„You: The Story“ – перфектният наръчник за бъдещи писатели

 „A day is a story. A year is a story. A life is a story.

You are a story.“

Литературното ми влюбване в Рута Сепетис беше още с първата нейна книга, която прочетох. „Сол при солта“ ми взе ума и до ден днешен е една от най-препоръчваните книги от мен и скоро няма да спра да говороя за този автор.

Всяка книга от Сепетис ме пленява – тя е много добър разказвач, който се позовава на реални събития, които те размазват емоционално, дават ти обща култура и получаваш една страхотна история, която крие в себе си поуки за живота.

Когато беше в България, благодарение на издателство „Сиела“, имах удоволствието да се запозная с Рута. Тогава пред всички нас тя разказа много вдъхновяващи неща – за писането на романи, четенето, за изкуството да изживяваш всеки миг като за последно. Всички ние, които я видяхме на живо бяхме вдъхновени и впечатлени от държанието ѝ, което за щастие само допълни образа ѝ, който сме си създали чрез нейните книги.

При едно от пътуванията ми през тази година до Румъния, посетих магичната книжарница „Carturesti Carusel“ (или в превод "Въртележка от светлина") и там видях най-новата книга на Рута Сепетис „You: The Story: A Writer's Guide to Craft Through Memory“. Книга, в която тя е събрала цялата своя мъдрост относно писането на романи. Книга, която е един своеобразен наръчник за всеки един бъдеш писател, който иска да се потопи в магията на изграждането на истории.

След събитията с нейно участие в Бъглария вече знам каква е нейната философия за писането и тя я описва на страниците на тази книга по перфектен начин. Някои от нещата, които е включила вътре, ни ги разказа при посещението си у нас - за това, че е работила дълги години в музикалния бизнес, от къде черпи вдъхновение за своите герои, колко време отделя за проучванията си за всяка една история, как създава автентични диалози и ситуации.

Личи си колко съм щастлив до Рута Сепетис

Всеки читател, който се чуди дали да пише или по-скоро как да започне, ще намери съветите на Рута разпределени в няколко части, които наблягат на сюжета, героите, различните перспективи на разказване, различните локации, проучванията, които трябва да се направят и най-вече говори за куража. Куражът да седнеш пред белия лист и да го напълниш с истории. Истории, които и ти не си знаел, че са били в ума ти. Истории, които идват от спомените ти. Истории, които чакат да бъдат разказани на по-голям кръг от хора.

Най-симпатично обаче ми беше включването наречено „Stories to Uncover and Discover”. В тази симпатична рубрика, Рута ни представяше всякакви любопитни факти, но с нещо неизвестно в тях. След това от читателя или бъдещия писател се очаква да отговори на един въпрос свързан с темата, за който трябва да направи проучване и по този начин да научи нещо ново и да се натъкне на история, която се е крила и е чакала някой да я разкаже. Това е една много сладка задачка-закачка, която може да тр стимулира да напишеш следващия хубав роман по темата.

Рута Сепетис и нейните истории са вдъхновяващи и чрез „You: The story” тя се опитва да помогне на бъдещите писатели с няколко полезни съвета, разбира се, през нейната призма и опит.

На всички, които искат да се занимават с писане или просто им е интересно как един писател изгражда историите си, препоръчвам горещо това четиво.

Автор: Любен Спасов

 

CONVERSATION