„Единствената жена в стаята“: Коя е Хеди Ламар?

 „Винаги щях да бъда сама под маската си, единствената жена в стаята.“

Смятам за голям личен пропуск, че се запознавам с историята и делата на Хеди Ламар чак сега. Една актриса, голяма красавица, обожавана от мъжете и в същото време учен.

„Единствената жена в стаята” проследява както професионалния път на Хеди в Холивуд, така и личният й живот, който определено е любопитен. Реших да прочета тази книга, защото след Тайните, които не разкрихме“, си мислех, че още една книга по реални събития ще ми дойде добре. Не само се оказах прав, но второ поредно четиво ми ляга много на сърце.

Книгата за живота на Хеди Ламар е разделена на две части.

Първата част е по-личната й история. Запознаваме се с 19-годишната Хеди Кислер – младо еврейско момиче, което се опитва да стане сериозна актриса. Това към този момент се получава трудно, защото тя е направила една грешка – взема участие в еротичния филм „Екстаз“, който носи след себе си голям скандал и влияе на репутацията на Хеди като актриса. (Любопитен факт тук е, че филмът е определен за скандален заради голите сцени в него, но и заради това, че младата Хеди е първата актриса, изиграла женски оргазъм на голям екран.)

Все пак магнетичната външност на Хеди  ѝ спечелва успех на театралната сцена във Виена и тя има сериозна роля в пиеса. Тази роля обаче се оказва съдбоносна за нея, тъй като печели и вниманието на най-богатия търговец на оръжие в Австрия. Но бракът с него не носи мечтаната сигурност за една еврейка пред надигащата се хитлеристка заплаха. И не само това – Хеди се оказва въвлечена в брак с властен мъж, който за секунди се превръща в чудовище, което умело се прикрива през по-голямата част от деня.

Властният съпруг държи Хеди да е винаги до него на бляскавите му приеми, на които присъстват водачите на Третия райх. Там се говори за политика, военни планове и оръжейни сделки. Хубавото е, че Хеди умее да слуша и да анализира. И когато в навечерието на войната успява да избяга от превърналия се в затвор семеен замък, тя отнася със себе си много тайни на нацистите.

Тук вече идва и втората част на книгата. С доза хитрост и още по-голяма доза чар, Хеди Кислер си урежда договор за голяма американска компания за филми и започва да снима различни проекти за много добри пари. Тогава се ражда и Хеди Ламар – жената определяна за „най-красивото“ лице на Холивуд за своето време. Актрисата, която замайва главите на всички с красотата си, но и с актьорските си умения. Но когато войната става все по-ожесточена и Хеди решава да помогне за по-бързия изход от нея, тя изведнъж разбира, че светът не е готов да погледне на нея като на нещо повече от красиво лице.

Изключително съм впечатлен от книгата на Мари Бенедикт, която разказва историята на една жена, която заради пола си и красивата си външност, приживе никога не е оценена подобаващо. Освен актриса и хубавица, Хеди Ламар е и учен, чието изобретение е можело да помогне на военните в борбата срещу Хитлер. Но уви .. тя е била красива жена в Холивуд и не й е нило позволено да бъде нещо повече. Въпреки че патентът на изобретението на Хеди към днешна дата ни е дало GPS-a и Wi-Fi мрежата, първоначалното му предназначение не е било по-маловажно.

„Единствената жена в стаята“ е една книга, която ни кара да погледнем във вътрешния свят на Хеди Ламар и да опознаем жената отвъд холивудския блясък и партита. Вникаваме дълбоко в душата й, за да видим как се е страела да накара родителите  й да се гордеят с нея; как се е опитвала да бъде по-добър човек; как е искала да не бъде само забавление за мъжете, а да направи нещо смислено с живота си. 

Мари Бенедикт

Благодарение на страхотното писане на Мари Бенедикт ние опознаваме еврейското момиче от Австрия, което просто иска да бъде актриса. Дъщерята, която от малка води разговори с баща си за политика и наука и независимо колко е била красива, винаги е поддържала умът си остър като бръснач. Съпругата, която прави грешен избор, но запазва достойнство и воля, измъква се от затвора, в който се намира, за да отиде някъде, където да може да се развива.

Запознаваме се с актрисата, която не позволява повече никой мъж да я притежава и майката, която иска да спаси всички деца по света. Накрая виждаме и ученият Хеди Ламар – жената, която иска да намери по-бърз изход от войната, като предлага на военните нещо иновативно, нещо по-добро. И всичко това, за да изкупи греха си към всички евреи, който самата тя си мисли, че има.

За да не издавам повече неща за сюжета, за финал само ще кажа, че всеки път, когато си държите телефона или използвате Wi-Fi мрежа, трябва да благодарите (отчасти) на една красива холивудска актриса - Хеди Ламар.

Автор: Любен Спасов

CONVERSATION