„Канела, сняг и звезди“ – история с вкус на коледни сладки и щипка драма

 „Възможно ли е бурканче с квас за хляб да замести липсващото ти семейство?“

Въпреки че коледните празници минаха, за жалост много бързо, аз реших финално в първата седмица на новата година да се потопя в една по-празнична история. „Канела, сняг и звезди“ от Хелене Холмстрьом си я набелязах за този период и задължително исках  да я прочета сега, а не да я отлагам за догодина по това време. И се радвам, че не го направих. Оказа се, че съм имал нужда точно от такава история като за начало на годината.

В романа се запознаваме с Нора, която ръководи все по-трудно семейната сладкарница и изглежда дори прословутите ѝ сладки по стари рецепти няма да я спасят. По чудо се задава възможност за помощ – сладкарницата е избрана да участва в коледното издание на най-гледаното кулинарно шоу. Снимките обаче са пред провал, тъй като водещият Хенрик иска да промени всичко, за което Нора се е борила. Но една вечер нещата рязко се променят и Нора вижда в Хенрик нещо, което я кара да се влюби силно.

Паралелно с това се развива и една история, през 1945 година, в която се запознаваме с Тула. История пропита със страдание, омраза, загуба, но и много, много любов. А преплитането на двете сюжетни линии е доста любопитно и до финала ти е интересно какво ще се случи.

Като цяло „Канела, сняг и звезди“ е много сладка, топла история, която не очаквах да ми допадне. Да, определено е в стила на любовните романи, които не винаги са ми по вкуса, но тази е написана умерено и носи в себе си едно чувство, което те кара да заобичаш историята и героите. Много е подходяща точно за зимните месеци или за момент, в който сте по-натоварени и искате да разпуснете с нещо.

Освен любовната история, която е в стил „от врагове към любовници” има и много сериозни теми като това колко са важни отношенията в семейството и как понякога хората представят пред околните една фалшива представа за това  кои са и какви семейни отношения имат, а всъщност нещата не са толкова розови колкото ги представят.

В книгата ми беше близка темата за телевизията и манипулациите, които се случват при заснемането на едно предаване. Това ми бе любопитно за проследяване и донякъде получих дежавю, което ме накара да се усмихна.

За мен лично по-интересна ми беше втората линя в сюжета, в която действието се развиваше през 1945 година. Честно казано не знаех, че в Швеция по това време е имало толкова много омраза към финландците и държанието към тях е било такова. Освен историческата част, самите герои и техните действия ми бяха много по-достоверни и ме накараха да се вълнувам каква ще бъде съдбата им.

Като цяло книгата се оказа доста приятна и наистина бих я препоръчал с две ръце на любителите на жанра или на някой, който има нужда да разпусне с някоя интересна история с вкус на коледни сладки и щипка драма.

Автор: Любен Спасов

CONVERSATION