„Норвежка гора“ – роман за живота, любовта и търсенето на себе си

„Когато си заобиколен от неограничени възможности, едно от най-трудните неща е да се откажеш от тях.“
Първата ми среща с Мураками беше в една гора, изпълнена с много мистицизъм и сюрреализъм. 

„Норвежка гора“ ме грабна още с първите страници. Мураками е чудесен разказвач и умее много красиво да си служи с думите, просто няма как човек да остане безразличен и да не навлезе навътре в гората от емоции, бушуващи някъде в Япония. 

Макар и заимствано от песен на Бийтълс, името на романа има голямо значение, но това читателят сам ще разбере с течение на повествованието. В гората читателят може да се изгуби, може да остане сам със себе си, може да постигне спокойствие, може дори да умре. Мотиви, които се преплитат в „Норвежка гора“. 

Най-важното е да не допуснеш  да станеш нетърпелив. Ето още един съвет, който мога да ти дам: не бъди нетърпелив, не се отчайвай и не се напрягай прекалено дори проблемите да са така заплетени, че да не може нищо да се направи, а започни да изтегляш своя нишка, докато стане лесно за разплитане.“

Харесва ми начинът, по който Мураками изгражда героите, ситуациите и сюжета, и който те кара да се замислиш, да погледнеш на нещата от друга перспектива и да видиш живота, през очите на Тору. 

„ Както самата ти каза преди , двамата с нея трябва да се спасяваме взаимно. Това е единственият начин всеки от нас да се спаси.“
Харуки Мураками

И тъй от страница на страница – станахме приятели с този чудат японец Мураками – а и с неговия не по-малко чудат герой Тору Ватанабе.

Момче с обикновен живот – с приятели, малко странни, но прекрасни – което е студент в Токио и предпочита усамотението (по възможност с хубава книга – другата голяма любов на Тору), той е влюбен в Наоко, красива, крехка и ранима млада жена. Взаимната им любов е белязана от трагичната смърт на най-добрия им приятел Кидзуки. След неговата смърт, Тору опитва да се адаптира към живота в колежа, а Наоко се оттегля навътре в свой собствен мрачен свят. На Тору  му предстоят многобройни срещи, сред които с жизнената Мидори, чиято светлинка, подобно на светулка, започва да огрява тъмнината в него и освободената Рейко, която винаги има какво да те посъветва и която може да свири на китарата си безспир.

„Никой не обича да бъде съвсем сам. Но не полагам особени старания да се сприятелявам. Това е всичко. Просто ми е много неприятно, когато ме разочароват."

След края на последното изречение, човек се чувства някак странно. Все едно бродиш из гората сам и не знаеш на къде да поемеш, макар пътят да е пред теб. Книгата оставя много различни чувства и емоции. Аз със сигурност ще прочета и други книги на Мураками, но тази наша първа среща няма да забравя дълго време, може би никога.

Една история за търсенето на себе си, за любовта и за живота (добър или лош), но и история за смъртта и това, което остава след нея.

Празнота...

Автор: Темелина Трайкова

CONVERSATION