„Скандалният живот на Евелин Хюго“: Какво се крие зад блясъка на Холивуд?

 „Докато казвам на мама, че я обичам, и затварям телефона, изпитвам гордост от себе си, дори задоволство.

Нямам представа, че след по-малко от седмица, Евелин Хюго ще завърши разказа си, аз ще разбера за какво е била цялата работа и така ще я намразя, че ще ми се иска да я убия.

По принцип не обичам да чета книги, които масово започват да бъдат хвалени и да ми се появяват навсякъде. От такива заглавия много съм си патил, като за пример мога да дам „Татуировчикът на Аушвиц“ – роман, който до ден днешен не мога да разбера как може да хареса на някого.

Но наистина много се радвам, че послушах моя близка приятелка и прочетох „Скандалният живот на Евелин Хюго“. Както повтарям откакто я започнах – тази книга е скандално интересна. Зачетох я в метрото към поредната задача и буквално за 24 часа я „изядох“ цялата. Толкова леко върви действието, толкова много те запленява сюжетът, че ти не се усещаш как прелистваш страница след страница, с огромна жажда да разбереш какво ще случи с героите.

Книгата още в началото ни запознава накратко с историята на Евелин Хюго – легендарна кинозвезда, определяна неведнъж като сексбомба със своите руси коси и тюркоазено зелени рокли с дълбоки деколтета. Носителка на Оскар, Хюго е популярна колкото като актриса, толкова и със своя скандален личен живот. Женила се е 7 пъти, като всеки един от браковете й е следен под лупа от жълтата преса и е скандализирал обществото тогава. Определено Евелин е била типична представителка на Холивуд през 50-те, 60-те и 70-те години, но за да постигне всичко това в света на шоубизнеса  е правила огромни жертви.

Както често се случва и най-лъскавата история в Холивуд има своята тъмна страна, а  Евелин Хюго е готова да разкаже за нея. И тук се появява другата важна героиня за книгата – Моник. 35-годишна, все още бореща се да пробие в „голямата“ журналистика, Моник получава една огромна възможност – интервю със скандалната кино легенда. Хюго от години живее в уединение, не дава интервюта, още по-малко такива за личния си живот, но от екипа й конкретно искат не толкова известната журналистка да се появи в луксозния апартамент на звездата в Манхатън. А причината за това определено не е случайна!

„Скандалният живот на Евелин Хюго“ е от онези книги, които наистина не можеш да оставиш и си готов да ги четеш дори под душа. Толкова лесно те завладява историята, толкова те кара да „влезеш във филма“, че докато не видиш развитието на сюжета не можеш да оставиш книгата на нощното шкафче. Може би на пръв поглед повечето хора ще ги привлече скандалното в сюжета. Авторката прави един своеобразен разрез на живота в Холивуд през тази епоха, като вади на показ всички задкулисни игри, интриги, злоупотреби, грозното отношение към жените тогава. Самият образ на Евелин Хюго за мен абсолютно е вдъхновен от Мерилин Монро и ни показва какво можеше да се случи с изкусителна блондинка, ако не беше починала.

Да, героинята на Евелин Хюго се жени 7 пъти и да тя е въплъщение на всички клишета, истини или не, които знаем за Холивуд. Но книгата е много повече от история за един скандален живот.  

Сред всички пикантни случки в романа, са поместени сериозни теми като жертвите, които правим за голямата си любов, на какво сме способни, за да постигнем успех и трябва ли да вършим нещо против истинската си същност, само за да сме популярни и богати. Обръща се внимание и на големи проблеми като агресията над жени, алкохолни зависимости, хомофобия, сексизъм.

Тейлър Дженкинс Рийд

За мен книгата показва една любов, която е истинска чиста. Която оцелява въпреки всички и всичко, и дори да има пропуснати възможности и години, тя се възражда от пепелта, за да получи един достоен финал.

Това е книга изпълнена с емоции, страст, пикантност и една холивудска шармантност, която никога не е излишна. А финалът … аз лично не го очаквах и ми достави огромно удоволствие и за мен придаде една завършеност на книгата, която затворих наистина доволен от прочетеното.

Няма какво повече да ви разказвам за тази книга. Тейлър Дженкинс Рийд ме спечели и определено добави още един почитател на тази книга към големия списък. А на тези от вас, които предстои да четете книгата мога да кажа – не се бавете повече, а я започвайте!

Автор: Любен Спасов

CONVERSATION