Сто и една годишният старец, който побърква световните лидери

„Светът като цяло бе едно по-добро място в сравнение с преди сто години, макар че не се бе развивал в права възходяща линия. Сякаш циклично вървеше нагоре, после надолу. Доколкото Алан беше в състояние да прецени, сега светът пак бе тръгнал надолу. Съществуваше риск този период да се окаже твърде дълъг и през това време твърде много хора да пострадат от злонамерения си подход един към друг. Може би чак тогава щяха отново да се замислят.“
Алан Карлсон отново е тук и още по-забавен. Само че вече е на сто и една. За тази една година той изобщо не се е променил – отново се забърква в неприятности, отново ядосва световните лидери и отново се измъква на косъм, с огромна доза късмет.

Новата книга на Юнас Юнасон  определено беше чакана от българските читатели, но аз не очаквах да е чак толкова добра. По принцип подхождам скептично към продължения на книги, които са ми харесали, но освен, че Алан е с една година по-стар, в тази книга е още по-забавен! Една много приятна изненада, която ми достави огромно удоволствие от четенето.

Накратко в „Сто и една годишният старец, който много размишляваше“ намираме симпатичния ни главен герой на остров Бали заедно със старата си дружка, дребния мошеник Юлиус Юнсон, с когото решават да се поразходят с балон – който, естествено, се спуква и ги отнася в морето, където ги прибира севернокорейски кораб, пренасящ какво? – ни повече, ни по-малко обогатен уран. Оттук започват приключенията на двамата приятели, които ги отвеждат от Северна Корея в САЩ, Кения, Танзания, Дания и най-сетне в родната Швеция.

Както и в първата книга, така и тук пътят на Алан и спътника му се пресича в важни световни лидесри. Този път съдбата го среща с „глупавия и досаден“ Доналд Тръмп, „строгата“ Ангела Меркел, „елегантния“ външен министър на Швеция, като, разбира се, не броим разните нацисти и националисти, които се опитват да ги убият заради един грешно изрисуван ковчег.
Отделно пък се запознават и с индиец с непроизносимо име, и със собственичка на погребална агенция, в която Юлиус се влюбва. Междувременно в ръцете им попада още един кашон обогатен уран, който в крайна сметка предават в ръцете на когото трябва. За да не стане някоя беля. Всичко това коства немалко умствени усилия на нашия старец, който пък е влюбен в своята нова придобивка – черния си таблет. Не се отделя от него и се чувства длъжен да съобщава постоянно всичко случващо се в света на своите спътници, независимо те дали го искат или не. Таблетът става като персонаж в книгата, от който зависи животът на ... е само на Алан, но това наистина няма значение. 

Втората книга за Алан Карлсон определено ми хареса много повече от първата. Аз искрено се смях на този роман. По принцип е много по-трудно да се пише в комедийния жанр, а пък мен книга да успее да ме разсмее е почти невъзможно. С това свое произведение Юнас Юнасон успя да ме накара да се смея с глас в метрото без да ме интересува какво си мислят другите за мен.

Една много интересна история, поднесена по един много добър начин. Преплитането на реални събития и хора в сюжета се е получило страхотно, а ситуациите, в които изпадат Алан и компания са толкова сюрреалистични, че няма как да останеш безразличен към тях. На моменти четеш и не можеш да повярваш в колко абсурдна ситуация попадат героите, но все някак успяват да излязат с достойнство от нея.
Юнас Юнасон
Докато четях книгата определено си помислих, че това е една модерна политическа сатира. Но това ми се струва прекалено скучно определение. По страниците на романа Юнас Юнасон според мен пише своето мнение за света такъв какъвто е в момента. За лидерите, на които сме дали власт и за техните действия, които си струват да бъдат подиграни. Определено не му се е и налагало да фантазира изключително много за някои от най-абсурдните случки в романа, свързани със световните лидери – светът е толкова силно полудял, че всички ние живеем в една илюзорност, която вече започва да ни се струва нормална.

Няма да коментирам стила на писане на Юнасон – както и в първата книга той е безупречен както в изказа, така и в съчетаването на факти и фикшън.

Определено ви препоръчвам да прочетете „Сто и една годишният старец..“, ако искате да се разтоварите и за малко да не мислите за нищо, ако искате да се посмеете както на героите, така и на себе си. Защото, повярвайте ми, всички живеем в лудницата, която описва симпатичният старец. Просто на Алан му стиска да си го признае. Или поне така пише в таблета му.  

Още от автора: „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна”

CONVERSATION