„Книгата на Руми“ – пътешествие през далечни земи

„...В притчите на Руми срещаме толкова широк и впечатляващ спектър от образи, всеки от тях с уникална притегателна сила, че съвременните читатели от най-различна среда и занимания ще успеят да намерят не една, а много истории, с които да удовлетворят необходимостта си от съдържателни духовни уроци, често поръсени със закачлив хумор.“
Мариам Мафи
Понеделник е времето на новите автори на „Book Adventure Club”, а днес е денят на Теми! Тя чете книга в минута, вкъщи има планина от нечетени романи, която постоянно расте, а винаги като се видим ми разказва как иска да си купи още поне 5 нови. Жанровете за нея са просто подробност – тя просто оценява хубавата книга и не се интересува от излишни подробности. От днес официално ще може да четете и нейните ревюта на страницата на блога, а още с първото ни води на едно пътешествие с гид Руми.

***********

Този, който се учи, гледайки грешките на приятелите си, наистина е най-мъдрият.“

Руми (Джалал ад-Дин Мухамад Руми) –  един от най-великите и обичани персийски поети и духовни мислители живял през ХIII в., се среща с нас чрез своите приказни истории, които той написва и събира в труда си „Маснави-и-Манави“- шест книги в стихотворна форма.

В „Книгата на Руми“ Мириам Марфи, една от най-уважаваните преводачки на персийска литература, ни представя  нова адаптация на историите написани в оригинал от Руми в поезия и събрани в сборника „Маснави“. Историите адаптирани от Мафи оживяват в проза, за да пленят ума и сърцето на съвременния читател. Преводачката е успяла да запази позитивното звучене на съчиненията, както и чувството за напрегнато очакване и драматизъм, които са характерни за „Маснави“. 

Историите събрани в „Книгата на Руми“ предлагат много поучителни послания, дават напътствия на читателя и му помагат да разбере различните житейски ситуации. От всяка страница блика житейска мъдрост.

Героите, които срещаме в различните истории са хора, които и днес живеят по света. Ситуациите, разказани в историите също се случват и сега, затова тези поучителни притчи са актуални и засягат теми от нашето ежедневие. Важно значение и участие в притчите взимат животните и растенията, които чрез своята проницателност или пакостливост могат да бъдат сравнявани с хората.
Руми
Тази универсалност показва, че ние не се различаваме особено от хората по света, което на свой ред ни кара да се чувстваме съпричастни с „другите“  дотолкова, че накрая да се поставим на тяхно място – така уважението и съпричастността са неизбежният косвен резултат в този процес.“

Вдъхновение, наслада и поука, това е което получаваме от „Книгата на Руми“. Всяка една история, разказана в това малко и красиво томче ни дава важен урок и ни кара да се замисляме кое е важното в дадена ситуация, показва ни как да се справим с проблема и как да гледаме на света и на хората в него, защото всеки човек заслужава уважение.  

От „Книгата на Руми“ можем да извадим много примери за човешката алчност, за вечната и всеотдайна любов, за обичта към Бога и за това, че няма невъзможни неща и нещата не винаги са такива, каквито изглеждат.

Понякога истината е право пред очите на хората, а те погрешно търсят знаците й.“

Докато четях „Книгата на Руми“ усещах едно спокойствие, пренасях се в неговия свят, в един свят на приказки и чудеса, научих нови неща и разбрах много за живота и хората.

Мъдрият човек притежава присъща светлина, с помощта на която е способен да напътства и води другите – и аз съм убеден, че този млад мъж я има!“

Руми умее така да те плени, че да забравиш за всичко останало. Усещаш че си там, с него, вървите редом и помагате на хората да разрешат проблемите си или просто им давате съвет. Напътствате ги и ги учите как да продължат да живеят, въпреки всичко, което им се е случило.
Мариам Мафи
Искам също да отбележа прекрасното оформление на книгата. Красива и в същото време семпла, точно каквато трябва да бъде една книга с притчите на Руми. Истинско удоволствие е да се чете тази вдъхновяваща книга, носеща духовна наслада и вековна мъдрост – „Книгата на Руми“.

 Така че, за да ти отговоря простичко, ще кажа, че най-хубавият град на света е този, в който е любимият човек!“

Нека заедно да поемем на това пътешествие, от което никой няма да се върне същият!

Автор: Темелина Трайкова
Снимка: Ивияна Зашева




CONVERSATION