„Винаги“ – роман за любовта, мечтите и хубавата музика

„Удивително и някак си трагично е как сред безкрайното море от хора съществува само един, който може да достигне до дълбините на душата ти.“
Сара Джио беше непознат за мен автор преди да прочета романа й „Винаги“. Авторката е умел разказвач и познавач на човешката душа. Разказвайки красиво историите си, тя докосва читателя, а човешките емоции като състрадание и съчувствие, се усещат от всяка страница, и чрез думите си ни насърчава да бъдем по-добри хора. Със своя замах да разбира хората и техните истории Джио ме спечели и ме накара да си задам много въпроси за живота и любовта.
Сара Джио е бестселърова авторка на романтични четива, публикувани в над 27 страни и покорили класациите в САЩ, Норвегия, Русия, Полша, Турция. В началото на писателската си кариера тя се опитва да съчетава писането на романи с ангажиментите си като журналист.

„Винаги“ ни пренася в Сиатъл през 90-те, в който музиката звучи от всеки ъгъл.

„– Хубавата музика ни въздейства. Тя ни променя [...] Даровитият артист може да създава музика, която да ни докосва право в сърцето.“

Но също така попадаме и в съвременен Сиатъл, където вече няма музика, няма и красота, градът се е превърнал в убежище на бездомници и в една индустриална машина, бълваща нови и нови сгради и потъпкваща човешки животи и съдби. 

Сара Джио ни разказва историята на Кайли – момичето, което на пръв поглед има вичко, за което може да мечтае (успешна кариера като журналист и любовта на перфектния мъж), но съдбата й е приготвила изненада, която ще промени живота й завинаги.  На излизане от ресторанта, в който са вечеряли с Райън, тя среща Кейд – човекът, който преди 10 години е разбил сърцето й и си е тръгнал от живота й без обяснения. Мъжът срещу нея обаче се оказва непознат – бездомен, изгубен и объркан, той не помни нищо от миналото си, включително Кайли. Тя решава да му помогне, защото е убедена, че Кейд, когото познава, е някъде там и че вероятно нещо се е случило с него, за да попадне в тази ситуация. Разплитайки мистерията около Кейд, Кайли се оплита в собствените си чувства, разкъсвана между любовта към двама мъже.

„– Аз винаги съм обичал музиката – каза той и отново отпи от питието си. – Интересно, как сме създадени да обичаме разни неща и страстта ни към тях никога да не угасва.“
В романа си „Винаги“ Сара Джио излага една доста наболяла тема за съвременното общество – темата за бездомните хора, които, нямайки дом и работа, се скитат по улиците на града и седят пред рестораните в опит да получат малко храна. Ние всички сме се сблъсквали с тях, но някога замисляли ли сме се защо тези хора са попаднали на улицата? Какво им се е случило, че единствената им надежда за храна да е нечие подаяние? И дали ако бяхме срещнали стар приятел, който е изпаднал в това положение бихме му подали ръка и бихме търсили начини да му помогнем? Не знам! Може би да, може би не!?

„Животът ни е низ от преобръщания с главата надолу. Понякога сме горе, понякога долу, и всичко това се повтаря. Плашещо е и жестоко, но това означава, че сме живи.“

Кайли ме спечели с голямото си сърце и с нуждата си да помага на хората, с това, че е готова да остави зад гърба си всички облаги на съдбата, за да помогне на Кейд. Но едно от нещата, който ме впечатлиха най-силно в образа на Кайли беше това, че тя иска бездомните хора да не са просто бездомници, скитащи се по улиците (крадци, наркомани), а личности, хора с имена и собсвтени съдби.

Авторката пресъздава тази тъжно-красива история, изпълнена с любов и музика по един чуден начин, карайки ни да бъдем съпричастни и да искаме да помагаме. Да започнем да мислим за другите и да се вглеждаме в техните очи. Да виждаме света през техните очи. Защото човек винаги може да бъде добър, изисква се само сърце.
Сара Джио
„... хубавите неща са нетрайни. В някои случаи това е вярно. Не всички хубави неща траят дълго, затова, докато са при нас, трябва да ги ценим. ... Като цяло смятам, че хубавите неща могат да бъдат и наистина са трайни.“

„Винаги“ доказва, че вярата в доброто и в хората, може да променя животи, че силата на истинската любов никога не угасва, през каквито и перипетии да преминава, че понякога е достатъчен един човек, за да знаеш, че светът е цял и красив. И да искаш да си с този човек завинаги!

Автор: Темелина Трайкова
Снимка: Нели Желева

CONVERSATION