„Последната картина на Ван Гог“ – изкуството над всичко

„Художникът копнее да нарисува онова, което другите не успяват да видят.“

Поради положението, в което се намираме, имах нужда да прочета нещо разтоварващо. Книга, която да ми разкаже история, която да е лека и да ме накара да се откъсна малко от реалността. Тогава реших да прочета „Последната картина на Ван Гог“ от Алисън Ричман. 

Това е роман, който  проследява последните месеци на великия художник. Книга която смесва историческите факти с фикцията, но го прави толкова добре, че вярваш на авторката, че историята, която ни разказва е реална. 

Всичко започва през лятото на 1890 г. Това Маргьорит Гаше намира повод да излезе от дома си и се запътва към гарата. Само че това нейно действие изобщо не е с цел просто обедна разходка – нейното желание е да види Винсен Ван Гог.  И нейното желание се сбъдва. Той пристига с бяла риза, разкопчана жилетка и широкопола сламена шапка. 

Художникът пристига в Овер сюр Оаз – идилично френско селце, което от векове привлича парижките артисти. Тук е израснала и двайсет и една годишната Маргьорит Гаше, която се грижи за баща си и брат си. Тук и Ван Гог ще прекара последното лято от живота си, оставяйки се на грижите на доктор Гаше – хомеопат, любител художник и колекционер. През тези месеци Ван Гог ще нарисува над 70 картини, две от тях са портрети на Маргьорит. Художникът обаче не подозира, че не само ще улови образа й в картините си, но ще плени и сърцето й.
Въпреки че прави впечатление на лека книга определено не мога да определя „Последната картина на Ван Гог“ като чиклит, дамски роман или дори любовен в класическия смисъл на жанра. Да, любов има – към изкуството, към рисуването като начин да се лекуваш, към природата и нейните цветове. Има и класическата любов – онази момичешката, която граничи с обсесия и те кара да се държиш налудничаво и да забелязваш и най-малките подробности около обекта на твоето желание. 

Алисън Ричман обаче е вплела този любовен сюжет в един исторически роман, който разглежда последните месеци на Ван Гог. Тя е завършила „История на изкуството“ и определено си личи от страниците на книгата. Ричман доста коректно разглежда периода, в който Ван Гог наистина се е намирал в Овер сюр Оаз. Споменава картините нарисувани тогава, вкарва ги умело в сюжета. Доста подробно се говори за стилове на рисуване, течения, подход към това изкуство. Вижда се, че темата е близка до сърцето на авторката и не подхожда повърхностно.
Две от най-известните картини на Ван Гог, които е рисувал докато е бил в Овер сюр Оаз и Алисън Ричман е вмъкнала в сюжета на книгата.
  
Разбира се, тя вкарва и драматична нотка в сюжета, като ни показва едно семейство, което е обвито в самота. Едно семейство, което пази своите тайни и не споделя помежду си важните неща от живота. Баща, който е обсебил дъщеря си и я е заробил, защото просто така му е удобно. Брат, който има нужда да се вманиачава по хората и да им подражава буквално, за да се чувства значим. Мащеха и доведена сестра, които буквално стоят заключени, за да не пречат на живота да се случва така, както бащата го иска. 

И едно момиче, което не знае какво е любов, което иска да се отдели от самотата си, но накрая все пак не бяга от съдбата си, прегръща я и приема да живее с нея.
Алисън Ричман
Доста драматична е историята на самия Ван Гог в този период, който изпада в депресии, не е оценен като художник и прибягва до абсент и други вещества, за да се подържа жив. Всичко е написано с мярка и образът на великия художник не е „замърсен“, но все пак не е и спестено нищо – все пак и той е бил човек, със своите чувства и грешки. 

И въпреки че на моменти точно обсесията на главната ни героиня придава един по-лек характер на книгата и определено не мога да кажа, че това е моят тип четиво, аз мисля, че „Последната картина на Ван Гог“ може да се окаже една приятна компания за всеки читател, който се интересува от изкуство и от психологията на семейните отношения.

CONVERSATION