„Часът на чудовището“ – по пътя към истината

„Историите са диви създания. Пуснеш ли ги на свобода, никой не може да каже какъв хаос ще причинят.“
Прочетох „Часът на чудовището“ от Патрик Нес по препоръка. Моя приятелка наистина държеше да я прочета, защото това е една от най-любимите й книги. Заради нея го направих. Сблъсках се с тази исотиря. И в момента  не съжалявам, че се докоснах до тази ... магия.

Това е книга, която те докосва с невинността си и те стиска за гърлото до последната страница. Веднъж отвориш ли я много трудно я затваряш. А като приключиш с историята на Конър, тя наистина оставя един отпечатък, който много трудно избледнява.

Важно е да се каже, че Патрик Нес създава историята по идея на Шавон Доуд, чиято преждевременна смърт от рак, не й дава възможност сама да я напише.
В тази история чудовището се появява след полунощ. Както винаги. Но това не е чудовището, което Конър очаква. Той очаква чудовището от кошмарите си, това, което идва почти всяка вечер, откакто майка му започна лечението си. Чудовището с тъмнината, вятъра и виковете. Това чудовище е нещо различно обаче. Нещо древно, нещо диво.

И иска възможно най-опасното нещо от Конър. Иска истината.

Истина, която е твърде болезнена за него, за да произнесе на глас.

Истина, която, като назове в един и същи момент всичко губи, но и придобива смисъл.
Илюстрациите в книгата са дело на Джим Кей
За мен „Часът на чудовището“ е тъжна книга. Чрез нея ние надникваме дълбоко в душата на едно малко дете и заедно изваждаме на показ най-големите му страхове. Казвам заедно, защото писането на Патрик Нес е толкова добро, че буквално пренася читателя в историята и аз се чувствах като част от цялото преживяване на Конър. Видях как това малко момче се изправи пред най-големият си страх – истината. Видях как то се справи по свой собствен начин със създалата се ситуация. Видях, че изобщо не му беше леко.

„Часът на чудовището“ е една наистина красиво написана история с огромна доза детска наивност и магия, но е пропита с тъга, страх от загубата на най-близкия човек и неизбежната среща с реалността.
Патрик Нес
Това е история за малко момче и неговото пътуване към истината. Пътуване, през което го придружават собствените му демони, но и където се учи на много неща. Пътуване, което трябва да го подготви за живота такъв какъвто е – суров, несправедлив. Но все пак живот.

Патрик Нес пише много увлекателно и определено няма да е последната книга, която ще прочета от него. Ако сте в настроение за четиво, което съдържа в себе си много магия, но и безпрецедентна реалност, то „Часът на чудовището“ е за вас.


CONVERSATION