„Софийски магьосници 3“: Вещиците от Витоша спасяват София

„Отдавна магьосници и вещици не се бяха сражавали рамо до рамо. Единението им даде резултат – те настъпиха рязко напред и стесниха кръга на непокорните. Врагът обаче знаеше слабото им място и не се свенеше да се възползва от това.“
Датата е 28.09.2019 година. Часът е 03:12 след полунощ. Току що приключиш „Софийски магьосници: Вещиците от Витоша“ и наистина нямам търпение да споделя мнението си за тази книга. Направо ми се иде да събудя някого, но определено последствията за мен няма да са положителни.

С третата книга от поредицата Мартин Колев ме пренесе в един свят, в който се преплитат магия, вещерство, демони и народни български обичаи. Той е създал свят, който те омгьосва, ти заживияваш в него и не ти се иска да излезеш.

В „Софийски магьосници: Вещиците от Витоша“ отркиваме отговор на най-големия въпрос от втората книга, а именнно: Къде е Свилен Воев? Оказва се, че докато нашите герои са се сражавали с един от най-могъщите демони в Националната библиотека, Свилен е заминал за Витоша в търсене на душевен мир. Вместо това попада на вещерско сборище, призраци от миналото и заплаха, по-страховита от всичко познато. За да я предотврати, той ще трябва да се върне обратно в града.Силите на мрака не са си почивали по време на отсъствието му. Гласът е събрал цяла армия и се готви да завладее София, а сетне ‒ и цялата страна. Свилен няма друг избор, освен да се изправи пред външните и вътрешните си демони… и да се надява, че на сутринта слънцето ще изгрее отново.
Определено мога да кажа, че „Софийски магьоници: Вещиците от Витоша“ е любимата ми част от поредицата (засега). Тя запълни много дупки в сюжета – разбрахме какво се е случвало със Свилен и Ванина докато са се развивали събитията във втортата книга, разбрахме каква е ролята на вещиците в магическия свят на София и повече за техния бит. Хареса ми идеята за свобода, която те носят и че се разбиват стереотипите за този персонаж. Разбрахме и че злото с което се запознахме във предишната част е много по-опасно от това, което сме предполагали.

Тази трета книга е много важна за поредицата според мен, защото ни подготвя за нейното голямо разитие занпред. Имаше всичко от което аз се нуждая. Имаше опасни битки, които взеха своите жертви. Нови заклинания, които допринесоха за още повече магия в този софийски свят. Много ми хареса как авторът е надградил и ни показа, че магията не е само в София, а и в други български градове, места и най-вече Витоша, която опрделено крие своите тайни и ни поднася изненади. Това наистина носи едно много приятно чувство докато четеш тези романи, защото детето в теб му се приисква да намери Шестото кьоше в София.
Задълбаването на сюжета в посока на вещиците също много ми хареса. Това ми показа всъщност какво се върти в главата на Мартин Колев и как този негов магически софийски свят си има корени, история и как всичко е до болка свързано. Определено се вижда надграждане както в сюжета, така и в писането на автора. Описанията, изграждането на героите, всичко ми беше точно на място. Дори загубата на някои перосанжи, колкото и да ми беше тъжно, се оказа логична и дори бих казал нужна за историята.

Хареса ми също как тази трета книга обърна внимание на герои, които във втората ги нямаше и загатна пък за главните дейстащи лица като Буря и Бриан, които тепърва явно ще ни показват на какво са способни. Поздравления за автора, че успя да ме накара да се привържа толкова бързо към новите герои в тази история. Не ги гледах като на нови участници в действието, а сякаш ги познавам още от първата книга. 
Мартин Колев
Определено мога да кажа, че времето прекарано покрай вещерския огън ми допадна. Получих нова доза истории, герои, съдби, случки. А това само допълва по един много приятен начин вселената на Софийски магьосници. Да, не казвам, че е най-доброто фентъзи, което съм чел, но и не сравнявам. Мисля, че просто не е нужно. Това е просто една различна магия. Наша.

Наистина нямам търпение да видя как ще се развият нещата за  героите, колко точно ще са променени в следващата книга и по какъв начин ще се сблъскат със злото. Защото както се загатва на финала на тази част, то може да променя формата си, но си остава около нас.

Още от автора:
В сърцето на Странджа е още по-вълнуващо!

CONVERSATION