„Дзен и изкуството на щастието“ - книга към която да се връщаш

„Дзен е простичко нещо... онова състояние на фокусиране, което е тук и сега“
Ето, че дойде ред и на другия нов автор на „Book Adventure Club” да представи своето ревю. Дани определено е интересна личност. Всестранно развита, забавна, отговорна, по френски изискана, емоционална. Всичко това се отразява и в избора й на книги – всяка една напълно различна от другата от жанрова гледна точка. Дани не обича да се поставя в рамки във всяко едно отношение, затова за мен бе напълно логично, че за дебютното си ревю за блога избра точно „Дзен и изкуството на щастието“ на Крис Прентис. Това е една различна книга, която, ако питате мен, абсолютно изразява цветната и вдъхновяваща същност на Дани. А това тепърва ще може да го разберете сами.

***************

Живеем все по-машинално и бързо, стресът и напрежението ни съпътстват почти постоянно. Все повече хора чувстват необходимостта да смъкнат емоционалния товар от себе си, търсейки помощ от някого или най-лесното - отивайки до книжарницата, където в последно време, изборът на книги за самопомощ е почти безграничен.

От години следя всяко ново заглавие за личностно развитие на пазара и в повечето случаи оставам разочарована, но Крис Прентис и книгата му „Дзен и изкуството на щастието “ наистина ме изненада!

Авторът  е американец, написал десетки книги свързани с китайската философия  и израстването, придобил световна популярност с интерпретациите си на  древния китайски метод „И Дзин“. Прентис е директор на Център за лечение на зависимости в Малибу, водил е и семинари за личностно развитие.

Често чуваме, че е модерно да си „дзен“, но дали разбираме истинското му значение? Буквално „дзен“ означава  „медитация“, но  книгата не представя техники за медитиране, а разказва как може да внедрим дзен философията в живота си , за да намерим това, към което всеки човек се стреми - пълнокръвно щастие!
Крис Прентис
Книгата е богата на множество сентенции и мисли на древни мъдреци, които чудесно допълват текста. Вероятно повечето хора, които дълбоко се интересуват от източните философии, са попадали на част от съветите и насоките, но едно от нещата, които ме спечели, е че Крис Прентис е съумял да представи чудесно синтезирано идеите си -  всяко изречение в текста си стои на точното мястото, без излишни празни обяснения за постигане на повече страници, с каквито често са запълнени повечето книги от жанра. Написал е увлекателен, уютен и наистина лесно разбираем текст, точно каквато е и есенцията на дзен философията - чиста, лека, приятна.

Четивото описва как бихме могли да живеем, ако  допуснем, че всичко, което ни се случва, е най-доброто, което може да ни се случи, че няма лоши ситуации. Единствено начинът по който гледаме на ситуацията може да я направи да изглежда такава.

„Единствено ние сме онези, които дават силата  на събития, които са привидно лоши в момента, когато се появят, да продължават да изглеждат лоши и след това.“

Всяко свое твърдение авторът подкрепя с примери от живота си, което е един от най-големите плюсове на книгата. В своите 164 страници Прентис успява да убеди, че си струва да направим малко усилие, за се отървем от оковите, които сами си поставяме, че „ние сме авторите на всеки следващ момент“, че целият стрес и болезнени преживявания могат да се преобразуват в мига, в който пренастроим погледа си над нещата, тук и сега, в настоящия момент.

„Вселената винаги се прицелва в най-слабата ви точка, защото тя най – много се нуждае от укрепване.“

Авторът описва живота си като дете, когато майка му се занимава с престъпни дейности  и  го учи да краде от четиригодишен, а в последствие дълго време бизнес начинанията му остават съмнителни. С помощта на литературата той успява да промени възгледите си на 180 градуса и разбира, че всеки има силата да рестартира живота си .В книгата е описано и как да изградим своята лична житейска и мисловна философия, базирана на законите на Вселената. Самият Прентис е превърнал тази философия в своя и смело заявява, че ако действаме спрямо няколко прости Вселенски принципи, крайният резултат винаги ще бъде щастие – без изключения.

„ Всяка случка в живота, дори болезненият опит, в общи линии ви предоставя само два избора: можете или да го проклинате  и да го наричате „инцидент“, или да го наричате „късмет“. Научил съм, че само един от тези два избора може да ни донесе щастие и да ни помогне да донесем щастие на другите. Научил съм, че лошите събития просто не се случват.“

„Дзен и изкуството на щастието“ определено влиза в моя топ 3 на книги за личностно развитие. Буда се усмихва от корицата, а след последната страница и аз откликнах на тази усмивка! Със сигурност ще се връщам към „Дзен и изкуството на щастието“!

Автор: Йорданка Керемедчиева
Снимка: Ивияна Зашева



CONVERSATION