Всички сме заобиколени от енергийни вампири

„Основната цел на тази книга е да ви помогне – без значение кой сте и защо – да съхраните енергията си за неща, по-важни от справянето с хора и явления, които само усложняват живота ви.“

От 2020 година не спирам да хваля „Заобиколени от идиоти“ на Томас Ериксон. Още тогава заявих, че за мен това е най-полезната книга за самопомощ, която съм чел. В този период книгата ми помогна в отношенията ми с една колежка и успя да ме накара да погледна нещата през нейната призма, и съответно да заровим томахавките, което позволи на работния процес да продължи гладко и без проблеми. 

Накратко в „Заобиколени от идиоти“ Томас Ериксон разделя хората на 4 цвята, като всеки един от тях носи различни типове характер, поведение и като цяло мислене към живота. Повече може да видите в ревюто ми за книгата ТУК

Когато разбрах, че от „Хермес“ ще издадат нова книга от автора, честно казано се чувствах сякаш чакам нов албум от любим изпълнител. Нямах търпение да видя дали по някакъв начин ще надгради написаното в „Заобиколени от идиоти“ и дали ще ми каже нещо ново, което отново да ми бъде полезно. 

Ами със „Заобиколени от енергийни вампири“ Томас Ериксон ме направи от читател, който хареса първата му книга, в негов верен и истински фен. Книгата е безумно добра, точна, но отново ми бе и полезна – този път, благодарение на написаното, успях да си направя една самоанализа за ситуация, в която бях попаднал и човек, който не можех да разбера. Помогна ми да му „простя“ и просто да се радвам, че взех правилното решение и той вече не е част от моя живот. 

Все пак това е и смисълът на тази книга. В „Заобиколени от енергийни вампири“ се разглеждат различните типове енергийни вампири и как да ги познаем, да се научим да ги избягваме, да се спасим от тяхното присъствие или ако това е невъзможно, поне да се опитаме да се сработим с тях. Разликата със „Заобиколени от идиоти“ е, че разглеждаме как 4-те цвята реагират на въпросния тип енергиен вампир, какво ги дразни в него, колко точно ги изтощава и има съвети как всеки един цвят може да се справи с него. 

Честно казано малко е стряскаща тезата на автора, че всеки един от нас може да е енергиен вампир за някой друг – не може всеки да ни харесва и да се зарежда положително от нашата личност. Но в книгата той е отделил няколко случая, които се открояват и са типични поведения за хора, с които след като общувате се чувствате като прегазени от валяк. 

Преди да продължа с ревюто само искам да наблегна, че самият Томас Ериксон казва, че всичко написано в тази книга не може да е общовалидно. Хората сме различни и всеки има свои мисли, чувства, емоции и не може да се каже, че разпределянето на 4-те цвята и попадането ви в някоя от категориите, отговоря на 100% на вас. Той самия казва, че много често хората са смесица от различни цветове, а не са само един. Същото важи и за описанието на различните типове енергийни вампири. Но по мое мнение Томас Ериксон е много добър в определянето на хората и след като си направите теста и видите кой цвят сте, след това в около 90% от нещата, които той описва за този цвят, ще намерите себе си. 

В „Заобиколени от енергийни вампири“ той ни запознава с няколко типа: 

- Перфекционистът;

- Кралицата на драмата; 

- Порасналият хулиган; 

- Пасивно-агресивният; 

- Вечната жертва; 

- Нарцисът; 

- И няколко не толкова сериозни, но ужасно дразнещи типа. 

И не си мислете, че по тези наименования може да познаете всеки един тип какъв е – Томас Ериксон така задълбава в темата, че ще ви изненада с това как във всеки един тип енергиен вампир, колко комплексни качества има. 

Аз лично много съм се смял с книгата, защото Томас Ериксон пише забавно, закачливо, с много голяма доза чувство за хумор. Тук той ме спечели още с първите страници, защото в началото описва тип енергиен вампир, с който си имах работа прекалено дълго време и толкова коректно е описал поведението му, че буквално останах без думи. А когато започва да описва жълтият цвят хора, на които аз съм горд представител, как реагират на този тип енергиен вампир, искрено се смях, защото сякаш авторът ме е наблюдавал отнякъде с камера и е записвал всички мои действия и мисли. Описва нашите взаимоотношения толкова добре, че всъщност се замислих какво голямо клише сме били. Или просто това си е човешка психология. 

Любопитен факт е, че не навсякъде в света се използва терминът „енергиен вампир“ – в Швеция например на този тип хора им казват „енергиен крадец“, което е подобно и има доста смисъл в него. 

Аз лично смятам, че както „Заобиколени от идиоти“, така и „Заобиколени от енергийни вампири“ ще са много полезни за някой мениджър на екип в работна среда, защото ще знае как да комбинира своите служители, за да бъдат най-ефикасни в екипната си работа. Също така, ако някой влияе лошо на екипа, ще знае как да се справи с него. 

И за да не стане прекалено дълго това ревю, спирам дотук. Съветът, който мога да ви дам за финал е един – отидете до най-близката книжарница и си купете тази книга. Веднага. Според мен ще намерите много полезни неща за своята работна среда, но и за личните ви отношения с хората. 

Автор:  Любен Спасов


CONVERSATION