„Дилър на реалности” – илюзията като наркотик

„Когато нямаш лице, няма как да го изгубиш”

„Дилър на реалности” от Николас Димитров дойде в България с гръм и трясък. Рекламата й беше много добра, романът звучеше обещаващо. В нея ми хареса дори жанра – киберпънк, което за мен е нещо ново и различно. Мислех да я чета още по време на панаира, когато и самият автор беше в България, но нещо все се разминавахме с тази история, но поне най-накрая се намерихме. 

В „Дилър на реалности” авторът ни запознава със  Золтан Варго, който е корпоративен шпионин. Нов технокулт, творение на тайнствена медийна корпорация обещава на всекиго безкрайни удоволствия и вечен живот в синтезирана персонална реалност и така на Золтан е възложена задачата да проникне в недрата на корпорацията, създаваща тези реалности, за да изясни същността на зловещия проект, но самият той се оказва въвлечен в дяволската игра. Порнографският експеримент с милиони хора и стартирането на първата дигитална религия в света рушат всичките му планове и Золтан открива за себе си ужасяваща истина. 

Това е книга, която ни показва едно евентуално бъдеще, в което технологиите са ни превзели до такава степен, че обикновените наркотици вече не са на мода и са определяни като слаби. Книга, която ни въвлича в други измерения, където илюзията, най-силните желания и дори религията са представени като наркотик, от който се опияняват всички и много трудно се отказват от него. Дори не го правят – просто той ги обзема. 
Николас Димитров наистина е засегнал доста теми – за желанията на съвременното общество,за неговите ценности и разбирания за живота. Разглежда и доста философски теми, които се съсредоточават върху религията и това как всяка вяра в света е започнала своето съществуване и всъщност каква огромна власт има над човечеството, и колко силно може да му влияе. 

Това е една сериозна книга, която прави дисекция на човечеството в едно бъдеще, което спокойно може да се нарече „почти настояще”. 

Няма да си кривя душата – не съм кой знае колко впечатлен от книгата. Тя е разделена на три части, като първата е доста подробна и трудно се чете. Да, така навлизаме постепенно в света на романа, но ми вървеше доста бавно. Втората част малко смени перспективата и даде друга гледна точка, което определено ми хареса и изведнъж третата свърши толкова бързо, че аз за малко да изпусна финала на книгата. Той обаче доста ми хареса – обичам когато книгата има по-различен завършек. 

Не знам какъв ми беше точно проблема с тази история – просто не можа да ме грабне до толкова, че да живея в света на Золтан, да не искам да го напускам, да се вълнувам заедно с него. По принцип не съм голям фен на утопии, антиутопии, технологии, евентуални световни проблеми, като това до някъде може да е причината да не мога да се развълнувам толкова. Но това в никакъв случай не ми пречи да видя големите плюсове на романа като такъв.
Николас Димитров
Единствено не разбрах защо тази книга се води толкова скандална и е забранявана в някои части на света, дори категоризиране „18+”. Но аз напоследък осъзнавам, че май доста силно не разбирам от скандални теми. 

За финал ми се иска да спомена страхотните илюстрации в книгата на Никита Кравцов и Мария Зволинска, които са успели да придадат някаква форма на развинтеното въображение на автора и доста смело са сложени из ялата книга. Като цяло оформлението на романа е страхотно, което е много хубава част от цялото книжно преживяване.

CONVERSATION