„Невърмур 2“ – чудното пътешествие продължава

„Мориган също бе Чудотворка. И тя щеше да реши какво означава това. Никой друг. Ярка нишка затанцува между пръстите й. Тя се усмихна.“
С това ревю оставам на фентъзи вълна и другата поредица, която следя. Книгата на Джесика Таунсенд ме завладя още с първата си част и „Невърмур” се превърна в история, която определено искам да знам как ще завърши. 

И, ако в първата книга нещата бяха по-наивни и големият проблем на Мориган беше да влезе в Чудното общество, то във втората част от поредицата играта рязко загрубява. Въпреки че влезе в обществото след тежки изпитания и напълно честно, не всички харесват Мориган Врана, защото тя се оказа нешо повече от обикновена ученичка, а именно Чудотворка. Хората в тайния вълшебен град Невърмур добре помнят чудовищните атаки на другия известен Чудотворец Езра Шквал и бързо решават, че Мориган е също толкова смъртоносна.

И когато започват да изчезват членове на Чудното общество, Врана е основният заподозрян. Сега от Мориган и приятелите ѝ зависи да докажат невинността ѝ, преди да бъде изключена завинаги от Чудното общество, нейния единствен дом.
Втората част на „Невърмур” определено има огромно развитие в сюжета. Изведнъж се оказва, че главният злодей изобщо не си играе и иска да привлече на своя страна Мориган, за да я използва за своите цели. В тази част повечето главни герои бяха с опасност за живота, имаше предателства от неочаквани места, а Невърмур се оказа място, което изобщо не е безопасно и крие своите тайни. В тази част имаме тайни пазари на които се търгуват магични същества и умения. Имаме и много магия, която обаче не винаги се използва за добро.

Джесика Таунсенд определено се е опитала да надгради историята от първата книга и е успяла в голяма степен. Знам, че още в рекламата за книгата се казва, че тя е идеална за феновете на Хари Потър, но си мисля, че това не е изцяло нещо положително. И в тази, и в първата част си личи колко много авторката се е вдъхновила от историята за магьосника от Хогуортс и това леко ме подразни. Езра Шквал е един по-различен Волдемор, изпитанията през които преминава Врана са подобни на тези на Хари, а в тази част Мориган тръгна на училище и първата й година ми напомни на една друга.
НО това в никакъв случай не значи, че „Невърмур” е за изпускане. Това е едно чудно място, на което се случват още по-чудни неща и го препоръчвам на всички фенове на жанра. Аз определено нямам търпение да видя накъде ще ни отведе следващото приключение на Чудотворката Врана.

Още от автора:

CONVERSATION