„Човекът, който разхождаше книги“ намира правилната за всеки един читател

 „Понякога книгите лекуваха дори страдания, за които читателят не знаеше, че се нуждаят от лечение.“

Получих „Човекът, който разхождаше книги“ като подарък и бях много ентусиазиран да я прочета. Обичам книги за книжарници, книжари, книги и всичко около тях. Очаквах една топла история, с която да разпусна и да забравя ежедневните грижи около себе си. Е, за жалост не стана точно така.

Карстен Хен ни запознава с Карл Колхоф – книжар, който всяка вечер тръгва по живописните улички на града, за да носи книги по домовете на своите най-верни клиенти. Приятелството им е специално – за него те са като любими литературни герои и дори от време на време забравя истинските им имена, а използва измислените от него литературни, а за тях той е незаменима връзка със света.

В даден момент към него се присъединява Шаша – сладко момиче, което е привлечено от книжаря и неговите клиенти и заедно те правят обиколки, в които не само раздават книги, но и насочват читателите към правилните за тях.

Но един ден всичко се променя. Останал без работа, той губи най-голямата радост в живота си. Единствено силата на думите и смелостта на едно деветгодишно момиче могат да окуражат Карл и клиентите му да открият отново пътя един към друг.

Книгата започна доста обещаващо. Идеята на Карстен Хен е доста добра и имах очаквания за едно вдъхновяващо книжно пътешествие. И наистина имаше попадения – страхотни мисли за книгите, за това какво богатство са и как могат да помогнат на своите читатели. Как за всеки от нас има четиво, което може да ни помогне да преодолеем всяко едно препятствие, всяко едно тъжно нещо в живота ни. Хареса ми как авторът сравнява различните книги и героите в тях като приятели, които сме опознали и не искаме да пуснем да си отидат. Как всяка книга е един свят, който познаваме и ги трупаме в библиотеките си, защото всеки път като видим на рафта някое заглавие се сещаме за хората затворени вътре в тях и за историите, които са ни разказали.

Героите в книгата също са доста приятни. А тези, които не бяха, успяха даже да ме ядосат, което отново говори доста добре за изграждането им.

Шаша и Карл Колхоф са една наистина чудата двойка, която на моменти ме разсмя, но ме и натъжи. Общуването между поколенията е много интересно за наблюдение. Клиентите на стария книжар са не по-малко любопитни – всеки един от тях има история, която е изключителна интересно и ни учи на нещо. В книгата са засегнати сериозни теми като справяне с мъката по загубата на любим човек, домашното насилие, самотата, вярата, родителството, гневът.

Карстен Хен

Но тук идва и проблемът ми с тази книга. Въпреки страхотната идея, въпреки историите на героите, които са любопитни и могат да бъдат развити доста интересно, авторът сякаш е минал доста повърхностно през тях и не е искал да задълбава. Както казах и по-горе книгата започва доста добре, но някъде след стотната страница доскучава и не успя да запази това приятно чувство, с което я започнах.

Не мога да кажа, че не ми хареса, но определено не се и влюбих в историята. Може би очаквах повече. Може би  просто цветните герои и техните истории не бяха развити толкова, колкото на мен ми се искаше. Като цяло в тази книга виждам една пропусната възможност на бял свят да се появи един наистина хубав роман.  

Автор: Любен Спасов

CONVERSATION