Да уловиш истината в „Дръж здраво венеца си“

„За хора като него всеки миг има две страни – тази, която се обръща към профанния свят, в който доларите оформят житейските ни възможности, и другата, която гледа към един по-странен, вероятно невидим свят,  в който истината се диктува не от сметките, а от мистичното.“ 
До какво може да доведе една обсесия? Цялата притегателна сила на изкуството може ли да бъде пагубна за зрителя, ако той превърне удоволствието в лудост, която излиза извън контрол  и започва да доминира живота му?

Без съмнение, „Дръж здраво венеца си“ от Яник Енел е роман посветен на обсесиите. И е една от най-странните книги, които са ми попадали в последно време. Но това не е непременно нещо лошо. Очарованието от поетичния му изказ и бруталната откровеност на нелинейната история не те оставят намира, докато не я изчетеш. Разбира се, не и без леко дразнение от моя страна за някои прекалено дълги отклонения, в които автора се потапя.

Самият Яник Енел е крайно непознат за мен френски писател, а „Дръж здраво венеца си“  показва призмата през която започва да се отразява живота, след като заживяваш в измислените произведения.

Сюжетът се съсредоточава върху 50-годишният писател, алтер его на Енел, Жан Дешел, който иска да изрази огромната си възхита към Херман Мелвил и решава, че написването на сценарии ще е най-добрият начин да го направи.

„Писането на сценарии е смъртната присъда на писателя“.

Предприемането на това дръзко начинание ще отведе главния герой до бреговете на САЩ в търсете на вдъхновението, среща с потенциалният режисьор (единственият достоен да пресъздаде „тайнствената пореста глава на Мелвил) – в главната роля Майкъл Чимино. 
Жан се впуска във водовъртеж от събития, чиито катализатор е самият той, носещ се на вълните на своето вдъхновение, подхранвано от неблагоразумни количества водка и множество изненадващи и неочаквани срещи със също толкова авантюристични събеседници, сред които литературен агент с връзки, Изабел Юпер и красива и загадъчна полубогиня.

Самият роман е смесица от множество поп културни и исторически референции, метафори, заемки от митологията, фолклора, американската и френска култура, както и отражение на много реални събития от последните години, като атентатът във Франция от 2015 г. Авторът буквално залива читателя с лирични отклонения.

Склонността на главният герой да потъва в дълги периоди на обсесивно умопомрачение, препрочитайки поредния роман, или превъртайки постоянно емблематични ленти като „Апокалипсис сега“, го довежда до застой в писането, а накрая самият той започва да прилича на френски полковник Курц в своя храм на дивана.
Яник Енел
Ти си това, което гледаш, ти си това, което четеш. Основен лайтмотив в книгата, макар и не така директно засегнат, а по-скоро загатнат, на втори план. Това е животът на Жан, на Яник, на всеки един от нас – падания, вдъхновения, отново издигане, отново спад, но непрекъснато заобиколен от същата тази културна среда, която използва – веднъж във фикцията и  още един път в самия роман. Обсесиите по филмите и книги, които четем ни изграждат като личности, част от тях, поне значимите, остават с нас завинаги. Заживяването живот като от филм или книга може да е твърде изтощително, особено в случаят на Жан, той е просто вечно пиян неудачник, който трудно може да остане насаме с мислите си.

„…аз бях открил, че в сърцето на разрухата като арктически кристал проблясва една искра, която е достатъчна, че да обгърне света в огън. Този огън е бял, повярвайте ми. Той е противоположното на опустошението. Ние горим в него, без да ни изпепели. И не се смейте, точно това виждам – един непорочен пожар.“

Затова и ги заглушава, доволно затрупвайки се с имената и фразите на любимите си писатели и режисьори, философи, хора на изкуството. Те се превръщат в призмата, през която вижда света, служат за мост между него и същият този свят, понякога издигат стени, понякога ги рушат. А понякога просто помагат, за да си обясни случващото се. Така Жан се остава да бъде погълнат от идеите и мислите във фикцията, чрез тях намира път в иначе безизходния лабиринт на тъмнината, в които се губи. Дори това да е криза на средната възраст, в нов и забързан свят на атентати, тайнствени режисьори и загадъчни полубогини (а всъщност просто актриси). 

Някъде по средата на книгата спрях да се опитвам да проумея смисълът, защото „Дръж здраво венеца си“ определено не е книга целяща да зададе някакъв висш смисъл на читателя си. Не, тя е чисто удоволствие от текста, от иронията и лекотата на писане на Енел, от преплитането на толкова много разсъждения и мисли, които просто доказват колко непредвидим може да бъде живота. И колко красив е този малък хаос, който създава. А когато се загубиш, винаги има кой да те намери.

Aвтор: Магдалена Младенова

CONVERSATION