„Лимонов сладкиш с маково семе“ – вихър от вкусове и емоции в сърцето на Средиземно море

„Да, в живота настъпва момент, когато осъзнаваш, че твърде дълго си бързал.“

 
„Лимонов сладкиш с маково семе“ на Кристина Кампос е книга,  в която още от първите страници човек усеща красотата бликаща от нея. Това е история, която е едновременно интересна като сюжет, но и с мистичен елемент. История за любовта, за семейството и за важните избори в живота. Една омагьосваща разходка из остров Майорка, едно неочаквано наследство и сладкиш, за който всички говорят.

Много красива и човешки написана история, която грабва читателя и го отвежда в свят на море, слънце и вкусен хляб. Кристина Кампос е разказвач, умеещ увлекателно и заразително да те свърже с образите, да те накара да  ги почувстваш близки, да се развълнуваш от техните лични истории и да поискаш да ги видиш в хармония със себе си.

Авторката ни пренася на остров Майорка, където ни разказва за живота на Марина и Анна, две сестри, които са много различни една от друга. Марина – отдадена на своята благотворителна кауза, упорита, честна и винаги търсеща истината и справедливостта. Анна    по-слабата от двете, неуверена, страхлива, живееща живот, който не я прави щастлива, но и всеотдайна, обичаща. Чрез нейния образ Кристина Кампос ни напомня, че човек трябва да се бори преди всичко за себе си и колкото и да е всеотдаен, да остане поне малко егоист, за да не пренебрегват нуждите му – да бъде обичан и закрилян.
След петнадесет годишна раздяла двете сестри отново се срещат, за да разберат тайната около наследството, което са получили от напълно непозната жена. И тази среща преобръща живота и на двете. Те се впускат в търсене на истината и на тайната съставка за така любимия и обичан от всички лимонов сладкиш.

„Един час по-късно, когато отвориха пещта, от нея ги лъхна мирис на току-що изпечен хляб и този мирис бавно погали душата на нашата героиня. Затвори очи и вдъхна аромата, изпълващ я с носталгия. Ароматът от детството ѝ. Ароматът на дома ѝ.“

Темите, засегнати в книгата са напълно реални и се случват всеки ден по света. Това кара читателя да преживее историята и въздейства още по-силно. Четейки книгата човек си задава въпроси, намира отговори и се замисля за важните неща в живота.

„Помисли си как детството белязва живота в зряла възраст? Какъв беше животът на един сирак в зряла възраст? Дете без детство се превръща във възрастен без живот.“

Емоциите в романа бликат от всяка страница и се преплитат в един неудържим вихър, карайки читателя да се смее и да плаче, да обича и да мрази. Да страда и да бъде щастлив. От най-висшето чувство – любовта, през болката и отчаянието, до прошката и смирението. От живота до смъртта. И завинаги.

Кристина Кампос

Освен рецептите, в книгата има много живот, много любов и мечти. Много слънце и море. Една красота, която те обгръща и спира дъха ти. Една история, която след като прочетеш, трудно ще забравиш и която завинаги ще остане в сърцето ти.
 

„- Когато те изгонят от собствения ти дом на четиринадесет години, цял живот се опитваш да намериш мястото, което са ти отнели. Място, което вече не съществува. “
„Животът обаче не е какъвто искаме да бъде, а е такъв, какъвто е, и понякога може да е много гаден.“

Прочетете книгата, почувствайте емоцията и опитайте сладкиша, за да усетите духа и красотата на Майорка!

Автор: Темелина Трайкова
Снимка: Ивияна Зашева


CONVERSATION