„Момичето в кулата“ - приказката продължава

„През зимата е почти невъзможно човек да стои неподвижен. Дори когато седи до огъня, пак наблюдава въглените, бърка супата и се бори – винаги се бори – с ненаситния студ.“

Още когато прочетох „Мечокът и Славеят“ от Катрин Арден нямах търпение за втората част от приказната история за Василиса Петровна. Първата книга ни въведе в един свят, изпъленен с вълшебства, духове, религия и една култура, която хем е непозната, хем интересна. В първата част Арден ни запозна с едно момиче, което се противпоставя на въведените норми и иска да изследва света. Във втората вече ни показа процеса в израственото й като жена и боец.


Затова не е изненада, че нямах търпение да имам в ръцете си „Момичето в кулата“. Не е изненада, че много ми хареса. Във втората книга приказката продължава и е още по-зловеща.

Вълшебното приключение, започнало в първата част, отвежда Вася в неподозирани посоки. Непокорното и своенравно момиче е разцъфнало в смела млада жена, изправена пред невъзможен избор: женитба или манастир. Нейният път обаче е друг. Съдбата ѝ отрежда да бъде воин и спасител, а не смирена съпруга или богобоязлива послушница.

Обвинена във вещерство, осиротялата Вася яхва верния си кон Соловей и напуска родния дом, за да се озове сред мрачните дебри на древната Рус. Из селата върлуват зли сили, които оставят след себе си опожарени села и бездиханни трупове, но никакви следи. Преоблечена като момче, Вася се впуска в люти битки за спасяването на хората и домовете им, а геройствата ѝ привличат вниманието на Великия княз на Москва. Да признае ли пред него, че под дрехите на дързък воин се крие девойка от знатно семейство? Как да се справи с интригите в господарския двор? В чии съвети да се вслуша – на демона Мраз, на потайния Касиан или на собствения си брат Саша? Василиса ще намери верния път, но как…
Невидимият свят е близо. Но малцина живеят в хармония с него.
„Момичето в кулата“ за мен е едно идеално продължение. Катрин Арден наистина се е постарала героите й да надградят това, което ни показаха в първата част. Приказният стил на писане на авторката се е запазил, дори леко подобрил. Хареса ми, че този път сюжетът е много по-дълбок, с много повече преплитащи се линии, които го правят изключително интересен. Всичко е описано с подробности, но не те отегчава, а напротив - потапя още по-успешно в този свят, в който вярата в Бог и в духове се преплита. Свят, в който бората между доброто и злото е навсякъде - във видимито и в невидимото. Свят, в който не можеш да се довериш на никого. 

Самата Вася е пораснала и Катрин Арден се е постарала да ни го покаже с нейните дейтсвия и мисли. Преплитането на сюжета със събитията от първата книга също се е получило добре, без да има някакви нелогични връзки. „Възраждането“ на някои герои от първата книга, които взимат по-голямо участие в тази, също допринесе за интересното развитие на историята.
Хареса ми историята зад името на втората част, а именно легендата за момичето в кулата, която оживя пред нас и беше свързана много логично с нашите герои.
Но и в тази част, това, което ме впечатли най–много, беше уважението, с което Катрин Арден пише за Русия и нейната култура. На всяка страница си личи колко проучвания е направила преди да реши да пише за това и извиненията й за евентуални неточности в историята, в края на книгата, доказват, че тя не пише просто, за да има приказност, история и действие. Не пише, за да отбие номер.
Препоръчвам на всички да прочетат „Момичето в кулата“, защото, както в „Мечокът и Славеят“, така и тук, може да се насладите на една история, изпълнена с приказни моменти, интересен сюжет и герои, които обиквате веднага. А най-хубавото от всичко е, че интереса ми към поредицата се изостри още толкова и сега тръпна в очакване за третата част, за да видя къде ще ме отведе магията на Вася. 

CONVERSATION