„Малки големи неща“ – една наистина важна книга

„Няма нищо по-себично от това да се опитваш да промениш мисленето на някого само защото не мисли като теб. Това, че нещо е различно, не значи, че не заслужава да бъда уважавано.“
Книгата на Джоди Пико ме грабна веднага щом прочетох анотацията. Веднага разбрах, че тази книга ще е важна. Независимо какви чувства ще породи у мен. Независимо дали ще съм съгласен с това, което е написала авторката. „Малки големи неща“ е от историите, през които преминаваш като буря – всяка страница ти носи различно усещане и в единия момент си във възторг, а в другия ти се иска да я захвърлиш. Или поне при мен беше така.

Джоди Пико ни запознава с Рут Джеферсън - акушерка с над 20 години опит, но нищо в него не е могло да я подготви за срещата със семейство Бауер. Бивши скинари и агресивни расисти. Още в началото на нашата исотеия се разбира, че те не искат чернокожа сестра да се доближава до новороденото им бебе. От болницата се съгласяват с тях и Рут е отстранена. Малко по-късно обаче се случва ужасна трагедия – детето умира след рутинна операция, а в стаята, преди смъртта, Рут е била забелязана сама с него. И така започва голямата трагедия за Рут и нейния син Едисън – ходене по съдилища, съкращение и множество унижения. Болницата пренася в жертва Рут и така тя поема цялата вина за случилото се с бебето. Големият въпрс в книгата е дали това се случва, защото всички се съмняват в компетенцията на Рут или причината за всичките й беди е това, че тя е чернокожа.
„Малки големи неща“ определено е роман за омразата. В суров и много истински вид. Нещата са представени толкова директно, че на моменти се стрясках от това, което чета. Мозъкът ми наистина не можеше да приеме, че има хора, които живеят чак с такива предразсъдъци и могат да определят своето отношение към другите само на база раса. Пико е представила историята без сладникави заобикалки и това я прави още по-реалистична. Не се страхува да покаже, че тази толерантност, за която всички говорят, много често е просто илюзия и определено ни доказва, че не живеем в справедлив свят. Напротив. Заради външни белези някои хора са способни до такава степен да се фанатизират, че без да им мигне окото могат да причиният най-лошото на човека отсреща.

В тази книга се запознах с общества, за които не знаех, че съществуват и с мислене, което е толкова далече от моето, че не ми побира главата как може някой изобщо да възпроизеде такива неща.

Но „Малки големи лъжи“ е и книга за надеждата. За това, че можем да живеем обединени, че все пак накрая е важно кой какво е направил, а не как изглежда или пък към коя етническа група принадлежи.
Джоди Пико
Започнах книгата много предпазливо, защото ме беше страх, че ще попадна на поредните америскански глупости и ще бъда залят от клишета и лозунги, които са ми до болка втръснали. За щастие получих една история, която ме разстърси и ме накара да се поставя на мясото на човек, който не може да отиде до магазина спокойно без да му проверят чантата или личната карта.

В различни сайтове четох, че доста чернокожи жени са недоволни от книгата и по-точно от образа на жените в нея. Поне при мен нямаше раздразнение в тази насока, може би защото просто личната история на Рут и нейния син е толкова силна, че ме завладя изцяло.

А и не съм чернокожа жена.

Според мен „Малки големи неща“ е наистина много важна книга, която поднася една много чувствителна тема интелигентно, но не прикрива нищо от читателя. Натъкваме се на психология, емоции, но най-хубавото е, че Джоди Пико не натрапва мнението си. Тя представя всички гледни точки и оставя читателите сами да намерят отговорите на тези така наболели въпроси.


CONVERSATION