Жената в каюта 10, за която никой не знае

 „Небето е безоблачно, водата - кристално чиста, отбраните гости изглеждат толкова изискано и приятно.... Как да спреш убиец, в чието съществуване никой не вярва?“

Какво се случи в каюта 10?

Някои, ама изобщо не се интересуват от това. Други не подозират, че точно на този лайнер е възможно да се случи каквото и да е престъпление. Трети пък крият ужасна тайна свързана със събитията в каютата. А журналистката Ло просто не е сигурна какво е видяла.

„Жената в каюта 10“ от Рут Уеър (ИК „Хермес“) е книга, изпълнена с мистерия, напрегнати моменти и едно загадъчно убийство. Убийство на жена, която изобщо не е на борда.
Книгата разказва за журналистката Ло Блеклок, която получава покана да прекара седмица на борда на бутиков круизен лайнер. Пътуването сред норвежките фиорди ще й помогне да се съвземе от обира в дома й, след който изпада в нервна криза. Това е и идеалната възможност да се издигне в кариерата и да промени живота си. Но както може да си представите нещата не са толкова безпроблемни, колкото самата Ло си мисли. Не след дълго над кораба надвисват оловносиви облаци, палубата се разлюлява от бурни ветрове. Ло внезапно се буди през нощта от писъци и подозира, че зад борда е паднала жена. Вижда и кръв на съседната веранда.

На сутринта тя установява, че нито един от пътниците не липсва и пътуването продължава, сякаш нищо не се е случило. Заради алкохола в големи количества на вечеря и хапчетата против депресия, тя самата не може да разбере дали тези неща са се случили наистина или е започнала да губи разсъдъка си? Но за едно е сигурна – в каюта 10 вчера е имало момиче, за което никой нищо не знае.

„Жената в каюта 10“ е книга, която те държи на нокти от началото до края. Очарован съм от стила на Рут Уеър – изпипва всеки един детайл и постепенно разплита загадката, като дори леко подвежда за това, което ще стане занапред. Всяко изречение носи информация, написано е неслучайно и Уеър не забравя това. Няма пропуски в сюжета – всичко върви плавно и логично, а после се сещаш за дребните детайли, описани в началото на книгата и разбираш всъщност колко са важни. Не се учудвам, че я сравняват с Агата Кристи. Определено до последно бях погълнат от това, което става и може би ще стане, а финалът направо отвява, като признавам, че аз лично се изненадах и не подозирах, че така ще се развият нещата. А това как през цялото време говорим за убийство на момиче, което всъщност го няма – просто те кара буквално да „изядеш“ книгата.

Въпреки че темата на романа не е лека, той се чете много лесно и самото четене върви много бързо. Харесва ми как Уеър не е придала някакви огромни качества на Ло и не й се случват само хубави неща. Напротив – Ло е психически нестабилна развалина почти през цялото време и колкото и да й симпатизираш като герой и ти започваш да се съмняваш дали е видяла това, което твърди, че е.

Ще завърша с това, че най-големият плюс на книгата е самата Рут Уеър. Това бе първата ми среща с нея като автор и определено няма да е последната. Много добър разказвач, който не позволява историята да доскучае или да тъпче на едно място. Напротив – напрежението постоянно расте, а с всяка изминала страница книгата се оставя все по-трудно.
Ако сте в настроение за мистерии, то „Жената в каюта 10“ е вашето четиво.

********
Когато животът имитира изкуството

Една истинска история, която се случва четири месеца след излизането на книгата

Четири месеца след излизането на „Жената в каюта 10“ шведската журналистка на свободна практика Ким Уол получава покана за обиколка на борда на подводницата на датския изобретател Петер Мадсен.

На 10 август 2017 г. тя се отправя на морска разходка, чиято цел е да разкаже историята на Мадсен и неговото изобретение. На 11 август Мадсен е спасен от потъващата подводница след – по неговите думи – авария в отсека за баласт. Той твърди, че е оставил Ким на един от островите югоизточно от Копенхаген по изрично нейно желание.

Близките й обаче алармират, че не се е прибрала, а на въпросния остров не са открити следи от нея. След като вадят потъналата подводница на сушата и я претърсват основно, установяват, че аварията е била предизвикана умишлено.  По-късно са открити части от тялото на Ким, а Петер Мадсен е арестуван и обвинен в убийството.

Мистериозният случай прикова вниманието на цяла Скандинавия и повдигна много въпроси, които до ден днешен остават без отговор, а приликите със сюжета на романа на Рут Уеър, появил се на пазара четири месеца по-рано, са поразителни.


CONVERSATION