Има ли Агата Кристи „Талант за убийство“?

„Вие, госпожо Кристи, ще извършите убийство. Но преди това ще изчезнете.“
Обичам криминалните романи, обичам и Агата Кристи. Не е случайно това, че всеки я признава за гений в това да напише роман пълен със съспенс, интересни герои и една английска елегантност. Затова, когато разбрах  за съществуването на поредицата „Мистерии с Агата Кристи“ веднага пожелах да прочета какво е успял да сътвори друг фен на писателката – Андрю Уилсън.

„Талант за убийство“ е една наистина приятна книга, която е написана с едно голямо уважение към Агата Кристи, нейното творчество и лична й история. Но нека започнем с фактите.

На 3 декември 1926 г. Агата Кристи целува дъщеря си за лека нощ и изчезва безследно за 11 дни. Никой не я вижда. Никой не може да каже и причината това да се случи. Започва мащабно издирване. Цялата полиция се впуска в търсене на „кралицата на криминалните романи“. В акцията се включват хиляди доброволци, сред които и сър Артър Конан Дойл. Историята разказва, че той предоставя една от нейните ръкавици на медиум, който да попита духовете къде е изчезналата Агата. Много от почитателите на авторката също се включват в операцията по издирването ѝ. Полицията много бързо открива колата на г-жа Кристи, изоставена край пътя. Но от писателката няма и следа.
С напредване на разследването и липсата на каквато и да е информация около авторката, започват много спекулации. Появява се версия за самоубийство. Друга версия, която се прокрадва, е за убийство, извършено от съпруга ѝ. След 11 дни писателката е забелязана от камериерка в хотел в курортно градче в Северен Йоркшър. Тя е отседнала там под фамилията на любовницата на мъжа си – Нийл. Агата Кристи твърди, че е получила амнезия и не помни нищо от тези напрегнати 11 дни. До края на живота си избягва темата, говори много малко за това и така и не се разбира всъщност какво се е случило и каква е причината за него.

И тук се появява книгата на Андрю Уилсън – „Талант за убийство“. Авторът е заклет фен  на Агата Кристи и решава, че ще представи своя версия за това какво се случва през тези 11 дни и защо писателката не го е споменавала досега. С леко намигване, още в началото на книгата, той заявява, че информацията я има лично от госпожа Кристи, но са се разбрали да минат 40 години от смъртта й, за да я публикува.

„Талант за убийство“ не е лоша книга. Четивна е, има лек съспенс, някои случки на финала ме изненадаха и ми беше любопитно какво ще стане. Самият автор няма претенциите да е написал нещо велико – просто чрез тази своя творба отдава почит на един от най-големите си идоли.

Определено си личи, че Уилсън е почитател на Агата Кристи. Из цялата книга са пръснати факти за нея, цитати от книги, споменаване на името на романите й, как ги е измисляла, как се е чувствала от това, че е популярна и четена. Уилсън е подходил и с нужното уважение към личната й история, като фактите, които са известни по изчезването на Кристи така умело ги е вплел в своята фикция, че все едно четем реалните събития така както са се случили. Дори страничните герои имат своя реален еквивалент и съдба, а Уилсън е намерил достойно място и на тях в романа, та даже им е отредил роля в сюжета на Кристи.
Дори стилът му на писане наподобява този на великата авторка и това отново го отдавам на наистина големите му симпатии към нея. На мен както писането на Агата Кристи, така и на Андрю Уилсън ми вървеше леко и ако имах повечко свободно време щях да я прочета много бързо. Добро решение част от романа да е написан от името на самата писателка.

Криминалната нотка в романа ми хареса – маниакален доктор се вдъхновява от един от персонажите на Агата Кристи и по този начин иска да навреди дори на самата авторка. Идеята е добра. Единствено според мен можеше да не се обръща толкова внимание на разследването на полицията в романа, защото читателят всъщност знае къде е Агата Кристи, губи се интригата и на моменти тази част от историята доскучава. 
Анрю Уилсън
И въпреки че не е най-добрият криминален роман, който съм чел, ви препоръчвам „Талант за убийство“, тъй като е една различна идея, любопитна за тези, които не знаят истoрията на Агата Кристи, а и финалът е отворен и води към втората книга от поредицата, която също звучи много интересно.

Снимка: Ива Панайотова




CONVERSATION