#AudiobookAdventure или 5+ аудиокниги за любознателните

В последната статия от рубриката ви разказах за няколко полезни книги в областта на приложната психология и личностното развитие. Темата за нехудожествените издания обаче е всеобхватна и затова реших да я продължа, но този път на фокус са заглавия за любознателните. Голяма част от тях обхващат любопитна информация от различни сфери на науката, представена по интересен начин.  А след като ги изслушате, може да се почувствате сякаш сте преминали няколкочасов курс по съответния въпрос. Ако искате чрез аудиокнигите да учите и обогатявате общата си култура, ето 5+ заглавия, на които може да обърнете внимание.

“Sapiens. Кратка история на човечеството”, “Homo Deus. Кратка история на бъдещето” и “21 урока за 21 век” от Ювал Ноа Харари, прочетени от Момчил Степанов

Маги от подкаста „Говорим за книги“ беше първият човек, който ми препоръча “Sapiens. Кратка история на човечеството”. И след множество изслушани и изгледани интервюта с автора, през есента реших да ѝ дам шанс, а след това не успях да се спра докато не погълнах всичко от Харари. Трите книги са налични на български език, а първите две – и на английски. Препоръчвам ги на всички, които не само искат да научат любопитни факти, но и не възразяват да бъдат провокирани – да си задават въпроси, да мислят, да предизвикат собствените си възгледи за света.

Заглавията ясно представят съдържанието на книгите. При първата преминаваме през историята на човечеството от еволюцията на човека, през важни моменти като зараждането на земеделието, индустриализацията, до възникването на религията, науката, парите, формирането на империи и държави и т.н. Втората книга е насочена към бъдещето, потенциала и опасностите, свързани с новите технологии, изкуствения интелект, интернет, умните машини и т.н. Тя е и доста по философска, защото все още бъдещето зависи от решения, които предстои да бъдат взети, мерки, които предстои да бъдат въведени и сега е времето за дискусии по тези въпроси. „21 урока за 21 век“ наскоро описах като „депресираща“, защото във всеки следващ урок авторът описва съвременния ни свят във все по-тъмни, но за съжаление реалистични, краски.

Все пак и трите книги са много интересни и ако подходите към тях с отворено съзнание, може да си зададете много въпроси като: „Съществува ли такова нещо като свободна воля?“, „Кога сме се превърнали в роби на концепции, които сами сме създали, за да улесним живота си?“ и много други. С всяка следваща книга ще се потапяте още повече в размисъл и желанието да откриете човек, с когото да обсъдите всичко, ще нараства (разбирам защо Маги така усилено я препоръчва:). Това сякаш е най-голямата сила на книгите на Харари – въпросите и дискусиите, които продължават да провокират толкова години след издаването си.

“Кратка история на почти всичко” от Бил Брайсън, прочетена от Георги Георгиев – Гого

Една от най-типичните характеристики на книгите на Бил Брайсън е хуморът, с който авторът пише. По същество „Кратка история на почти всичко“ покрива много от темите, включени и в Sapiens. Но е истинско удоволствие да ги слушаш във версията на Брайсън. Увлекателната информация е съчетана с шеговити коментари и забележки и цялостният тон е толкова лек, че не усещаш как минава времето. Наподобява научно-популярно предаване по телевизията – научаваш интересни факти с любопитството на дете, което сега открива света. Тук липсват провокативните въпроси и философските размисли на Харари, така че препоръчвам книгата за хора, които търсят по-скоро информация и възможност да научат нещо ново, без да потъват в допълнителни размишления.

Темата за развитието на човечеството може да се открие в множество заглавия. Малка част са: The 10,000 year explosion: How Civilization Accelerated Human Evolution, Cosmosapiens и A Pocket History of Human Evolution, но в тях фактите са представени доста по-сухо и ако сте почитатели на стила на Харари и Брайсън, тези книги може да ви се сторят скучни.

“Кратка история на иновациите” от Мат Ридли, прочетена от Денислав Борисов

След като сме минали общата история на човечеството, може да се съсредоточим върху отделни аспекти като иновациите. Книгата на Мат Ридли поднася по интригуващ начин информация за иновативни решения и изобретения с ключова роля за прогреса ни. Голяма част от описаното може би ще ви бъде познато – от обща култура или други книги, филми, научно-популярни предавания. Но със сигурност е полезно да си ги припомним. Стилът на Ридли е много приятен за четене и слушане, така че може да приемете книгата и като средство за разтоварване или четиво, с което да запълните времето докато пътувате около празниците.

Авторът има още една аудиокнига в Storytel – „Еволюция на всичко“, която засяга сходни теми като книгите на Харари й Брайсън, но предстои да я изслушам и да разбера дали може да се нареди до тях в топ препоръките ми.

“Мозъкът, това си ти” от Дейвид Игълман, прочетена от Борислав Дойчинов

Кои сме ние? Как вземаме решения? Защо мозъкът ни се нуждае от други хора около нас? Как технологиите могат да променят същността на това да си човек? Тези и още много въпроси си задава американският учен и популяризатор на науката Дейвид Игълман в книгата „Мозъкът, това си ти“. Той търси отговорите в екстремните спортове, криминалните разследвания, предчувствията, роботиката и други неочаквани места. Провежда интервюта с интересни хора или цитира case study-та. За разлика от други книги в този жанр, неговите примери не са толкова често срещани, което е допълнителен плюс към интригуващата тема. Очаквах книгата да навлезе в подробности за структурата на мозъка, биологични термини и специфики, но авторът не задълбава в тях. От това се получава един лесен за четене и разбиране текст, но ако вече имате познания по темата, може да потърсите допълнителни четива след това.

По заглавието предположих, че “Внимание: Как концентрацията управлява живота ни” от Джули Ли и Нир Еял (също прочетена от Борислав Дойчинов) ще е подобно изследване. Но всъщност се оказа, че книгата спада по-скоро към изданията за личностно развитие. В нея обаче ще откриете информация, която в доста по-голяма дълбочина е изследвана в “Суперфокус” от Майкъл Хаят.

Astrophysics for People in a Hurry от Нийл Деграс Тайсън, прочетена от автора

Аз съм голяма почитателка на Нийл Деграс Тайсън – американски астрофизик и директор на планетариума „Хейдън“. Ако се интересувате от астрофизика, препоръчвам да потърсите негови интервюта. Заразяваща е страстта, с която говори и пише за звездите, космоса и мястото на човека сред този безкрай. Затова побързах да си купя „Астрофизика за заети хора“ още щом излезе на български език. Макар че ми беше интересна, още тогава споделих в ревю, че четенето й изисква малко повече съсредоточаване. Всичко е разказано по достъпен начин, но не всеки ден четем или говорим за астрофизика, зараждане на галактики и звезди, така че ви съветвам да четете или слушате книгата, когато не сте чак толкова заети и може да й отделите малко повече време. Допълнителен плюс на аудиокнигата на английски език е, че я чете самият автор, което си е все едно слушате подробна лекция на един от водещите специалисти в областта!

Тази статия се забави малко поради ред причини, но една от тях беше, че дълго не можех да реша кои книги да включа. Има толкова интересни заглавия по всевъзможни теми и голяма част са достъпни в аудиоформат. Препоръчвам да включвате поне една нехудожествена книга в месечния ви списък за четене/ слушане, защото разширяват хоризонтите ни по неподозиран начин. А аз със сигурност ще се изкуша да ви разкажа за още няколко такива издания съвсем скоро.

Автор: Цветомила Димитрова

Снимка: Кая Димитрова

 

CONVERSATION