Можеш ли да избягаш от Института?

„Вървяха бавно по коридора под зоркия поглед на възпитателя, не като деца, а като инвалиди. Или старци, прекарващи последните седмици от живота си в неприветлив хоспис.“
От доста време не бях чел нещо на Краля. След едно предозиране с 4 негови книги преди години, „погълнати“ последователно една след друга, си дадох почивка от него и наистина чудното му въображение. Всички коментари около „Институтът“ обаче ме накараха да посегна  отново към Стивън Кинг.

Това е книга, която определено за мен е нещо различно от него. Накратко – няма го хорър елемента, от който да ме е страх да спя сам в стая. Това е роман, който по-скоро набляга на конспирацията. Става дума за деца с паранормални способности, които се използват като оръжие и един евентуален сценарий за това какво се случва зад кулисите на световната политика.

Книгата започва с описанието на един герой, който впоследствие ще се окаже важен за историята и разбира се, типично за Кинг, той започва да живее в едно малко американско градче, с чудати и откровено странни обитатели. Истинския екшън обаче започва, когато една нощ в къща на тиха уличка в предградията на Минеаполис похитители убиват родителите на Люк Елис, а него натоварват в черен джип.

Операцията отнема едва две минути. Люк се събужда в Института, в стая, която прилича досущ на неговата, само дето няма прозорци. А щом излиза през вратата, вижда други врати, зад които живеят други деца с особени дарби − телекинеза и телепатия, − озовали се там по същия начин като него: Калиша, Ник, Джордж, Айрис и десетгодишният Ейвъри Диксън. Всички те са в Предната половина. Има и други деца, научава Люк, преместени в Задната половина, която по думите на Калиша е: „като призрачен мотел − децата ги настаняват там, но никога не си тръгват“.

В тази злокобна институция директорката госпожа Сигсби и подчинените ѝ са се посветили безмилостно на задачата да изцедят от децата силата на необикновените им дарби. Тук всички са безскрупулни. Ако си послушен, получаваш жетони за автоматите с храни и напитки. Ако не си, получаваш жестоки наказания. С всяка следваща жертва, изчезваща в Задната половина, Люк все по-отчаяно иска да избяга и да потърси помощ. Но никой не е успявал да избяга от Института.
Романът определено ми хареса. Кинг е създал едно място, което е мистично, но в същото време толкова реално, че направо те е страх да се замисляш над темата дали такива институти наистина съществуват. Историята е по-скоро конспиративна според мен, отколкото страшна, както беше обявявана в някои медии. Разглежда се вечния въпрос – дали има хора в световен мащаб, които дърпат конците за всичко случващо се около нас и ако да – по какъв начин? Дори клишираната тема за това, че целта оправдава средствата е заложена и наистина те кара да се замислиш.

Като цяло Кинг и „Институтът“ ме накараха да чета хем с интерес, хем постоянно да се питам даденият герой дали постъпва правилно и как бих постъпил аз. 

Не, че съм очаквал друго, но в тази книга Стивън Кинг е брилянтен. Изградил е всеки един от героите толкова точно и перфектно, че за мен тези хора съществуват някъде там. В пространството. Чисто психологически, поведенчески, характерите им .. всичко до последния детайл около героите е преценено и направено както трябва.
За мен специално това е голямото удоволствие при четенето на Кинг – в детайлите. Той винаги изпипва нещата, знае какво да напише и няма случайна дума в неговия текст. Ако е решил да прави препратки към поп културни феномени не прекалява и не си доукрасява, за да се прави на интересен. Ако ще замесва политика – ще го направи умерено без да дразни някой. Ако се заиграва с малцинства от какъвто и да е вид – ще е директен, но не и нетактичен. Всичко това го има в тази книга. Препратките към съвременната политика и всичко случващо се в днешни дни в Америка също ми харесаха.

Сюжетът е много интересен и те увлича без проблем, финалът ми дойде очакван, за жалост не се изненадах въобще. Може би и това е причината да затворя книгата без прекалено голям ентусиазъм от текста.

Въпреки това обаче „Институтът“ си заслужава четенето и го препоръчвам не само на феновете на Кинг.

CONVERSATION