„Творците на памет” – палитра от цветове, звуци и наука


„Аз ли съм причината татко да си тръгне”, питаше се Ноел, докато слушаше как майка му хлипа в кухнята. Има ли по-неприятен звук на света?”
За втори път се сблъсквам с Джефри Мур и за втори път той ми отвява главата. Това е един писател, който определено се нареди сред любимите ми още с „Клубът на изчезналите видове” и чието писане аз обожавам. Джефри Мур определено умее да разказва и ти доставя едно наистина голямо удоволствие от четенето. 

И, ако при „Клубът на изчезналите видове” думата, която най-добре описва книгата е шокираща, то за „Творците на памет” не мога да избера само една. Това е една емоционална история, която съчетава в себе си изкуство, наука, любов, болести, предателства. Роман, който е написан толкова майсторски и от толкова гледни точки, че пред теб се рисува една картина, която на финала е напълно завършена. 

Това е книга, която не можеш да минеш по повърхността – напротив! Има много за изживяване, много за осмисляне, затова и изисква време от своите читатели. 

Първо в книгата се запознаваме с термина синестезия. Накратко това е състояние, при което възприятията се свързват едни с други. Един синестет би могъл да вижда в съзнанието си музиката в цветове или форми, или пък представите му за числата и буквите да са оцветени в различни цветове. Въпреки, че синестезията се предава генетично, тя не се смята за заболяване, а по-скоро за явление. Синестетите възприемат всичко напълно адекватно и нормално, но от друга страна са надарени с много силна памет. Сред гениите в изкуството има немалко синестети: Набоков, Бодлер, Римски-Корсаков.
Главният ни герой Ноел също е синестет със свръхпамет, за когото думите са пулсиращи цветни кълба. Той има странно приятелство с Норвал, който пък от своя страна има още по-странна предсмъртна мисия, зад която се крият дълбоко скрити силни чувства. Важни за историята са и д-р Емил Ворта, който си играе със съдбите на нашите герои и Самира, която ще промени живота на Ноел. 

Майка на Ноел, Стела, потъва бавно в плаващите пясъци на Алцхаймеровата болест след трагичната смърт на баща му. Ноел помни твърде много, Стела  забравя почти всичко – двамата водят жестока битка, за да проумее всеки от тях собствения си все по-заплетен свят.

„Творците на памет” наистина е много дълбок роман. Джефри Мур преплита в сюжета му силно емоционални истории, с огромната си почит към културата и науката. От една страна романа се занимава с подробности в изучаването на синестезията, има много научни препратки, говори се много за Алцхаймеровата болест, възможните начина за лекуване, за фармацевтичния бизнес и неговите капани. Също така се набляга на голямата мисия на медицината, а именно да запазва човешкия живот колкото се може по-дълго и никога да не се отказваш, само защото някой ти е казал, че нещо е невъзможно да се случи.
Джефри Мур
В същия момент Мур много изкусно преплита животите на петима човешки същества, които в крайна сметка взаимно си помагат в своите борби. За едни края се оказа щастлив, за други фатален, но това да следиш тяхното развитие и да съпреживяваш техните болки и борби в този живот, е едно наистина вълнуващо книжно преживяване. За момент дори Джефри Мур открехна завесата на това какво се случва в ума на един болен от Алцхаймер и изреченията буквално ми засядаха на гърлото. 

Едно е сигурно – докато пиша това ревю все още не съм осмислил напълно всички послания и идеи на Джефри Мур. Това е книга, за която ще се сещам още дълго и може би дори ще откривам нови неща за мен във времето. 

И въпреки че „Клубът на изчезналите видове” ми хареса с една идея повече, то ако сте готови за едно наистина интересно и емоционално пътешествие „Творците на памет” е вашето четиво. А защо пък да не прочетете направо и двете?

Прочетете още:

CONVERSATION