На кино с книга: „Смърт край Нил“

„На мъжа не му е приятно да чувства, че жената е по-привързана към него, отколкото той. Мъжът иска да притежава жената, а не тя него.“


„Смърт край Нил“ е една от най-известните творби на Агата Кристи и според мен напълно оправдано. Не е случайно, че ще има филм по книгата и сега разбирам защо през всичките тези години толкова много хора ми я препоръчваха.

В този роман виждаме Агата Кристи в пълната й светлина – загадъчна, а накрая изключително логична. Четенето на „Смърт край Нил“ беше едно огромно удоволствие за мен, което не исках да свършва, въпреки че ми беше изключително любопитно кой е убиецът.

„Смърт край Нил“ ни запознава с една история, в която са замесени много пари, любов, ревност и едно огромно предателство. Линет Риджуей е млада, красива и богата. Тя има всичко – включително мъжа, когото най-добрата й приятелка обича. Линет е мила и гледа да подхожда с добро към всеки един човек около нея. В началото на книгата тя твърди, че няма нито един враг.

Когато тя  и съпругът й поемат на пътешествие по река Нил обаче се озовават на кораб, на борда на който Линет не се чувства в безопасност, обградена от хора, които не я харесват. На кораба се запознават и с Еркюл Поаро. Въпреки напрежението, което усеща, Линет и мъжът й все пак са на меден месец и си прекарват добре. Докато всичко не се преобръща, когато младата дама намира своята смърт. Изведнъж повечето пътници се оказват с мотив да искат смъртта й, а уликите водят към всеки един от тях. Като прибавим другите дребни престъпления на кораба, за които също трябва да се намери виновен, положението на Поаро изобщо не се улеснява. 

Кой иска смъртта на Линет? Кой има смелостта да извърши престъплението? И само един ли е убиецът? Въпроси, на които само най-известният детектив в света може да отговори.

За мен „Смърт край Нил“ не е просто криминален роман. Той разглежда човешката душа и най-тъмните й кътчета, за които е по-добре да не знаем. Книгата ни описва онзи момент, когато човек се обръща към злото и това му харесва. Виждаме как, когато поемеш по този път е наистина много трудно да спреш всичко, което се случва след това и душата ти се очерня завинаги.

Виждаме нагледно, че границата между любовта и омразата е много тънка и това да обичаш наистина силно не винаги води до добри неща. Напротив! Тази изпепеляваща любов може да те подтикне да извършиш най-лошото на което си способен, без да осъзнаваш какво точно вършиш. Една разрушителна обич довежда събитията на кораба в „Смърт край Нил“ до крайната им точка и лошите решения и случки сякаш нямаха край. Образува се една лавина от злочестия, която накрая бе трудна за преодоляване. 

Агата Кристи

За криминалната част няма какво да кажа. За мен Агата Кристи остава ненадминат талант в писането на романи в този жанр. „Смърт край Нил“ си имаше загадъчност, напрежение, съспенс. Кристи много добре изгражда историята през цялото време, но така, че да не се губи логичната нишка и накрая всичко да приключи както трябва. Въпреки че този път почти познах кой може да е убиецът, Агата отново ме изненада и признавам, че все пак ме заблуди и на финала.

Нямам търпение да видя и филма по книгата. Въпреки че още не е излязъл, включих романа в тази рубрика, защото трейлърът изглежда много обещаващо и със сигурност ще е заглавие, което ще ме стимулира да се върна в киносалона. Нещо, което не съм правил от края на февруари месец. 

Кадър от новия едноименен филм

Актьорският състав е феноменален и тръпна да видя как са придали живот на героите на Кристи. А, ако не сте чели книгата, имате още малко време да го направите преди да гледате филма. Засега премиерната му дата е 18 декември, надяваме се всичко да е наред и наистина този път да излезе.

А тук може да видите трейлъра на филма:

Автор: Любен Спасов

Прочетете още:

На кино с книга: „Малки пожари навсякъде“

На кино с книга: „Отворени рани“

На кино с книга: „Закуска в Тифани“

 

CONVERSATION