„Загадката Анри Пик”: С любов към книгите

„Въпросът не бе дали обичате или не обичате да четете, а по-скоро как да откриете подходящата за вас книга. Всеки може да обожава четенето, достатъчно е да попадне на добрия роман, на този, който ще ви хареса, ще ви говори и от който не можете да се избавите.“

Напоследък преоткрих френските автори и определено започвам да ги харесвам много. Историите, с които ни запознават, закачливият стил на писане, близките до моята душа теми. Всичко това ме кара да започна да гледам на френската литература по един нов начин, а авторите от тази държава постепено се превръщат в мои любимци. И, ако във „В очакване на Боджангълс” например има много музика и една налудничава любов, то в „Загадката Анри Пик” от Давид Фоенкинос се говори за друга моя страст, а именно – книгите.

Този прекрасен, написан идеално, роман ни разказва как някъде в Бретан един библиотекар решава да събере всички книги, отхвърлени от издателите. Книги, които не са намерили място на лавиците в книжарниците. Книги, които не са прочетени от запалените книжари. И така, този библиотекар оповестява намерението си и ето че започват да прииждат ръкописи.

Много години по-късно, когато библиотекарят вече не е сред живите, а „странната“ библиотека е забравена, младата издателка Делфин Десперо, се завръща в родния си град и в тази малка библиотека открива истински шедьовър, написан от никому неизвестния Анри Пик, починал преди две години. Странно, но вдовицата му не знае нищо за никакъв роман. Според нея покойният й съпруг през живота си не е чел книги, още по-малко е писал такива. И все пак романът съществува, има огромен успех и променя съдбата на много хора. И то не задължително в положителна насока.

Нещата стават още по-интересни, когато на сцената се появява упорит  журналист, който се съмнява в официалната версия, продължава да рови и да си задава въпроси. Дали авторът е имал таен живот? Или става дума за мистификация? Наистина ли Анри Пик е написал тази книга?

„Загадката Анри Пик” е роман, който няма как да не ти хареса. Казвам го наистина сериозно. Една книга, която е предназначена да те разтовари и очарова. История, която да ти влезе под кожата и да те накара да заобичаш героите в нея. Това е творба, която е преплела толкова сюжетни линии в нея, по един лек, бърз и ненатоварващ начин, че накрая самата книга ти е симпатична. В нея Давид Фоенкинос пише както за личните драми на героите си, така и за реалната ситуация в издателския бизнес – как се издава една книга, какви похвати се използват в рекламирането й, какво може да накара читателя да полудее по идеята за романа още преди да го е прочел. С лека доза ирония Фоенкинос ни показва как издателите се възпозлват от това, че напоследък не съдържанието, а формата на романа е важна за масовия читател.

И в тази книга сме свидетели на едно типично френско писане, в което се преплитат комедия, драма, сълзливи моменти и типично журналистическо разследване. Много ми хареса, че и тук книгата ми вървя леко, а от мен се изискваше единствено да се наслаждавам на четенето. Постоянните бележки на автора за случващото се в сюжета, под формата на допълнителни изказвания, уточнявания или дори шеги,  ме накара да се чувствам сякаш гледам филм, а Давид Фоенкинос е до мен и заедно коментираме какво се случва на екрана.

Давид Фоенкинос

Но най-вече ми хареса това, че авторът не е написал просто един роман за книгите. А чрез тях той просто ни запознава с герои, които пред себе си имат някакво предизвикателство, с което трябва да се справят. А ние просто сме част от душевното съзразяване на всеки един от тях и наблюдаваме как те поемат по пътя си, осъзнали какво могат да направят.  

За мен „Загадката Анри Пик“ е роман, който може да те накара да заобичаш още повече книгите или да се влюбиш за първи път в тях. Книга, която всеки може да определя както си иска - роман за романа, разследване, трогателна история. Но едно е ясно – това е книга, която ни казва, че когато искаме нещо много силно, не трябва да се отказваме, а да се борим с клишетата и да не позволяваме те да ни спират.

CONVERSATION