#AudiobookAdventure или 6+ полезни аудиокниги

Едно от основните предимства на аудиокнигите е, че допринасят за по-доброто оползотворяване на времето, защото може да ги слушате докато вършите поне още едно нещо (спортувате, пътувате, занимавате се с домакинска работа и т.н.). За да получат още повече от този процес, хората често избират теми, свързани с личностно развитие, бизнес, психология. Ако сте от този тип читатели/ слушатели или просто искате да опитате нещо различно, ще ви разкажа за няколко нехудожествени заглавия в аудиоформат, които открих през последните месеци и може да ви бъдат полезни.

Книги за личностно израстване и приложна психология


Напълно откровено започвам с няколко факта, които понякога ме отблъскват от бестселъровите (най-често американски) книги от тип приложна психология и/ или личностно развитие: 

1. Често те ни повтарят неща, които са ни до болка познати. 

2. Понякога се опитват да предадат полезна информация под формата на история, приказка, притча.

3. Често се прибягва до “метода на конкретните ситуации” (case study), при който се синтезират любопитни примери от практиката, за да се илюстрират по-добре идеите и съветите на автора. Този подход се среща и в бизнес книгите.

Донякъде и трите правят написаното по-интересно, рабираемо или лесно смилаемо, но някои читатели ги намират за дразнещи. В такива случаи е доста полезно да превъртиш главата или да слушаш на по-бърза скорост, за да стигнеш до същината.  


“Клуб 5 сутринта” от Робин Шарма, прочетена от Димитър Кръстев 


Книгите на Робин Шарма са пример за заглавия, при които напълно игнорирах цели абзаци. Шарма е едно от най-познатите имена, когато говорим за личностно развитие - почти всеки е чувал за “Монахът, който продаде своето ферари”. 


“Клуб 5 сутринта” е сред най-популярните му книги от последните години. Тя започва с история за предприемачка и художник, които се намират на житейски кръстопът, но един милиардер и един “магьосник” ще им помогнат да подобрят живота си, като станат част от Клуб “5 сутринта”. Тази, подобна на притча, сюжетна линия не ми допадна, но в същината на книгата има няколко полезни техники, които всеки от нас може да приложи в ежедневието си. Ако искате да сте по-организирани, да станете по-добри в поставянето и постигането на целите си, като в същото време запазите баланс между работа и личен живот - това е книгата за вас. 


Друг автор, който използва подхода “художествена измислица, съчетана с полезни съвети”, е Лоран Гунел. Неговите книги също могат да бъдат намерени в аудиовариант и ги препоръчвам за търсещите мотивация. Те нямат толкова практически препорки, а по-скоро карат читателя да се отправи на едно пътуване навътре в себе си, да обмисли настоящето, да си даде сметка за страховете и преградите, които сам си е поставил и да помечтае за по-щастливо бъдеще.


“Безграничният потенциал” от Джим Куик, прочетена от Борислав Дойчинов


 

Идеята на “Безграничният потенциал” е “да ни научи как да учим”. Дълги години авторът е имал проблеми с четенето и запаметяването на информация, а днес е един от гурутата на скоростното четене и учене. Има и популярен подкаст, свързан с тази тема. Обаче се оказва, че тренирането на ума е една съвсем кратка част от настоящата книга. Всъщност тя основно обобщава най-важното и полезното от други заглавия, като: “Поток” от Михай Чиксентмихай, “Атомни навици” от Джеймс Клиър, “Започни със Защо” от Саймън Синек и… “Клуб 5 сутринта”. Така че я препоръчвам за всички, които нямат време да изслушат изброените книгите, но искат да се запознаят с най-полезното от тях. В допълнение има и няколко практически теста и упражнения.


Лидерство и бизнес


“Силата на навиците” от Чарлз Дюиг, прочетена от Борислав Дойчинов 


Споменах “Атомни навици”, затова няма как да не препоръчам “Силата на навиците” - тя е цитирана като основа за много заглавия от този тип. В случая бихме могли да ги причислим и към четивата за личностно развитие, макар че книгата на Дюиг съдържа много case study-та с примери от бизнеса, а съветите на Клиър се прилагат в тренировъчните програми на успешни и световноизвестни спортисти.


Полезните практики и в двете книги могат да бъдат синтезирани в няколко страници - но важното е, че ги има и работят, стига да решите да ги приложите. А използваните примери от бизнеса и любопитни истории могат да обогатят общата ви култура и дори да допринесат към работата ви, ако се занимавате с маркетинг и реклама.


По темата за навиците изслушах и Good habits, bad habits от Wendy Wood. Забравих я почти веднага, така че тя влиза в препоръките ми - какво да НЕ слушате или поне в какво да не влагате много време.


“Безкрайната игра” и “Лидерите винаги обядват последни” от Саймън Синек, прочетени от Момчил Степанов 


За пръв път чух за Саймън Синек по повод книгата му “Започнете със Защо” и едноименното му TED видео, които ви препоръчвам. В “Безкрайната игра” Синек дава примери за успешни компании и личности и поддържа теорията, че успехът им се състои в това, че играят “безкрайната игра”. Казано по разбираем начин - мислят в дългосрочен план и са склонни да приемат краткосрочни загуби или провали в името на бъдеща по-голяма цел. Но разбира се, целта е по-смислена от “ще изкараме много пари”.


“Лидерите винаги обядват последни” е посветена на отношенията между лидери и персонал. Дава примери как, при правилно управление, служителите могат да се почувстват важна част от компанията, да се борят за нейните ценности и дори да са склонни да жертват собственото си благосъстояние, за доброто на колегите си или на фирмата в бъдеще.


Според мен всеки, който се интересува от лидерство или управление на хора и мотивация, трябва да се запознае с идеите на Синек. Може би не са рволюционни или нови, но е важно да ни бъдат напомняни - особено в свят като днешния, когато числата и резултатите се считат за по-важни от хората.


“Дай и ще получиш”* от Адам Грант, прочетена от Константин Динчев 


Адам Грант е другият автор, който пише по интригуващ начин и в същото време ни припомня важни общочовешки ценности. Всъщност между Грант и Синек има интересна свързваща нишка, но ще ви оставя сами да я откриете (подсказвам: Синек споделя за нея в “Безкрайната игра”).


В “Дай и ще получиш” Адам Грант ни разказва за трите основни роли в социалните взаимоотношения, които се проявяват и в бизнеса - Алтруистът, Егоистът и Кантарът. След като е проучил повече от 3000 души от различни индустрии и култури по света, Грант доказва, че “когато помагаме, всъщност печелим повече”. Той дава прмери и идеи, които биха могли да насърчат работата в екип, успешното управление на персонала, изграждането на по-смислени и здрави взаимоотношения в личен план.


*Първоначално книгата е издадена на български език под името “Дай, за да вземеш” и това е версията, която може да бъде открита в Storytel.


Когато слушате част от посочените книги, е хубаво да отделите време, за да си запишете важните уроци или да направите упражненията. Ако сте в движение, може да си отбелязвате от коя до коя минута е полезната информация и през уикенда да се върнете там и да осмислите или отработите казаното. Ако сметнете книгата за наистина просветляваща, винаги можете да я закупите на хартия, за да намирате цитатите и съветите по-лесно. 


“Твоята най-силна година” от Майкъл Хаят и книгите на Щефани Щал, например, са заглавия, които може да третирате като учебник или наръчник. И е хубаво да отделите време за четенето/ слушането им с бележник наблизо. Ако изслушате “Клуб 5 сутринта”, ще разберете точно как да намерите време за такива занимания. И е хубаво да го направите - иначе това ще бъдат просто поредните интересни книги, които ще забравите след няколко месеца. 


Ревю на Любо за “Атомни навици” може да четете ТУК.


Автор: Цветомила Димитрова

Снимка: Кая Димитрова

CONVERSATION