„Всичко е прецакано“: Трябва ли да счупим розовите очила?


„Ние сме култура, която се нуждае не от мир, просперитет или нови орнаменти върху капака на електрическата ни кола. Всичко това го имаме. Ние сме култура , която се нуждае от нещо далеч по-трудно достижимо. Ние сме култура и хора, които се нуждаят от надежда.“

Започнах новата книга на Марк Менсън в момент, в който имах нужда от неговата циничност, в добрия смисъл на думата, различна гледна точка и хумористичния му поглед над всякакви проблеми. „Всичко е прецакано“ ми се стори много тематична и като заглавие, и като послание. Особено първите страници все едно са писани точно за периода, в който се намираме. 

„Тънкото изкуството да не ти пука“ беше много положителна. Книга, която ме разсмя и която ми показа, че не е правилно да не ни пука за нищо в този живот, а по-скоро да ни пука за наистина важните неща за нас в него. Признавам, очаквах нещо подобно като настроение и във „Всичко е прецакано“. Само че получих изненада от американския блогър.

„Всичко е прецакано“ определено е много по-песимистична. Посрещна ме един малко ядосан Марк Менсън, доста по-критикуващ и определено по-научно обоснован. В предната си книга той залагаше повече на разговорен език, интересни примери. Не, че в тази ги няма – даже мисля, че той е задобрял в иронията, сарказма и забавното писане, но в тази книга се вижда, че вече той не е просто блогър, а писател, който е готов да задълбава в темата. 

Във „Всичко е прецакано“ Марк Менсън посочва един огромен парадокс – как съвременното общество има всичко, много по-добре е финансово, има много неща, за които предните поколения само си мечтали. Агресията е на по-ниско ниво, убийствата и войните също. От години живеем в едно по-мирно време и сме задоволени от всякакви удоволствия. Световната икономика процъфтява, образованието и здравните грижи стават все по-достъпни, масовото потребление на луксозни стоки бележи небивал растеж. 
В същото време обаче се отчитат рекордни нива на неудовлетворение от живота, депресия и самоубийства. Защо? Може би, защото обществото има по-голям избор и не знае накъде да поеме. Презадоволени сме и това ни докарва обсесия в безсмислени неща, като какво да ни пише върху чашата с кафе от "Starbucks", вместо да обръщаме внимание на важни проблеми от политическа и социална гледна точка. 

Менсън обявява, че трябва да спрем и да преосмислим изцяло нашите приоритети и да намерим тази надежда, която ще ни крепи да променяме света и занапред. Интересното в неговата теория е, че за да намерим тази надежда и да оценим сегашното си положение, трябва да загубим всичко, да изпаднем в едно наистина безизходно положение, за да се възродим и да съумеем да продължим напред. 

И когато спира да говори за надеждата, Марк Менсън ни показва как човечеството успява да прецака всичко. Как интернетът е измислен, за да се създаде едно глобално информирано общество, което да движи света напред, а се получава още по-голямо объркване и изгубване в информацията. Получават се фалшиви новини, скрити реклами в маркетингови стратегии и се оформя една „фалшива свобода“ за всеки индивидуален индивид, където всеки от нас си мисли, че може да постигне всичко, а когато това не се получи сме разочаровани.
Марк Менсън
Като цяло във „Всичко е прецакано“ Марк Менсън ни посочва точно това – обществото определено умее да прецаква нещата. И въпреки че завършва книгата положителното и авторът възлага своите надежди за едно по-добро развитие на нещата, в цялата книга има едно настроение, което цели да ни удари шамар като общество и да ни подтикне да намерим тази надежда, която ще ни покаже позитивите да живеем тук и сега. 

Като отрицателна черта на книгата мога да посоча, че и тук, както в „Тънкото изкуство да не ти пука“, Менсън бълва примери, залага много тези и теории, които не винаги довършва до края, и след като започва нова се получава едно натрупване на информация, което може да доведе до разконцентриране на читателите и разфокусиране от основната идея на книгата.

В обобщение мога да кажа, че „Всичко е прецакано“ определено е подходяща за четене по време на карантина – кара ни да се замислим и ако темите са ви интересни определено ще може и да научите нещо ново. 

Прочетете още:

CONVERSATION