Първата ми среща с Ф. Скот Фицджералд

„Когато бях млад и впечатлителен, моят баща ми даде един съвет, който оттогава се върти в главата ми. "Почувстваш ли желание да критикуваш някого - ми рече той - просто си спомни, че не всички хора на този свят са имали преимуществата, които си имал ти.“
Из „Великият Гетсби“
Много ярко си спомням, че преди време в един риалити формат, досаден чичко обясняваше, че ако не си прочел „Великият Гетсби“ още в гимназията си много зле и според него това беше признак за необразованост. Явно дълги години и аз съм бил от необразованите, защото чак сега се състоя първата ми среща изобщо с Франсис Скот Фицджералд.

Това е автор, за който няма какво да напиша, просто защото неговите творби говорят сами за него. Творби, които са оставили огромен отпечатък в литературната история и са поставили неговото име сред класиците. В днешното ревю, ще ви разкажа как мина моята първа среща с Фицджералд, като ще споделя своето мнение за „Великият Гетсби“ и сборника с разкази „Бих умрял за теб и други изгубени истории“.

„Великият Гетсби“
Когато реших, че е време да се запозная с творчеството на Фицджералд реших да започна с класиката. С една от най-известните му творби, която и до днес предизвиква множество коментари. Още с излизането си „Великият Гетсби“ получава смесени отзиви от критиците, а това се оказва преломен момент за кариерата на Фицджералд. След този роман на него му се иска вече да пише за по-различни, дълбоки теми, а не само за младежката любов.

Сигурно наистина са много малко хората, които не знаят сюжета на този роман. Джей Гетсби, който олицетворява американската мечта - със собствени сили се е издигнал и е спечелил милиони, а приемите в огромното му имение са най-пищните и посещавани в Лонг Айланд. Не се знае доколко са чисти парите и миналото му - със сигурност обаче са чисти и дълбоки чувствата му към Дейзи, неговата младежка любов, произхождаща от висшите кръгове на обществото. Именно заради нея той е купил разкошното имение - то е в близост до дома, обитаван от Дейзи и съпруга й Том Бюканан, който далеч не е пример за брачна вярност. Любовните триъгълници се пресичат и трагедията не закъснява.
Няма да си кривя душата – аз определено не останах очарован от „Великият Гетсби“. Нито историята ми беше кой знае колко интересна, нито героите ме накараха да заживея с тяхната история и болка. Книгата на моменти искрено ми беше скучновата. Но не мога да скрия, че в един роман Фицджералд е преплел много теми, които пораждат в читателя въпроси и теми за разсъждение.

Една от тях е за тази вечната любов, която те държи дори и след години и за нея си готов да направиш всичко, стига да я изпиташ отново. Дори за малко. Какво си готов да жертваш за нея и всъщност готов ли си да платиш цената. Разглежда се подробно и американската мечта – парите като средство за общуване, натрупването на въпросното богатство, успеха в това общество и какво точно ти носи той. Това е роман за дръзкия възход и шеметното сгромолясване, за крехката сила на парите, за амбицията, успеха и надеждата чрез тях да се спечели щастието и да се постави ново начало, а също и пленителна картина на двайсетте години от XX век, годините на джаза и „изгубеното поколение“.

Финалът на книгата пък ме накара да се замисля всъщност колко сме тленни и как ако не бъдем истински докато сме живи и не се постараем да създадем реални и чисти взаимоотношения приживе, всичко друго губи смисъла си, защото в последния си път на тази земя оставаш сам да правиш финалните крачки. Отделно ни показва и грозната част от човешката природа - да сме близки с някого докато е част от силните на деня и ни черпи с алкохол и шумни партита. 

След като „Великият Гетсби“ ме остави с такива смесени чувства нямах търпение да се захвана с един сборник, на който съм се нагледал от цяла година и най-накрая дойде неговия ред. А именно:
„Бих умрял за теб и други изгубени истории“
Това вече определено ми хареса и препоръчвам горещо на всички да се запознаете с разказите на Фицджералд. Това е книга, която съдържа осемнайсет неиздавани, непознати или смятани за безвъзвратно изгубени разказа на легендарния писател, но според мен много по-добри от „Великият Гетсби“. Книга, в която хем ще се насладите на творчеството на автора, хем ще разберете нещо повече за него. След затварянето на сборника аз имах чувството, че познавам самия Фицджералд много по-добре.

Ан Маргарет Даниъл е съставител и редактор на книгата. Тя събира разкази, писани в края на 30-те години на миналия век от Фицджералд, които са били отхвърлени от редакторите заради провокативната си тема и стил или са потънали във водовъртежа на последните години от живота му. Дори когато се е нуждаел от пари и вниманието на критиците, писателят е предпочел да ги остави непубликувани, вместо да допусне редакторска намеса.
Самите разкази са перфектни, доставят ти изключително удоволствие от четенето. Във въведението Даниъл обяснява как редактори и критици са смятали, че въпреки че Фицджералд е добър романист, кратките форми са били неговата стихия. Аз се присъединявам към това мнение на 100%. Разказите са му плътни, грабващи, някои от тях дори разтърсващи. Той вплита в тях толкова много теми, колкото някои писатели само си мечтаят да засегнат в своите романи. Нямаше разказ, който да ми е скучен, който да пропусна или да прочета повърхностно. Всеки носеше различно усещане и някак си все едно опознавах различна част от душата на Фицджералд.

Много ярко си личи защо тези разкази са цензурирани и отхвърляни – в тях Фицджералд открито говори за Голяма депресия в Америка, за бедността в страната, за неуспехите в Холивуд, алкохолизма, леките жени, сексът за една вечер, лудите, лудниците, животът в тях ... Теми, които по това време не са очаквани от него. Това е било и голямата болка на Фицджералд – той е искал да пише за истинските неща от живота, а от него са изисквани истории за младежки любови и животът на богатите. А в тези разкази той е много по-черноглед, обстановката е много по-тъмна, много по-реалистична .. и така той с години се е разминавал с редакторите. Много от разказите имат автобиорафичен елемент. Фицджералд е обичал да преплита фикция и реалност. И му се е получавало много добре.
Изключително сполучливо е и оформлението на самия сборник. Всеки разказ започва със снимка от личния архив на Фицджералд, сканирано копие от оригиналния разказ и кратък коментар от Ан Маргарет Даниъл, който те въвежда както в историята на разказа, така и в неговото тълкуване. За мен „Бих умрял за теб и други изгубени истории“ е като автобиграфия на Фицджералд, преплетeна с неговите творби, която описва живота му още по-добре.

Първата ми среща с  Ф. Скот Фицджералд започна колебливо, но завърши с огромен възторг от този автор. Определено скоро отново ще се срещнем някъде в света на думите.

Прочетете още:

CONVERSATION