Моята тийн седмица (Volume 3)

„Имам сърце за всяка година, през която съм била жива. В пясъка в спалнята ми лежат скрити седемнайсет.“
Из „Да убиеш кралство“
 
Отдавна се каня да си направя отново една от моите любими рубрики в блога „Моята тийн седмица“. За тези, които четат за първи път, искам да обясня, че за една седмица прочитам три тийн книги, които съм си набелязал, като целта е да се разтоваря и да докажа (може би на себе си), че този жанр не е за подценяване. Това е третото издание на рубриката и смея да твърдя, че засега е и най-интересното. 

Доста се забавих с тази трета част на „Моята тийн седмица“. Просто нямах свободно време, в което да мога да осъществя това начинание. Сега обаче на всички нас ни се отдаде случай да спрем за малко и да имаме време за всичко, което преди сме пренебрегвали. Затова прецених, че сега е най-идеалният момент да ви я представя. 

********
„Да убиеш кралство“

Започнах „Моята тийн седмица“ с едно заглавие, което отдавна стои върху библиотеката ми и чакаше своя ред. И в момента направо ме е яд, че го отлагах толкова дълго време. „Да убиеш кралство“ се оказа една страхотна история, която ме завладя и буквално за два дни успях да я приключа, защото толкова жадно поглъщах всяка една страница, че нищо не можеше да ме накара да се откъсна от книгата. Въпреки че романът е по-скоро причисляван към Young Adult жанра, отколкото към тийн, аз реших да го включа в рубриката, защото ме разтовари и ме пренесе в свят изпълнен с магия, легенди и емоции, от които имах силна нужда в момента. 

„Да убиеш кралство“ ни потапя в света на Малката русалка, която обаче не е нежното и наивно същество, което си мислим, че познаваме. Всъщност принцеса Лира е една от най-смъртоносните сирени, които могат да бъдат срещнати из океанските дълбини. Тя притежава колекция от 17 човешки сърца, всяко от които отнето по хладнокръвен начин, а легендите за нея смразяват от страх и морския, и човешкия народ. Но страхопочитанието и уважението към нея се изпаряват в деня, в който тя отнема живота на морско същество, за да спаси мъж.
Този мъж е принц Елиан, който от своя страна има една мисия в живота, а именно да убива сирени и няма да се успокои докато цялата им раса не се заличи от лицето на земята. Съдбата обаче както винаги показва, че може да променя съдбите на всички живи същества и сблъсква тези две същества и им показва, че плановете не винаги се получават така както ги замисляме. 

Изключително много харесах „Да убиеш кралство“. Това за мен е книга, съдържаща в себе си човещина, която всеки отделен герой разглежда по различен начин. В един момент, това може да е прекрасно качество, което да показва твоите положителни страни, в следващия обаче да е признак на слабост и да пробужда отвращение в твоите врагове.
Александра Кристо
Това определено не е само роман за русалки и сирени. Това е роман, който ни показва, че домът не е задължително мястото, в което си роден, а по-скоро е място, което те кара да бъдеш себе си, да бъдеш свободен. Книгата определено има чар – бързо развиващ се сюжет, магията на приказките и приключенски привкус. Всичко, което търся в едно наистина добро фентъзи. 

А като добавим увлекателното писане на авторката и сюжет изпълнен с обрати, премерен сарказъм, игра на характери, драматични битки и дори забавни случки, то се получава една книга, която в един и същи момент те държи на тръни, но и те развлича. 

Идеална за хора, които искат да изживеят едно наистина страхотно приключение.

„Един от нас е следващият“

Продължих своята седмица с книга, чиято първа част я има в предишното издание на „Моята тийн седмица“. „Един от нас е следващият“ определено беше по-слабото продължение на „Един от нас лъже“, като формулата да бъде хартиеният вариант на сериалите „Малки сладки лъжкини“ и „Клюкарката“ се запазва и тук.

В „Един от нас лъже“ се запознахме със Саймън, който чрез приложението „Истината“ тормозеше цялата гимназия „Бейвю“, като той имаше садистичните наклонности да си играе с чувствата на съучениците си. Саймън до такава степен се беше вкарал във филма, че направи своята смърт да изглежда като част от последиците от неговото клюкарстване.

„Един от нас е следващият“ ни отвежда 18 месеца след смъртта на Саймън. Безброй имитации на клюкарското му приложение се появяват след това. Но нито едно от тях не успя да запълни липсата на клюки в гимназия „Бейвю“. Проблемът е, че никой не притежаваше фактите. Досега.
Изведнъж се появява нещо, което напълно се доближава до приложението на Саймън. Само че този път е игра – „Истина или предизвикателство.“

Фийби е първата мишена. Ако не играеш по правилата, значи избираш истината. А нейната е наистина мрачна.След това е ред на Мейв, а тя трябваше да бъде по-подготвена – винаги избирай предизвикателството. По времето, по което Нокс влиза в картинката, нещата вече са предприели опасен развой и ако Мейв е научила нещо от Бронуин, то е, че не може да се разчита на полицията за помощ. Или за защита. Саймън вече го няма, но някой е решен да продължи неговото дело в гимназия „Бейвю“. И този път правилата са напълно различни.
Карън Макменъс
За мен книгата се оказа типичната тийн драма: любовни забежки, популярните деца тормозят аутсайдерите, нескопосани свалки, премълчавани желания. Тук историята се допълва от един криминален елемент, който не беше лош, но и не ме изненада кой знае колко. Признавам, че не очаквах такъв финал, но дори и той не успя да ме впечатли и да ме ентусиазира като цяло за книгата. В заключение мога да кажа, че е подходяща за разтоварване от някое по-сериозно четиво.

„Романтиците“

Завърших „Моята тийн седмица“ с може би най-тийн книгата от подбора ми този път. Започнах „Романтиците“ без никакви очаквания, но дори аз се изненадах, че я завърших за един следобед. Тя е от тези книги, които не изискват никакво умствено съпротивление. Историята е типично „тийн“, изпълнена с драма, изневери, предателство от приятел и търсене както на себе си, така и на нова любов. 

Накратко в книгата се разказва за Гейл Бренан, който е романтик, сериозно момче с ясен план за бъдещето си. Един своеобразен Ромео, който е убеден, че е намерил своята Жулиета – Аника. Той обаче е на път да загуби вярата си в любовта. Първо родителите му се разделят, а след това Аника без много да мисли разбива сърцето му. Неговата съдба обаче я взима присърце не кой да е, а самата Любов, която не може да позволи да изгуби представител на романтиците. Всички останали разчитат на оптимизма им.
Четенето на тази книга бе същото изживяване, като да гледам романтична комедия с Катрин Хейгъл – случките, самият сюжет, всичко напомняше за това. А сладникавият финал, който включва летище, слизане от самолет и целувка пред полицай, само ми затвърди усещането. 

В интерес на истината книга си плачеше за две звезди в „Goodreads“, но дадох три заради интересния подход на писане на авторката. Цялата книга е разказана от името на Любовта, която разкрива своите трикове за намеса в живота на хората и как оказва огромно влияние в съдбата им. За третата звезда спомогна и една от големите теми в романа, а именно как отношенията на родителите оказват влияние върху децата и по-конкретно, при един развод, какви последствия настъпват в живота на един тийнейджър и колко точно го афектират.
Леа Конън
Книгата е наистина подходяща за убиване на няколко часа или както в моя случай – на един съботен следобед. 

Прочетете още:

CONVERSATION