ТОП 10 НА НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ РЕВЮТА, ПУБЛИКУВАНИ ПРЕЗ 2022 ГОДИНА

 

2022 година определено беше една от най-силните ми в книжно отношение. Освен, че прочетох наистина много хубави заглавия, стартирах и подкаст, който получи толкова много любов от всички, че чак не мога да повярвям, че се случи. Както обичам да казвам - вече не само някой ме чете, но и някой ме слуша.

Благодаря на всички за времето, което сте отделили по какъвто и да е начин на Book Adventure Club. Пожелавам ви 2023 да е изпълнена с много положителни емоции и още по-хубави книги. А сега ви представям традиционната класация на сайта, в която ще отделя най-четените ревюта за тази година.

10. ЕДНА ПОСЛЕДНА ЗАДАЧА ЗА БИЛИ СЪМЪРС

„Били Съмърс“ определено е добра книга. Приятно ти е да я четеш и до последно ти е интересно какво ще се случи. Стивън Кинг е цар на писането и на това да придаде у читателя чувство на емпатия към героите си. Аз лично се привързах към Били. Разбрах логиката му да убива, разбрах причините изобщо да се захване с този бизнес, простих му всички „грехове“ .. ако изобщо от читателя на този роман се изисква да прощава каквото и да е.

Пълното ревю може да четете ТУК.

9. #AUDIOBOOKADVENTURE ИЛИ КАКВО ОТКРИХ В АУДИОКНИГИТЕ

През 2022 година в сайта се роди нова рубрика #AUDIOBOOKADVENTURE, в която Цветомила Димитрова споделя своите книжни приключения в света на аудиокнигите. Всяко едно от изданията са интересни, изпълнени с интересните гледни точки на Цвети и нейното мнение за заглавията. Първото дори успя да се „намърда“ в 10-те най-четени за годината и то напълно заслужено.  

Пълното ревю може да четете ТУК.

8. САМО НА МЕН ЛИ „МАЛЪК ЖИВОТ“ НЕ МИ ДОПАДНА ЧАК ТОЛКОВА МНОГО?

Не знам дали заради многото суперлативи, които изчетох през годините или просто наистина очаквах повече от книгата, но като цяло тя е разочарование за мен. Както казах и по-горе, тръгна ми доста добре, но изведнъж ми дойде в повече. Аз съм съгласен, че понякога животът наистина е тежък и не на всеки от нас му е леко, но това, което се случва с Джуд в книгата буквално ме натовари излишно. До такава степен му се случват само лоши неща, че в даден момент от книгата дори загубих емпатията към него като герой, просто защото вече всичко ми идваше прекалено и на моменти нереалистично.

Пълното ревю може да четете ТУК.

7. #BOOKRECAP: ЕМАС КРИМИ

Всички знаят колко обичам криминални романи. Като цяло не мога да кажа, че имам любим жанр, но определено добрите кримки, детективските романи, трилърите са ми фаворити. Едно от любимите ми издателства в България, „Емас“, определено помагат да се докосна до някои доста добри криминални романи. През последните няколко месеца ми се натрупаха няколко техни книги в нас и затова реших, че по време на отпуската е идеалното време да наваксам с техни заглавия.

В тази статия ви представям мнението си за 4 криминални романа, излезли под знака на „Емас“, които ми правиха компания през последните няколко дни.

Пълното ревю може да четете ТУК.

6. ЖИВОТЪТ МИНАВА „КАТО ДЪХ“

Изключително много харесах тази книга. Написана с такова изящество, с такава лекота, че не усещаш как минаваш през страниците ѝ.

„Като дъх” се чете на един дъх. Не ни разказва някакви заплетени сюжети, а ни представя живота такъв какъвто е - със сложните отношения както в едно семейство, така и между група приятели. В основата на всичко, разбира се, е любовта, която поставя героите пред различни изпитания и ги кара да вземат важни решения. Или може би да не взимат такива.

Пълното ревю може да четете ТУК.

5. ИСТОРИИТЕ НА РУТА СЕПЕТИС И ФРЕДРИК БАКМАН

Един от най-трудните въпроси, които са ми задавали е „Коя е любимата ти книга?“. Не знам за вас, но аз лично нямам една. Толкова добри истории прочетох през годините, които са ме карали да се смея, натъжавам, ядосвам, че няма как да откроя една любима. Във всяка книга намирам част от себе си и това ме кара да я обиквам.

Но с увереност мога да кажа, че има двама автори, които от раз влизат в  графата „любими“. Автори, които пишат увлекателно, красиво, забиват ме с едно изречение, често ми разбиват сърцето, но въпреки това ги обичам. Рута Сепетис и Фредрик Бакман знаят как да разказват добри истории, как да ги поднесат на читателя, за да са интересни и най-вече да не искаш да затвориш книгата, дори за секунда.

Пълното ревю може да четете ТУК.

4. #BOOKRECAP: 6 КНИГИ, КОИТО ВСЕ ОТЛАГАМ

Всички четящи хора сме наясно, че имаме един общ проблем - с колкото и книги да сме се запасили вкъщи, постоянно си купуваме нови. И така много заглавия, които искаме да прочетем във времето и са ни били любопитни, когато сме ги купували, остават на заден план, защото се е появило някое ново заглавие, което ни е привлякло повече вниманието.

В своята библиотека имам книги, които отлагам повече от 4 години. Сигурен съм, че и при вас е така. Затова реших да се провокирам сам.

Подбрах няколко заглавия, които искам да прочета от доста време, но все отлагам. Винаги съм казвал, че всяка книга те намира в правилния момент за теб в който да я прочетеш. Този път обаче малко пришпорих нещата.

Пълното ревю може да четете ТУК.

3. „ОПАШКА ОТ УБИЙСТВА“ НА ЕДИН МАЛЪК ОСТРОВ

Въпреки че повече ми харесва поредицата със Сюзан Райланд („Мозайка от убийства“), тази с Хоторн има своя чар. Най-вече заради самия детектив, който е брилянтен в това да разплита загадки, но и самият той е една енигма, която никога не можеш да предвидиш. Историята, сарказмът и хапливият начин на общуване са му втора природа и ние читателите от една страна получаваме добра криминална история, но от друга през нея ни води дуото Хоровоиц и Хоторн, което прави това книжно приключение много по-забавно.

В третата книга от поредицата, „Опашка от убийства“ Хоровиц не изневерява на своя стил.

Пълното ревю може да четете ТУК.

2. ПЪРВАТА МИ АУДИОКНИГА: „ПЪТУВАНЕ КЪМ СЕБЕ СИ“

Блага е майстор на перото, който определено успява с думи да те омагьоса и да те остави безмълвен. Да не знаеш как да коментираш прочетеното.

В „Пътуване към себе си“ тя не е по-различна. Безкомпромисна във всяка една написана дума. Всяка буква си е на мястото, всяко изречение е написано така както трябва. Блага с такава лекота говори както за вътрешния свят на героинята си Райна, който е по женски сложен и по младешки объркан, така и за сериозни политически теми за времето, в което е написан романа.

Пълното ревю може да четете ТУК.

1.   ПЪРВАТА МИ СРЕЩА С ДАН БРАУН

Тази моя първа среща с Дан Браун определено не мога да я нарека успешна. Не знам дали е заради тематика на книгата, дали е заради стила на писане, може пък Дан Браун да не е моят автор, може би не трябваше да започвам и точно с това заглавие.

Пълното ревю може да четете ТУК.

 

 


CONVERSATION