#BookRecap: Романтична есен

 „Никой човек не може да задоволи абсолютно всички нужди на друг човек. Поради което съществуват книжните клубове и бабите.“

Из „Под всяко друго име“, Лорън Кейт

В ЕПИЗОД 6: ЛЮБОВНИ РОМАНИ на Book Adventure Club Podcast заедно с моята гостенка Мария Магдалена си отправихме едно предизвикателство – до следващия 14-ти февруари да сме прочели няколко съвременни романтични истории, защото и двамата изоставаме в това начинание. Аз, защото рядко чета любовни романи, а тя защото набляга по-скоро на класиките.

Не знам тя до къде го е докарала, но аз реших, че след няколко по-тежки книги, които прочетох и натоварен период в работа, имам нужда да разпусна с няколко по-леки заглавия. Заглавия, в които любовта винаги да побеждава и които не ме карат да се замислям много-много. А и в това есенно време какво по-хубаво от топла напитка, меко одеяло и приятна любовна история!?

********

„Под всяко друго име“ от Лорън Кейт

Тази книга би трябвало изобщо да не ми хареса. Факторите са много:

- Предвидими обрати и “мистерии”

- Преекспонирани реакции

- Дразнещи герои

- Безумни диалози

- Преувеличени емоционални състояния

- Нелепо реагиране в напълно нормална ситуация

- Резки промени в сюжета от нищото

Но въпреки това книгата ми подейства много разтоварващо. Да, на моменти е безумна, буквално съм се смял с някои действия на героите, супер неловки моменти, които по-добре да ги нямаше и, разбира се, онези дупки в сюжета, в които изведнъж всичко се нарежда магически. Но имах нужда точно от такава история в момента. След две - три супер тежки книги и много натоварен период в работа, имах нужда да седна с някоя книжка и да не го мисля.

„Под всяко друго име” е едно ниво по-добре от историите тип Hallmark, имаше си “интригата”, която разкрих още на 10-та страница, но до последно не се знае точно накъде ще те отведе. Имаше си обратите, имаше си и онази романтична част, която ти е нужна, ако гледаш филм с Дженифър Анистън. За развлечение и убиване на времето е идеална. Но не очаквайте да бъде от онези любовни романи, които ще ви разтърсят, диалози, които ще ви побъркат и лични истории, които ще ви просълзят. Приемете я по-скоро като чипс, който изяждате набързо. Кеото също не е лошо.

Друго, което ми хареса на мен е, че става дума за издателство. Главната ни героиня е редактор и отново поглеждаме към работата по една книга отвътре. Какво може да се обърка в една премиера, как се молиш авторът да напише нещо брилянтно и как се справяш с непредвидими ситуации.

Лорън Кейт

Най-отрицателното нещо в книгата за мен е точно главната героиня - Лейни Блум. Изключително дразнеща в реакциите си, нелогична, истерична и разглезена. Жена, блуждаеща в облаците и уповаваща се на измислени герои. Въпреки всичко, ако търсите нещо леко за четене, препоръчвам тази книга.

„Съквартиранти по любов“ от Фалън Балард

Ами в сравнение с „Под всяко друго име” тук нивото определено е по-ниско. Тази книга ми дойде твърде наивна, неловка, на моменти дори простовата. Да, определено и с нея разтоварих, което е целта на това мое упражнение с романтични заглавия, но … авторката грам не се е постарала.

А в историята определено има хляб на много нива. Да започнем с това, че главната ни героиня зарязва работата си, рискува със започването на собствен бизнес и дори в крайна сметка начинанието е по-скоро успешно. Ами кой не е искал поне веднъж в живота си да зареже всичко и да рискува? Аз поне и до ден днешен го искам. Така че тази тема ми допадна и може би дори ми беше най-правдоподобна, разбира се, с уговорката, че за успеха на всеки бизнес си се иска много късмет, какъвто героинята ни явно има.

Друга тема, която е важна, но не е задълбано като хората по нея, е тази за родителството. В единия случай ни се разказва какво е да загубиш родител и как това се отразява на живота ти. В другия - какво в родител до такава степен да те комплексира, че цял живот да не можеш да помислиш нещо хубаво за себе си. Тук авторката е можело да се развихри и да стане една доста емоционална и истинска книга, но … не.

Като цяло отново казвам - посегнах към това романтично книжно приключение, защото исках малко да си почина с по-леки истории, но когато чета толкова повърхностни неща, дори не мога да пренебрегна минусите и да се вторача в плюсовете на книгата.

Фалън Балард

За разлика от „Под всяко друго име”, „Съквартиранти по любов” не мога да я препоръчам. Прекалено нелогични включвания на тема секс, странни диалози от героите, като на няколко пъти си мислех „Има ли някой, който говори по този начин е реалния живот!?” и наистина много пропуснати възможности за един хубав любовен роман.

„Благодаря ви, че слушахте“ от Джулия Уелан

От трите книги, които включих в тази селекция, тази най-много ми допадна. „Благодаря ви, че слушахте“ най-силно се доближи до любовната история, която търсех и от която имах нужда в момента. Да и тук имаше клишетата от гледна точка на свалки, разговори между героите, но като цяло имаме една много сносна любовна история, която има смисъл, авторката пише добре и не ти неловко, безумно и нелогично на всяко второ изречение.

Джулия Уелан ни представя един многопластов роман, който вплита в себе си няколко теми. Едната беше много забавна за мен, а именно това, че главните ни герои всъщност изобщо не обичат любовните романи. Подиграват им се искрено и книгата на Уелан започва с шеги за всички клиширани сюжети, диалози, ситуации, които срещаме в някой романс. Особено добре ми подейства тази част от книгата, след като преди това бях прочел два романа, точно от този тип – клиширани и дори смехотворни на моменти.

Освен, че тук писането бе на съвсем различно ниво, авторката наистина ни представя сложни и реалистични съдби, към които читателят може да прояви емпатия и разбиране. Историите и на двамата ни герои са свързани с много голяма доза приемане на себе си, своето минало и изборите, които са направили. В продължение на романа, те се опитват да намерят истинската си самоличност и да се изправят лице в лице с всичко, което им е предложила съдбата и да го приемат. Такова, каквото е.

И освен любовната история, която е наистина сладка, без излишен драматизъм и преекспонирани реакции, в тази книга има и много любов към книгите. В случая – към аудио вариантите им. За това как с глас може да предадеш различни емоции, да накараш читателите да се влюбят в твоя герой или пък да преживеят дадена сцена по най-добрия начин. Влизаме в аудио света на книгите, където също е интересно, забавно и изпълнено с много страст и любов. Както в историите, така и в отношенията.

Джулия Уелан

Ако ви се чете хубав любовен роман, бих препоръчал този на Джулия Уелан – не натоварва, не дразни, а е точното четиво за един разпускащ уикенд с нещо топло за пиене за компания.

Автор: Любен Спасов

CONVERSATION