„Жажда“ за ... обич

В този миг Елизабет осъзнава: трябва да съобщи на дъщеря си, че умира. Разсмива се като човек, който се готви да разкаже виц.“
„Жажда“ е един от най-кратките романи, които съм чел, с една от най-истинските и семпли истории. 

История за една майка, която в края на дните си има една огромна жажда за живот, само че с повече обич в него и повече близки хора. История за една дъщеря, която търси истинската любов, не само секс без чувства, само че на грешните места и определено по грешния начин. История за семейство, което просто не му е писано. 

„Жажда“ е част от поредицата „По пътя“ на издателство „ICU“, които ни запознават със съвременни писатели от цял свят и техните творби. Холандската писателка Естер Херитсен, която е предизвикала истински фурор с книгата в родината си, определено спечели още един почитател в мое лице. 

Още в началото на книгата, всички ние разбираме, че Елизабет скоро ще умре. Само че  малцина знаят за болестта й в романа – само лекарят и фризьорът й. Случайна среща с дъщеря й Коко предоставя шанс за споделяне на страшната тайна. И въпреки че Коко имам сложни взаимоотношения с Ханс, които усеща, че се пропукват с всеки изминал ден, тя се мести да живее при майка си и това вкарва двете жени в лабиринта на сложни взаимоотношения. Всички около Коко я убеждават, че живеенето с майка й не е добра идея заради странното им общо минало, но тя не се отказва. Въпреки че разбира една странност, която майка й проявява към нея още на две година възраст.
Миналото нахлува в настоящето с цялата безпощадност на спомените и съзнателно притулваните истини. Острите му ръбове са белязали героите така, както едно преминаване с детско колело през стъклена врата белязва завинаги тялото на Коко. 

През цялото време докато четях „Жажда“ нямах чувството, че ръцете си държа роман. По-скоро все едно четях сценария на някоя театрална пиеса или дневника на едно объркано момиче. Наистина динамичен сюжет, в който преобладават диалозите, които на моменти са странни, объркани, точно като отношенията на героите. 

Като цяло обстановката на  книгата е особена. Проследява как една шепа хора се опитват да стигнат един до друг – физически и емоционално, но толкова се оплитат в тези свои опити и толкова се объркват от всичко това, че нещата стават даже още по-зле. Стига се до врътване на ключ – както буквално, така и на чисто психологическо ниво. За мен  през цялата книга една дъщеря се опитва да намери път към майка си, обаче се удряше в стена. Стена, градена с години. Стена, зад която са скрити тайни желания или по-скоро потиснати чувства.
Естер Херитсен
Виждаме една майка, която знае, че ще умре и връща назад лентата – от първия до последния си ден. Осъзнава свои постъпки, най-накрая пред себе си признава и някои мисли, които не са й давали спокойствие през годините. Но най-вече виждаме как отношенията с мъжа й в даден момент се повтарят с дъщеря й. Алкохол и нелогично поведение отново се намества в живота й, но вместо да се опита да поговори с дъщеря си,  Елизабет оставя нещата просто да се случват, както преди години с нейния съпруг. Не се бърка. Може би, защото няма смисъл. Може би, защото вече е късно.

Определено мога да кажа, че Естер Херитсен е един много добър психолог. Само тогава може да изградиш такъв роман. Докато четях книгата знаех, че това може да е историята на съседката от горния етаж, или на колежката ми, с която ще пием кафе утре .. може би дори на някоя моя близка приятелка. И точно в това е силата на „Жажда“ – просто е човешка. 

Забелязвам ,че повечето съвременни писатели залагат на това – на човещината в своите истории и съм сигурен, че заради това все по-често откривам нови имена за себе си, които ми стават любими. 

Определено ви препоръчвам „Жажда“ – историята не е от най-леките, но ще ви спечели с искреност и човечност. А май напоследък тези две неща доста ни липсват.

CONVERSATION