха. Но може би това е плюс за авторката и това показва как добре е изградила персонажите, защото успя да ме заблуди в някои части и да ме изненада на финала.

Автор: Любен Спасов


CONVERSATION